Zaterdag 9 juni 2007

vv Kesteren - Lucky Ajax 1-4 (0-3)
Kesteren, 16.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Pieter Keuzekamp

Voor de derde keer in een week reisden wij Lucky Ajax achterna. Eerder deze week bezochten wij al Heerde en Anjum, vandaag waren wij echter te gast in Kesteren. Waar de vorige twee wedstrijden zich afspeelden in een broeierige warmte daar moesten wij nu hopen dat er geen onweer zou losbarsten tijdens de wedstrijd. De donkere wolken die wij tegemoet reden, voorspelden niet veel goeds maar al snel bleek dat er behalve wat motregen niets aan de hand was en ook het publiek was in groten getale op deze wedstrijd af gekomen. Het publiek dat overigens, dankzij sponsors, geen toegang hoefde te betalen om deze jubileumwedstrijd te bezoeken.

Ook voor ons is het vaak tot op het laatste moment niet bekend hoe de definitieve selectie van Ajax eruit zal zien. Op de meest gestelde vraag in de aanloop naar de wedstrijd, “Wie doen er mee bij Lucky Ajax?”, kunnen wij in de regel niet anders reageren dan door een lijst met namen te geven van spelers die vrijwel altijd meedoen, aangevuld met namen van spelers waarvan wij zeker weten dat zij de komende wedstrijd aanwezig zullen zijn. Maar de definitieve spelerslijst krijgt ook De Goeie Ouwe Tijd.nl pas kort voor de wedstrijd te zien. Vandaag zagen we weer Stephan Veenboer, keeper van AFC die ook vorige week in Heerde meedeed, op doel staan. Centraal achterin speelde Dustin Huisman, talent uit jong Ajax, en in de spits bevond zich vandaag Jordi Brouwer, talent van Ajax en nu spelend voor de reserves van Liverpool. Onder de elf van Ajax bevond zich verder onder anderen ook nog ‘local hero’ Gery Vink. De trouwe bezoekers van Lucky Ajax zullen gezien hebben dat hij ook eind mei, toen Lucky Ajax bij Theole speelde, deel uitmaakte van de Ajax-selectie.

Rond vier uur betraden de beide elftallen in flinke looppas het veld. Door een erehaag van ballonnen-oplatende-jeugdspelers en onder luid gejuich van het publiek presenteerden zij zich aan de aanwezigen. Na de gebruikelijke elftalfoto’s kon om vier minuten over vier de wedstrijd echt beginnen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Jasper Welvaart die een breedtepass van Simon Tahamata kon onderscheppen. Zijn schot ging echter naast. Drie minuten later stichtte Tahamata gevaar aan de andere kant van het veld. Na een goede actie speelde hij Dennis Gerritsen aan in kansrijke positie. Ook zijn eerste schot verdween echter naast het doel. Het werd al snel duidelijk dat, vriendschappelijk of niet, Kesteren er alles aan gelegen was om een goed resultaat neer te zetten. Overigens zonder dat er onsportiviteit in het spel was, werden er regelmatig stevige duels uitgevochten. De Ajax-bank, waaronder Leo van Veen beklaagde zich weliswaar hier nog over bij de grensrechter maar zoals viel te verwachten haalde dat weinig uit. Ajax zich goed aan te passen, hier en daar werden tackles goed ontweken en met vlotte combinaties hadden de bezoekers absoluut het beste van het spel. In de 11e minuut waren ze dan ook weer dicht bij de openingstreffer, na een dubbele één-twee met Jordi Brouwer speelde Dennis Gerritsen zichzelf weer knap vrij maar de fraaie actie werd helaas niet beloond met een doelpunt. Enkele minuten later gebeurde dit wel. Jordi Brouwer haalde uit en zijn diagonale schot verdween laag achter de keeper in het doel. Niet veel later had Kesteren een grote kans op de gelijkmaker. Na een voorzet van rechts leek Arjan van Gelderen een niet te missen kans te krijgen, hij kon echter zijn voet niet tegen de bal krijgen. In de scrimmage die volgde kon ook Jasper Welvaart van dichtbij de bal niet achter doelman Veenboer krijgen.

Veenboer, die zich ook vorige week al positief onderscheidde, voorkwam in de 20e minuut opnieuw de gelijkmaker voor de thuisploeg. Oog in oog met Arjan van Gelderen gooide hij zijn lichaam voor de bal. In de rebound kreeg Van Gelderen de bal nu weliswaar wel langs de keeper, maar nu was het Hannie Das die de bal voor de doellijn kon weghalen.

In de 27e minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Na een overtreding op de vrijwel ongrijpbare Jordi Brouwer binnen het strafschopgebied kon de scheidsrechter niets anders doen dan een penalty toekennen. Deze werd door Tahamata onberispelijk ingeschoten. Er volgden nog twee opvallende momenten tot de rust. Allereerst hoorden we dat John van den Brom juist arriveerde en nu voor een dichte kleedkamerdeur stond. Hij zou de tweede helft nog in actie komen. Vervolgens was er nog een snelle aanval van Lucky Ajax. Van achteruit werd Danny Muller ingespeeld. Hij draaide meteen de vrije ruimte in en speelde diep op Dennis Gerritsen die meerdere opties had. Hij verkoos om de bal in de loop van Jordi Brouwer mee te geven. Met de buitenkant van de rechtervoet wipte Brouwer de bal over de doelman heen om hem vervolgens het laatste tikje te geven waarmee de stand op 0-3 kwam. Werkelijk een fantastisch doelpunt, wat iedereen zich leek te realiseren getuige het feit dat men, nog uitbundiger dan gewoonlijk, de doelpuntenmaker feliciteerde.

De eerste minuten van de tweede helft stonden voornamelijk in het teken van twee spelers van Kesteren die afscheid namen. Na vijf minuten toonde de scheidsrechter de rode kaart aan Wilco van Schaijk, wat het sein was voor zijn afscheid. Opnieuw vijf minuten later toonde hij diezelfde kaart aan aanvoerder Eric van Schaijk die 16 jaar in het eerste elftal van Kesteren had gespeeld. Hevig geëmotioneerd en begeleid door vrouw en kind verliet hij het veld waar hij de schouderklopjes ontving van zijn eigen medespelers maar ook van de spelers van Lucky Ajax waaronder Sjaak Swart zelf.

Veel verandering in de stand kwam er niet meer. Tien minuten voor het einde zorgde Dennis Gerritsen met een prachtig schot in de kruising nog wel voor 0-4, maar het slotakkoord was voor de thuisploeg. Angelo Roelofs kopte een voorzet van rechts snoeihard achter Veenboer in de touwen. De speaker had hier waarschijnlijk niet meer op gerekend en wist na afloop van de wedstrijd dan ook een 0-5 eindstand te melden……

In dezelfde VIP-ruimte waar we voor aanvang zo gastvrij waren ontvangen , daar zou ook na afloop het buffet plaatsvinden voor Lucky Ajax, de selectie van Kesteren en de sponsors. Terwijl de spelers zich nog aan het omkleden waren, werden wij daadwerkelijk als VIP behandeld, getuige de vele dienbladen met gevulde glazen die onze kant op kwamen. Het eten stond inmiddels al klaar, maar met gevoel voor traditie wilde de thuisclub graag dat Sjaak Swart het buffet zou openen. Dat gebeurde ook, echter niet voordat hij zijn ploeggenoten had verzocht zich ook alvast richting het diner te begeven. Zoals ook de rest van de dag vlekkeloos verliep, zo hadden we ook op het eten niets aan te merken. We deden ons te goed aan zowel de warme gerechten als de salades. Even dreigde een kleine kortsluiting roet in het eten te zorgen, maar een nieuwe zekering was gelukkig snel gevonden. Oorzaak bleek een magnetron die gebruikt werd om het eten van ons jongste redactielid op te warmen…. Graag willen wij de organisatoren van deze dag, en de thuisclub hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en de medewerking. Wij zijn blij dat we weer de kans hebben gekregen om op deze manier de wedstrijd te volgen en te verslaan.

Scoreverloop: 15. Jordi Brouwer 0-1, 27. Simon Tahamata 0-2 (penalty), 35. Jordi Brouwer 0-3, 60. Dennis Gerritsen 0-4, 34. Angelo Roelofs 1-4

Scheidsrechter: H. de Wit
Assistent-scheidsrechters: Marchel de Haas, Ronald Wildschut

Toeschouwers: circa 700