Woensdag 17 augustus 2005

vv Den Dam (streekelftal) - Lucky Ajax 2-5 (1-2)

Azewijn, 19.00 uur

Tekst: Albert Koster / Foto's: Pieter Keuzekamp

Louis van Gaal was met het Nederlands elftal in Hoenderloo. Op uitnodiging van Louis ben ik daar met mijn zoon Ruud heengereden. Na de training zaten we te wachten in het restaurant, en toen kwam de eigenaar van het complex bij ons staan. Ik had namelijk een paar boeken meegenomen waarin allemaal AJAX stond. Deze man vroeg toen wat ik met AJAX had. Na een opsomming van een paar gegevens, vertelde hij me dat hij een kennis had, die helemaal maf was van AJAX. Zijn naam was Fred Baars. Hij zou proberen om Fred en mij met elkaar in contact te laten komen, en dan konden we lekker over AJAX praten. Na dat eerste gesprek hebben we elkaar nog meermalen gesproken, en voor het eerst gezien bij de ARENA. Fred praatte honderd uit en we spraken af dat we elkaar gauw weer eens zouden zien bij het begin van de volgende competitie als AJAX een oefenwedstrijd zou spelen in Deventer. Inmiddels was mij wel duidelijk dat ik met een “echte AJACIED” te maken had. Ik dacht dat ik heel veel wist van AJAX, maar deze Fred Baars weet bijna alles. Een paar jaar geleden regelde Fred zelfs dat Louis van Gaal in Braamt kwam om een lezing te houden over het reilen en zeilen bij AJAX In de omgeving van zijn woonplaats Braamt weet ook iedereen wie Fred is, want hij verzorgt al jaren zijn voetbalclub St. Joris. Alles wat er geregeld moet worden loopt via hem, en toen bekend werd dat Lucky AJAX tegen het Streekelftal kwam spelen, werd Fred meteen gevraagd of hij mee wou spelen.. Zijn droom zou dus uitkomen .

Op woensdag 17 augustus om 14.20 uur ben ik samen met mijn zoon Ruud vertrokken uit Delfzijl op weg naar Braamt. Vlak voor Zwolle even een kleine pauze, en toen rechtstreeks door en we kwamen om 16.45 aan in Braamt. Fred Baars en zijn vriendin Els hadden al een heerlijke warme hap klaar staan. Fred vertelde nog dat hij niet zolang met het Streekelftal mee kon doen, omdat hij een paar pijntjes had. Na het eten op weg naar sportpark De Laak in Azewijn. Omdat we van degoeieouwetijd waren, mochten we de auto voor de deur zetten. Dat was ook de bedoeling, want we hadden de hele achterbak vol met plakboeken voor Rodger Lahr van degoeieouwetijd en andere boeken voor de Lucky Ajax spelers. We stapten uit, en naast ons stopte PACO. Hij was mooi op tijd, maar vertelde dat zijn reisleidster (u weet wel, zo'n prachtige stem uit een computer) hem via Duitsland naar Azewijn had gestuurd. Maar toen ik hem een CD gaf waarop al zijn wedstrijden die hij in AJAX 1 heeft gespeeld, klaarde zijn gezicht weer op. Ook een DVD voor Ruud Krol en voor David Endt heeft hij ook van mij gekregen. Op het sportpark contact gezocht met Ron Claassen die speciaal van het strand van Zandvoort naar deze wedstrijd was gestuurd. Ook fotograaf Pieter Keuzekamp was aanwezig voor de nodige foto's. Ook de mooie Miss Lucky Ajax Andrea Wuestman was met haar zusje aanwezig. Om 18.50 uur waren er acht AJAX spelers aanwezig en Werner Schaaphok hing de hele tijd al aan de telefoon. De meeste “laatkomers” stonden in de file, en dus moest er wat geregeld worden. Het is 19.00 uur en je bent van plan om tegen Lucky AJAX te spelen, maar dan komt je elftalleider eraan en vertelt dat er 5 spelers van Lucky AJAX te laat zijn i.v.m. files . Sjaak Swart stelt in overleg met elftalleider Werner Schaaphok voor om twee spelers van Het Streekelftal tijdelijk met Lucky AJAX mee te laten doen. Eerst worden er twee aangewezen, maar nadat men aan de elftalleider van het Streekelftal vertelt dat er zo wie zo één het recht heeft om mee te doen, wordt aan Fred Baars een AJAX shirt gegeven, en komen ze het veld op onder begeleiding van de schone dames uit de achterhoek.

Om 19.20 uur begon de wedstrijd Streekelftal Azewijn-Lucky AJAX onder een stralende hemel onder leiding van scheidsrechter Onno Hup nadat de nodige foto's waren genomen . En toen kwamen de mooiste 10 voetbalminuten die Fred Baars zich kon wensen, voetballen in een AJAX-shirt . Hij had al van juli getraind voor deze wedstrijd ondanks de nodige fysieke problemen, maar hij zou koste wat kost tegen “zijn”AJAX spelen. Het duurde 10 minuten, omdat Johnny Bosman inmiddels aangekomen was, en hem verving. Maar als je al jaren een AJAX fan bent, en je hebt alles over AJAX op zolder liggen, en je kunt op iedere vraag over AJAX het goede antwoordt geven, dan zijn de 10 minuten in Lucky AJAX voor jou een eeuwigheid en straal je de komende jaren nog van oor tot oor, als ze het hebben over deze wedstrijd. Fred kwam niet meer in het veld voor het streekelftal, want hij bleek een scheurtje in zijn achillespees te hebben opgelopen. De wedstrijd verliep in de eerste 35 minuten nogal stroef, omdat het aftastend voetbal was, en je kon merken dat de meeste AJACIEDEN wat onwennig rondliepen zonder Simon Tahamata. In de 13e minuut scoorde Johnny Jansen voor AJAX een goal vanaf 25 meter, waarop de keeper zich totaal verkeek (denk aan de goal van Arie Haan tegen Duitsland op de WK78) want de keeper dacht dat de bal naast zou gaan. Ondertussen hadden we hele discussies met de toeschouwers over wie wie was bij AJAX en wanneer hij gespeeld had. Het streekelftal kwam in de 21e minuut op 1-1 door Roger Keller. Dus moesten de AJACIEDEN er iets aan doen, en in de 27e minuut scoorde Johnny Jansen wederom. Ondertussen ben ik even naar de ingang gelopen, om te zien of de spelers er al aankwamen. Simon en Martin en Peter waren inmiddels aanwezig, en toen Simon mij zag was zijn eerste reactie: “ wat doe jij hier, je woont hier helemaal niet ”. Daarna een dikke knuffel en mijn kleine held ging zich omkleden. Inmiddels was de ruststand 1-2. In de rust gingen de winnaars van de verloting de lucht in met een luchtballon. Na een lichte warming-up in de rust speelden Simon Tahamata, Martin Wiggemansen, Wilco van Buuren en Peter van de Hengst mee.

In de beginfase van de tweede helft werd er nog niet gescoord, maar vanaf de 47e minuut was het raak. Peter van de Hengst scoorde de 1-3 en in de 53e minuut werd Simon Tahamata “gepakt” in het strafschopgebied. Simon benutte de strafschop zelf en toen dacht iedereen dat het een makkie zou worden, vooral omdat in de 58e minuut Wilco van Buuren de score op 1-5 bracht. Ondertussen scoorde Robben de 1-0 voor Nederland tegen Duitsland. In de 63e minuut kwam het streekelftal op 2-5 door de mooiste goal van de avond van Arno Wissing. Omdat het allemaal wat later was begonnen en omdat de rust iets langer was door de luchtballon, waren er al diverse mensen in de grote tent om naar Nederland-Duitsland te kijken. Na 70 minuten floot de goed leidende scheidsrechter Hup af, en kon de jeugd het veld op voor de handtekeningen. Gastspeler Ali B was voor de hele kleintjes de favoriet. Na een lekkere douche kwamen de spelers in de kantine om een heerlijke hapje en een drankje. Ondertussen werd er naar Nederland-Duitsland gekeken. Vooral Gerrie Muhren was zeer geïnteresseerd. Ook Sjaak Swart zag “zijn” Johnny Heitinga nog invallen. Ondertussen heb ik de meegebrachte boeken aan Johnny Bosman, Martin Wiggemansen, Edo Ophof en Simon Tahamata gegeven. Simon had ook zijn beide zoons meegenomen, en liet ze meteen in het boek neuzen. In de meegebrachte boeken staat het gedeelte waarin de bewuste speler in AJAX 1 heeft gespeeld. En intussen was Fred Baars druk bezig met Ron Claasen, want degoeieouwetijd is altijd geïnteresseerd in mensen die van AJAX houden, en die vooral nog veel materiaal van AJAX in hun bezit hebben . Fred heeft namelijk een zolder vol spullen van AJAX. Zowel plakboeken als cassettebandjes van AJAX-wedstrijden. Hij zal binnenkort wel een telefoontje ontvangen of zijn materiaal beschikbaar gesteld kan worden voor de website van degoeieouwetijd. Na lang beraad van de jury werden de drie AJACIEDEN per linie gekozen. Achterin werd het Edo Ophof (een 7) op het middenveld Gerrie Muhren (een 8) en voorin Simon Tahamata (een 8). Na afloop van Nederland-Duitsland 2-2 zijn we onder begeleiding weer richting Delfzijl vertrokken. Het eerste gedeelte werden we keurig richting Arnhem gebracht, en na alleen wat oponthoudt in het eerste gedeelte was het voor de rest een rustige reis naar huis. Om 01.45 waren we thuis, en toen is Ruud gaan slapen, en heb ik nog even de hoogtepunten van Nederland-Duitsland bekeken. Alles bij elkaar was het een lange reis, maar alleen de 10 minuten van Fred Baars in het AJAX-tenue was het meer dan waard.

 

Scoreverloop: 10. Johnny Jansen 0-1, 21. Roger Keller 1-1, 27. Johnny Jansen 1-2, 47. Peter van der Hengst 1-3, 53. Simon Tahamata (pen.) 1-4, 58. Wilco van Buuren 1-5, 63. Arno Wissing 2-5

Scheidsrechter: Onno Hup

Toeschouwers: 650

 

vv Den Dam (streekelftal):

Maurits Gilsing (NVC), Tom ter Voert (Silvolde), Wilco Thomassen (Den Dam), Roy Wissing (SVGG), Robin Thönissen (Zeddam), Frank Wezendonk (Den Dam), Remco Preijer (Etten), Vincent te Wiel (GWVV), Roger Keller (MvR), Mike Geurtsen (NVC), Arno Wissing (St.Joris)

Reserves: Ronald Kemperman (Zeddam), Koen Sluiter (Stokkum), Edwin Messing (Den Dam), Eric Bolder (Den Dam), RickThomas (SVGG), Theo Heutinck (GWVV), Fred Baars (St.Joris)

Trainer/coach: Carlo Valk
Teamleider/verzorger : Leon Messing

 

Lucky Ajax:

Dennis Nederlof, Eef Melgers, Edo Ophof, Johnny Jansen, Gerrie Muhren, Danny Muller, Sjaak Swart, Ali B., Fred Baars,

Reserves: Johnny Bosman, Simon Tahamata, Martin Wiggemansen, Wilco van Buuren, Peter van der Hengst

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Roland van de Borgh