Zaterdag 21 mei 2011 Hillegom

vv Hillegom - Lucky Ajax 6-4 (3-2)

Hillegom, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Het weer was fantastisch. Het publiek was in grote getale opgekomen om de jubilerende vereniging, VV Hillegom, in actie te zien komen tegen Lucky Ajax. Het was de eerste wedstrijd van de Ajacieden sinds de legendarische 15e mei, nog meer dan anders liep men dan ook met de borst vooruit, met de trots die hoort bij Ajax, die hoort bij een kampioen. Ook het enthousiasme van het publiek leek nog groter dan anders. Hier en daar werd nog wel een verdwaalde Feyenoord-supporter gespot maar het shirt met de drie sterren was overduidelijk in de meerderheid.

De selectie van Lucky Ajax was er een om trots op te zijn. Bekende namen vandaag waren onder anderen Ronald Koeman, Bryan Roy, Dick Schoenaker, Kiki Musampa en Nordin Wooter, Yannis Anastasiou en natuurlijk Sjaak Swart zelf. Ondanks drukte op de weg, een wegomleiding en een TomTom die ons naar de verkeerde ingang bracht, kwamen we ruim een uur voor de aftrap aan op het terrein van VV Hillegom. We begaven ons aanvankelijk richting de kantine waar direct al een gezellige drukte heerste. Daar aangekomen belden we onze contactpersoon om persoonlijk kennis te maken en direct een aantal kleine praktische zaken te regelen. Vervolgens werden we meegenomen naar een speciale tent die als ontvangstgelegenheid fungeerde voor Lucky Ajax en gevolg. Alles wat Lucky Ajax was, werd daar uitstekend verzorgd met drankjes en versnaperingen. Ook Dick Jol, de scheidsrechter van vandaag bevond zich daar inmiddels. Na een colaatje te hebben gedronken, liepen we richting de kleedkamers van Lucky Ajax.

Onderweg kwamen we nog een aantal spelers van Ajax tegen die we mee de goede richting op konden nemen. Binnen kregen we van elftalbegeleider de opstelling van Lucky Ajax zwart op wit, en konden we met eigen ogen zien wie er al aanwezig waren. Gelukkig was de selectie van Lucky Ajax ruim voor de wedstrijd al compleet zodat op volle oorlogssterkte begonnen kon worden aan de warming-up. De warming-up duurde tot circa 15.00 uur waarna de Ajacieden teruggingen naar de kleedkamer. Enkele minuten later konden zij, begeleid door de officiële Ajax-Marsch, het veld betreden en zich opmaken voor de elftalfoto’s. Helaas weigerde op dit moment de geluidsinstallatie dienst, zodat het plan om alle spelers van Ajax kort aan het publiek te introduceren niet door kon gaan. Het publiek leek er gelukkig geen moeite mee te hebben en stond / zat er helemaal klaar voor toen Dick Jol om 10 minuten over 3, voor de eerste keer floot.

Al na twee minuten had het publiek reden om te juichen. De thuisploeg kwam op voorsprong door een goal van René Maat. “Nou, dat zal wel de laatste keer zijn dat de thuisploeg kan juichen”, hoorden al op de tribune fluisteren. De vreugde was inderdaad van korte duur want na vijf minuten trok Bryan Roy, nog altijd populair bij het publiek, de stand gelijk. Ajax ging door en spits Yannis Anastasiou, lid van het team dat in 2004 de 29e landstitel binnenhaalde, scoorde 1-2. Anastasiou leek vlak daarna de wedstrijd al te gaan beslissen, maar zijn schuiver langs de keeper raakte slechts de paal. Degenen die dachten dat VV Hillegom nu kansloos was, hadden het duidelijk bij het verkeerde eind. Nog voor rust maate Ronald Turenhout twee goals waarmee hij zijn team met een voorsprong de rust in stuurde.

De klok op het scorebord bleek niet berekend op wedstrijden van 70 minuten zoals Lucky Ajax die speelt. De tweede helft begon dan ook gewoon in de 46e minuut ook al had de eerste helft slechts 35 minuten geduurd. Opnieuw liet Lucky Ajax zich kort na de aftrap in de luren leggen. Opnieuw scoorde de thuisploeg na 2 minuten, de stand was nu 4-2. In de 13e minuut werd het nog erger voor Ajax, dankzij de mooiste goal van de dag. Een voorzet van rechts werd vallend ingekopt, a la Bep Bakhuys, door Smerko Kroszynski. Werkelijk een juweel van een doelpunt! Sjaak Swart, die zich inmiddels had laten wisselen en plaatsnam in de dugout, was duidelijk ‘not amused’, en weet het scoreverloop voor een groot deel aan de grensrechters. In de 18e minuut had hij echter niet te klagen toen Dick Jol een overtreding van Hillegom bestrafte met een penalty. Ronald Koeman, die penalties benutte in de halve finale van het EK’88, in de strafschoppenserie tegen Denemarken in 1992, in de Europacupfinale van 1988, die scoorde ook nu tegen Hillegom! 5-3 was nu de stand! Ajax kwam dichterbij, zeker toen Nordin Wooter een doelpunt maakte dat qua schoonheid in de buurt kwam van die van Kroszynski. Van ongeveer 30 meter afstand zag hij de doelman iets te ver voor zijn goal staan en met een prachtige lob deponeerde hij de bal tegen de touwen. Verder dan dit kwam Lucky Ajax echter niet, het laatste woord was zelfs nog voor Hillegom dat daarmee de wedstrijd afsloot met een mooie 6-4 overwinning.

Het laatste fluitsignaal was voor de supporters tevens het sein om het veld op te gaan en zich te laten fotograferen met zijn of haar favoriete Ajacied, of om op handtekeningenjacht te gaan. Nadat de spelers hadden gedoucht en zich hadden omgekleed werden ze weer opgevangen in de tent waar ze voor de wedstrijd ook welkom werden geheten. Een groot deel van de spelers zou later die avond wederom in actie komen met de oud-internationals tijdens een wedstrijd in Schagen en moest helaas verstek laten gaan aan het buffet dat ongeveer een uurtje na het laatste fluitsignaal werd opgediend. Namens en Lucky Ajax en Stichting De Goeie Ouwe Tijd.nl willen wij de organisatie, spelers, vrijwilligers en alle betrokkenen rondom deze wedstrijd hartelijk bedanken voor de medewerking en gastvrijheid. Dankzij hen, waren wij weer in staat om van deze wedstrijd een sfeer- en fotoverslag te verzorgen.

Scoreverloop: 2. René Maat 1-0, 5. Bryan Roy 1-1, 9. Yannis Anastasiou 1-2, 15. Ronald Turenhout 2-2, 26. Ronald Turenhout 3-2, 37. Johan Schniedewind 4-2, 49. Smerko Kroszynski 5-2, 53. Ronald Koeman (pen) 5-3, 57. Nordin Wooter 5-4, 62. Onno Koordes 6-4

Scheidsrechter: Dick Jol