Zaterdag 28 augustus 2004

vv Moerkapelle - Lucky Ajax 2-3 (1-2)

Moerkapelle, 17.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Aad Verboom, Ruud Visser en Rodger Lahr

Op 1 september 1929 werd in Moerkapelle een voetbalvereniging opgericht. In 2004, exact 75 jaar later, viert de club derhalve haar 75-jarig jubileum, en hierbij werd enkele jaren geleden besloten om Lucky Ajax uit te nodigen. Vandaag was het zover, de jubileumwedstrijd met de oud-Ajacieden stond op het programma. De heer Huizinga, PR-man van de club, vertelde ons dat de club al 2,5 jaar actief bezig is om een potje op te bouwen, waaruit de jubileumactiviteiten bekostigd zouden kunnen worden. 'Wij wilden onze leden geen entree laten betalen. Deze wedstrijd wordt mede voor hun gespeeld. Eventuele niet-leden die ook komen kijken, mogen ook gratis naar binnen. Dat zien we als een stukje reclame voor vv Moerkapelle', aldus Huizinga.

Deze woorden geven overduidelijk de sfeer aan, die op zaterdag 28 augustus jl. heerste in en rondom het voetbalveld van vv Moerkapelle. Een groep van ongeveer 9 vrijwilligers was al maanden door het leven gegaan als jubileumcomité, en was 24 uur per dag met de club en haar jubileum bezig geweest. De heer Van der Heijden, tevens belast met het bijwerken van de website op www.vvmoerkapelle.nl: 'Op het werk en thuis heb ik het tot vervelens toe over ons 75-jarig bestaan gehad. We zijn zeer druk bezig geweest om er iets moois van te maken. Dat is ons erg gelukt. Jammer genoeg is de website niet helemaal up to date. Dat probeer ik zo snel mogelijk na het jubileum weer op te pikken.'

Bij aankomst in Moerkapelle was het al half vijf geweest, en de meeste spelers waren al bezig met de warming up. Op het veld was een voorwedstrijd bezig, en naast de kantine was het al erg druk en gezellig. Door de organisatie werden we bijzonder gastvrij ontvangen, kregen meteen te drinken en zelfs de opstellingen lagen al klaar. Hierdoor konden we onze vertraging (lang leven de NS!) razendsnel goedmaken door de wedstrijdgegevens over te schrijven, en enkele zaken te bespreken met Werner en Sjaak. Er zou vandaag een videoreportage gemaakt worden, zodat de organisatie een gedetailleerd draaiboek had gemaakt, waarbij naast de basisspelers, ook de reserves en de trainers betrokken zouden worden. Bijzonder netjes, zo vonden wij.

Peter van der Hengst was nog niet hersteld van zijn blessure, John van den Brom had tijdens zijn familieweekend in Duinrell toch tijd vrijgemaakt om deze wedstrijd te komen spelen en ook Barry Hulshoff en Yasine Abdellaoui waren weer van de partij. Beiden heren hadden we voor het laatst in actie gezien op 9 april jl., toen Lucky Ajax voor het laatst in Zuid Holland speelde, tegen het Haringvliet Cup Team. Net als destijds in Hellevoetsluis rook het ook rondom het veld van Moerkapelle af en toe naar Feyenoord-supporters, maar dan op een gezonde en dollende manier. Zoals het in onze ogen eigenlijk altijd hoort te gaan. De heer Huizinga vertelde ons nog, dat er bewust niet veel media-aandacht voor deze wedstrijd was geweest, om eventuele problemen met diverse supportersgroepen te voorkomen. Ons inziens een verstandige keuze.

Vlak voor de aftrap werden alle spelers stuk voor stuk aan het publiek voorgesteld. Hierbij werd ook het arbitrale trio niet vergeten. Zowel langs het veld aan de kant van de tribune, als aan de kant van de dug-out (vanaf een hoogwerker) waren camera's gepositioneerd, die alles zouden vastleggen voor de jubileum-DVD van 75-jaar vv Moerkapelle.

Het aanvangstijdstip van de wedstrijd was 17.00 uur, maar zowel de opkomst als de presentatie van de spelers zorgde voor enige vertraging. Nadat er getosst was ging de bal om tien over vijf rollen. Iedereen had er veel zin in, en wonder boven wonder was het wederom zonovergoten en warm langs het voetbalveld.

De eerste minuut kende meteen een belangrijk moment. Dick Schoenaker verstapte zich en kreeg veel last van een van zijn kuiten. Hij probeerde nog enkele minuten door te spelen, en dat kwam Lucky Ajax duur te staan. Bij de eerste de beste aanval van de organiserende vereniging, gingen drie spelers van Moerkapelle op het doel van keeper Dennis Nederlof af met twee verdedigers van Lucky Ajax rondom zich. Een van die verdedigers was Dick, die helaas niet vol kon doorlopen. Hierdoor kregen de aanvallers van Moerkapelle relatief veel tijd en ruimte om de bal breed te spelen op elkaar, en Rob van Leeuwen nog binnen vijf minuten de oud-Ajacieden op een achterstand zou zetten: 1-0. Vanaf de bank werd alweer gemopperd: 'Wanneer zijn we eigenlijk niet met een achterstand begonnen?' Eef Melgers verving de geblesseerde Dick Schoenaker.

Lucky Ajax herstelde zich door meer balbezit, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Danny Muller nam een vrije trap die het dichtst in de buurt van het doel kwam. Op het middenveld moest Gerrie Muhren veel vuil werk opknappen. Nadat hij per ongeluk door de benen werd gespeeld, probeerde hij de bal te veroveren en kreeg hierdoor een trap tegen zijn bovenbeen. De duels op het middenveld werden feller, zonder gemeen of onsportief te zijn. De Moerkapelle-fans zagen tevreden hoe de voorsprong relatief eenvoudig geconsolideerd werd.

Na ongeveer 20 minuten werd Lucky Ajax doelgerichter. Richard Witschge via links, en Danny Muller via rechts kregen steeds vaker ruimte om op te komen, en Dennis Gerritsen of Aron Winter rondom het strafschopgebied aan te spelen. In de 24e minuut was het dan toch raak. De gretigheid van Dennis Gerritsen werd beloond met de gelijkmaker. Met een volley vanaf de rechterkant van het strafschopgebied was hij de Zandvoort-verdediging te snel af en schoot de bal onhoudbaar in de touwen: 1-1. Ondertussen was Moerkapelle op zoek geweest naar een tweede doelpunt, maar Dennis Nederlof bleek vandaag erg scherp en in vorm te zijn.

Enkele minuten na de gelijkmaker, had Lucky Ajax de tegentreffer uit de beginfase helemaal weggewerkt. Wederom Dennis Gerritsen, vandaag erg beweeglijk en fel in de duels, scoorde voor de Ajacieden zodat Lucky Ajax met een 2-1 voorsprong zou gaan rusten. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Fred Zwarteveld gaf Gerrie Muhren zijn reactie voor de camera's van de videoploeg van vv Moerkapelle.

In de tweede helft bleef Lucky Ajax opvallend genoeg ongewijzigd. Barry Hulshoff werd gespaard voor het laatste kwartier. Bij vv Moerkapelle werden de wisselspelers wel in het veld gebracht; ook zij mochten tijdens deze bijzondere wedstrijd in actie komen. Na ongeveer vijf minuten vond er een bijzondere wissel bij Moerkapelle plaats. Ron Kievit, reeds jaren speler van Moerkapelle, nam op dit moment afscheid van de club; hij stopte met voetballen. Kort geleden zorgde een ernstige blessure er bijna voor dat hij voor het leven moest vrezen. Hij kwam terug, maakte zijn rentree op het voetbalveld, had een grote bijdrage in het kampioenschap van vv Moerkapelle in de vierde klasse van het seizoen 2003/2004 en nam nu op gepaste wijze afscheid van de club: met tranen en een grote bos bloemen!

De wedstrijd vervolgde zich met opvallend weinig bijzondere momenten en/of kansen. Maar het was duidelijk te zien dat iedereen genoot, en aan de kant van de kantine was het erg gezellig soms zelfs luidruchtig. Achter een Feyenoord-vlag zat een klein groepje supporters met een lichte voorkeur voor onze concurrent uit Rotterdam. Iedereen kon het waarderen. Het laatste kwartier kwam Barry Hulshoff bij de onzen nog in het veld voor Danny Muller, zodat de gemiddelde leeftijd van de Ajacieden weer wat opgekrikt werd. Maar met 58 jaar speelde Barry nog zeker naar behoren. Yasine Abdellaou had op de linkerflank soms toch veel moeite om zijn tegenstander uit te spelen. Soms tot wanhoop van de rest van de Ajacieden. Maar het maakte niet veel uit, want de twee ploegen maakten er een boeiend schouwspel van.

In de laatste tien minuten kreeg deze wedstrijd een gepast slot. Eerste zagen de 800 aanwezige toeschouwers wederom Dennis Gerritsen scoren voor Lucky Ajax. Hierdoor leek de wedstrijd beslist te zijn. Zeker omdat keeper Dennis Nederlof tot drie keer toe een een-tegen-een-situatie met de aanvallers van Moerkapelle onschadelijk had gemaakt. Drie minuten voor tijd gaf Pieter Lips de eindstand een meer dragelijk aanzien, door de 2-3 op het fictieve scorebord te zetten.

Na de wedstrijd gaven Dennis Gerritsen en Barry Hulshoff hun reactie aan de videoploeg van vv Moerkapelle en kregen wij van de organisatie te horen hoe we in bezit konden komen van deze unieke DVD. In de bestuurskamer kletsen we nog wat na met de heren van de organisatie. Iedereen liep stralend rond, en daar was alle reden toe. Door de organisatie werden we uitgenodigd om op een andere locatie aanwezig te zijn bij het buffet na de wedstrijd. Daar genoten we met de spelers van Lucky Ajax en de organisatoren zelf van een overheerlijk buffet. Keje Molenaar, Danny Muller, John van den Brom en Richard Witschge waren toen al vertrokken. Rond de klok van acht uur namen de meeste spelers afscheid, met de melding: 'Tot volgende week in Amsterdam of Laren Gld'.

De conclusie van vandaag: een heerlijke wedstrijd, een zeer goede organisatie en presentatie van vv Moerkapelle, een nipte overwinning mede dankzij Dennis Gerritsen en een blessure aan de linkerkuit van Dick Schoenaker. Bovendien kregen Keje Molenaar, Gerrie Muhren en Dennis Gerritsen er weer een punt bij in de strijd om de Lucky Ajax Wisseltrofee, die de ontknoping bijna nadert. De heer Huizinga, die als PR-man de punten toekende, voegde aan de namen nog wel toe, dat wat hem betreft op het middenveld ook Aron Winter in positieve zin opviel, maar dat de leeftijd van Gerrie Muhren uiteindelijk toch de doorslag had gegeven.

Wij danken vv Moerkapelle voor deze geweldige dag, en hopen dat zij (maar ook wij) nog kunnen nagenieten van de foto's en videobeelden. Tevens wensen we alle leden van vv Moerkapelle veel plezier toe bij de overige jubileumactiviteiten die de komende week zullen plaatsvinden. Hopelijk keren we ooit terug bij deze gezellige vereniging....

 

Scoreverloop: 5. Rob van Leeuwen 1-0, 24. Dennis Gerritsen 1-1, 28. Dennis Gerritsen 1-2, 62. Dennis Gerritsen 1-3, 67. Pieter Lips 2-3

Scheidsrechter: Fred Zwarteveld

Assistent-scheidsrechters: Henk van der Loos, Dick Bakker

Toeschouwers: 800

 

vv Moerkapelle:

1. Mark Huisman, 2. Edwin Zuierveld, 3. Robin Reigwein, 4. Peter Zijderhand, 5. Danny Pols, 6. Jeroen Hertog, 7. Rob van Leeuwen, 8. Ron Kievit, 9. Jurn Hoogma, 10. Menno Verschoor, 11. Gido Stuurman

Reserves: 12. Lennart Visser, 13. Stefan van Vuuren, 14. Daniel van der Hoven, 15. Pieter Lips, 16. Derek de Leeuw

Trainer: Peter Kerkhof

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Keje Molenaar, 3. Dick Schoenaker, 4. John van den Brom, 5. Richard Witschge, 6. Gerrie Muhren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Aron Winter, 11. Yasine Abdellaoui

Reserves: 14. Barry Hulshoff, 15. Eef Melgers

Trainer: Werner Schaaphok (vandaag geassisteerd door Bennie Muller)