Zaterdag 24 mei 2014

VVI - Lucky Ajax 1-2 (0-0)
Idskenhuizen, 17.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Henry van Dijk

 

Vandaag stond voor de spelers van Lucky Ajax een reis naar het ‘verre’ Friesland op het programma. In het kader van de ziekte ASL speelde Lucky Ajax een bijzondere wedstrijd tegen VVI in Idskenhuizen. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep wordt zwakker als signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen. Uiteindelijk vallen de spieren helemaal uit. Organisator Jan Noppert, Ajacied in hart en nieren, had samen met de rest van de organisatie de gehele week hard gewerkt om alles tot in de puntjes voor te bereiden en de grasmat liefkozend klaar te stomen voor tweemaal 35 minuten sportiviteit. Het enige waar men in het Friese dorp géén invloed op had…was het weer. Gelukkig, zo bleek het bij aankomst in Idskenhuizen, was er hooguit lichte bewolking, maar zou het droog weer blijven in een prima temperatuur.

Vanaf half 4 druppelden de spelers van Lucky Ajax langzaam aan binnen. Sjaak Swart, Werner Schaaphok en Simon Tahamata arriveerden rond dat tijdstip bij VVI, waar het inmiddels al gezellig druk was op het complex. In de kantine werden we ontvangen met een kop koffie en een gevulde koek. Naarmate het aanvangstijdstip van 17.00 uur naderde gingen alle spelers naar de kleedkamer om onderhanden genomen te worden door verzorger André van Alphen. Bij Lucky Ajax waren inmiddels ook Kevin Bobson, Kiki Musampa, Danny Muller, Glenn Helder, Pius Ikedia en keeper Stephan Veenboer aanwezig. Tijdens de warming up zouden ook Bryan Roy en Rob en Richard Witschge zich aan dit gezelschap toevoegen. 

Opvallend genoeg was het al tijdens de warming up erg druk rondom het veld. Er waren 1500 kaarten gedrukt, die gretig aftrek vonden bij het regionale publiek. Nagenoeg het gehele 400-koppige Friese dorp was vandaag te vinden bij sportpark ‘De Stripe’ toen arbiter Eric Braamhaar luttele minuten vòòr de aftrap het veld betrad met beide selecties. Zowel achter het doel als langs de lange zijde werd er sfeerverhogend bengaals vuurwerk afgestoken. Beide teams gingen met elkaar op de foto, waarna de tijd was gekomen om te gaan voetballen.

In de beginfase van de wedstrijd was het Lucky Ajax dat meteen op zoek ging naar een doelpunt. Terwijl de toeschouwers rondom het veld naarstig de juiste namen bij de spelers zochten, kantelde de wedstrijd in het voordeel van een gretig maar sportief VVI. De thuisploeg droeg vandaag oranje shirt met ALS erop gedrukt. Kort vòòr de wedstrijd was nog omgeroepen dat een sponsor per doelpunt van VVI een bedrag beschikbaar zou stellen voor de Stichting ASL. Een mooie extra stimulans voor de thuisclub.

VVI nam het initiatief over en zocht serieus naar het openingsdoelpunt. Stephan Veenboer had moeite om zijn doel schoon te houden en werd zelfs eenmaal gered doordat de deklat een afstandsschot onschadelijk maakte. Ondanks alles wist VVI het net niet te vinden. Bij de dug out van Lucky Ajax hadden we inmiddels bezoek gekregen van Geert en Astrid Kuperus, die dit weekend al aanwezig waren in de provincie.

In de rust maakte Sjaak Swart nog duidelijk dat het geheel anders moest als de spelers deze wedstrijden wilden winnen. Danny Muller, Glenn Helder en Sjaak Swart maakten plaats voor Bryan Roy, Robert Klaassen en Kevin Bobson. In de beginfase hield Lucky Ajax het balbezit, maar wist vooralsnog geen kansen te creëren. Na ruim vijf minuten wist de thuisclub op dat moment verrassend op voorsprong te komen via Ronald de Jong. De treffer werd luid bejubeld door het Friese publiek. Op dat moment wond Sjaak Swart zich enorm op vanuit de dug out. Bij enkele twijfelsituaties moest vooral de vlaggenist langs de zijlijn het ontgelden. Toch wist Lucky Ajax de wedstrijd meer naar zich toe te trekken. Pius Ikedia en Simon Tahamata wisten iets meer druk naar voren te zetten en VVI kwam veel minder op de helft van Lucky Ajax. Uiteindelijk waren het  tien minuten voor tijd Kevin Bobson en Bryan Roy die de wedstrijd in het voordeel van Lucky Ajax zouden omdraaien. Met name de treffer van Kevin Bobson, een geplaatst afstandsschot in de kruising, was een juweeltje. Binnen een minuut was het Bryan Roy die een aanval via rechts knap wist af te ronden.  De 1-0 achterstand was omgezet in een 2-1 voorsprong. In de slotfase werd door VVI nog afscheid genomen van Aurelius Faber, die vandaag helaas nagenoeg niet in staat was om te spelen. VVI nam iets meer risico op zoek naar de verdiende gelijkmaker, maar bood daarmee meer ruimte voor Lucky Ajax om de wedstrijd helemaal te beslissen. Uiteindelijk werden aan beide kanten de kansjes niet benut en behaalde Lucky Ajax ternauwernood een 2-1 overwinning op VVI. 

Na het laatste fluitsignaal namen alle spelers genoeg tijd voor het uitdelen van handtekeningen en het maken van foto’s. De tevreden gezichten waren er bij alle spelers, maar ook bij alle toeschouwers en de aanwezigen namens Stichting ALS. De gezelligheid en de goede sfeer verplaatste zich na de wedstrijd via de kleedkamers van beide teams naar de kantine waar het buffet op alle genodigden stond te wachten. Tijdens dit heerlijke buffet konden alle spelers met elkaar en de organisatie napraten over de gespeelde wedstrijd en werd door de ‘Stichting ALS’ nog aandacht gevraagd voor deze verschrikkelijke ziekte en het doel van de stichting. Via deze weg willen wij de gehele organisatie, maar in het bijzonder Jan Noppert, ontzettend bedanken voor de gastvrijheid en de geweldige organisatie van deze wedstrijd. Hopelijk heeft deze dag veel opgebracht voor de stichting teneinde hun doelen te realiseren.

 

Scoreverloop:  41. Ronald de Jong 1-0, 59. Kevin Bobson 1-1, 60. Bryan Roy 1-2

Scheidsrechter: Eric Braamhaar
Assistent-scheidsrechters:  Klaas Hoekstra en Frans de Boer

Toeschouwers: ca 2000

VVI:
1. Jan-Dik Piersma, 2. Teo-Wim Koopmans, 4. Hylke de Vries, 5. Bert Zijlstra, 6. Jitze Lindeboom, 7. Johannes Lindeboom, 8. Ronald de Jong, 9. Menno de Vries, 10. Hans Neuenschwander, 11. Johannes Kuperus, 12. Jelmer van der Weg

Reserves: 3. Aurelius Faber, 13. Johannes Kuperus, 14. Sebastiaan de Leeuw, 15. Jan Faber, 16. Redmer Postma, 17. René Feenstra, 18. Broer van der Zijl, 19. Hendrik Zijlstra, 21. Epke Gras

Trainer: Klaas de Jong
Leider: Foeke Hoekstra
Verzorger: Marrit Gerritsma

Lucky Ajax: 
1. Stephan Veenboer, 2. Danny Muller, 3. Bryan Tevreden, 4. Rob Witschge, 5. Ferdi Elmas, 6. Simon Tahamata, 7. Pius Ikedia, 8. Sjaak Swart, 9. Kiki Musampa, 10. Richard Witschge, 11. Glenn Helder

Reserves: 14. Kevin Bobson, 15. Robert Klaassen, 16. Bryan Roy

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen