Vrijdag 2 mei 2008

vv Monster - Lucky Ajax 3-13 (2-5) 
Mo

nster, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ilja Knemeijer

Op vrijdagavond 2 mei zou Lucky Ajax haar vierde wedstrijd van het lopende kalenderjaar gaan spelen. De locatie was vv Monster uit het gelijknamige plaatsje onder de rook van Den Haag. De club had al in de zomer van 2007 de interesse uitgesproken om met hun veteranenelftal tegen de oud-Ajacieden te gaan spelen. Deze vrijdagavond was het, na maandenlang voorbereiden en goed organiseren, eindelijk zover. De opbrengsten van deze avondwedstrijd zouden ten goede komen aan mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken: het vlakbij het sportpark Polanen gevestigde Dagcentrum Woutershof, onderdeel van de Stichting Ipse, dat 35 jaar bestaat. Dit dagcentrum in Monster biedt dagbesteding aan tachtig volwassen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het niveau kan verschillend zijn. Een aantal mensen is redelijk zelfstandig. Anderen hebben intensieve zorg en begeleiding nodig. Zij komen de hele week of een aantal dagen/dagdelen. De activiteiten zijn heel verschillend. Zo is een aantal activiteiten gericht op de praktische en sociale vaardigheden. Daarnaast worden ook veel activiteiten geboden die de zintuigen stimuleren. Mede vanwege dit zeer goede doel, was het prettig te vernemen dat de club al in vroegtijdig stadium een goede sponsor had gevonden voor het buffet na afloop van de wedstrijd en in de voorverkoop al ruim 350 toegangsbewijzen van de hand wist te doen. Monster en omgeving was er klaar voor en toen ook de weergoden gunstig gezind waren, kpn het eigenlijk niet meer fout gaan.

Kort na vijf uur, ruim twee uur voor de eerste balomwenteling, was het nog erg rustig op het zeer prettig ogende sportpark Polanen. De organisatie was druk doende om de laatste hand te leggen aan de laatste voorbereidingen en onderling werden alle afspraken nog eens netjes doorgenomen. Bij aankomst werden we ontvangen in de bestuurskamer met uitzicht op de parkeerplaats en entree. Nadat we van ons contactpersoon Erik de Borst een kop koffie aangeboden hadden gekregen, zagen we de eerste spelers aankomen bij het voetbalveld. Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Gerrie Mühren waren er als eerste, kort daarna gevolgd door onder meer Dennis Gerrit sen, Fred Grim en John van den Brom. Leider Werner Schaaphok was er inmiddels al een tijdje en kon in alle rust genieten van zijn laatste sigaartje voordat de warming up van start zou gaan. Vandaag zagen we weer enkele gezichten in het rood witte tricot die we niet vaak bij de onzen terugzien. Aron Winter en Alfons Groenendijk kwamen Lucky Ajax versterken, en dat was zeer gewenst want Michel Kreek, Wim Jonk en Peter van der Hengst hadden verplichtingen met de Ajax-jeugd in of rondom De Toekomst. In navolging van Silvia Geerst (drie weken eerder in Amersfoort) zou vandaag Daniëlle Meijer haar entree maken als Miss Lucky Ajax. Wederom waren de spelers erg gecharmeerd van Daniëlle d'r aanwezigheid en ze werd meteen vriendelijk begroet en in de groep opgenomen.

Na een kort welkomstwoord van voorzitter Jan van Antwerpen van vv Monster, met een knipoog naar alle aanwezige veteranen, kon de verkleedpartij gaan beginnen en de eerste spelers het veld betreden. Kort na half zeven waren alle spelers druk bezig zich voor te bereiden op de wedstrijd. Bij Lucky Ajax waren Simon Tahamata en Aron Winter de laatsten die zich melden bij de poorten van het sportpark maar iedereen was gelukkig nog voor de aftrap aanwezig. De weersomstandigheden waren perfect: een lekker zonnetje, een paar wolkjes en niet te warm of benauwd. Terwijl de klanken van De Ajax Mars in de omgeving van Monster goed te horen waren, kwamen de beide elftallen om zeven uur het veld op. Miss Lucky Ajax Daniëlle werd door Dennis Gerritsen het veld op gedirigeerd en mocht trots plaatsnemen tussen de oudstgedienden van Lucky Ajax in: Sjaak Swart en Gerrie Mühren. De beide elftallen werden gefotografeerd, en ook nog samen op één plaatje vereeuwigd. Toen ging het pas echt beginnen. Sponsor Rob Baan van Kopper Cress en Miss Lucky Ajax Daniëlle Meijer verrichten samen de aftrap; Daniëlle mocht na een lange solo voor de eerste keer het net doen bollen. Toch begonnen we enkele minuten na zeven uur met 0-0 aan de wedstrijd. Het werd al snel duidelijk dat het geen doelpuntloze remise zou worden en dat Lucky Ajax duidelijk een maatje te groot was voor de opponent van vanavond.

Al na enkele minuten zagen we keeper Fred Grim nagenoeg op de middenlijn van het veld staan, af en toe een speler voorbij dribbelen met de bal. Gelukkig wist Lucky Ajax het veldoverwicht al snel in doelpunten uit te drukken. In de achtste minuut was het de trainer van Ajax A1, Sonny Silooy, die met een zuivere kopbal voor de 0-1 zorgde. Nog geen vijf minuten later wist John van den Brom de score te verdubbelen door een assist van Alfons Groenendijk om te zetten in een harde schuiver: 0-2. Het publiek had er zin in en ging er eens goed voor zitten. Te doen gebruikelijk zette Lucky Ajax haar suprematie extra luister bij door de technische hoogstandjes niet achterwege te laten. Een voorzet van Gery Vink (trainer Ajax A2) vanaf de rechterflank kwam richting spits Dennis Gerritsen. De Almeerse goalgetter twijfelde geen moment en hakte de bal resoluut achter zijn standbeen langs in het net, de gehele verdediging van vv Monster verbouwereerd achter latend. Het deed even terugdenken aan de legendarische hakbal van Porto-speler Madjer in de EC-finale van 1987 tegen Bayern München. Toen Gerritsen halverwege de eerste helft Lucky Ajax op 0-4 zette (uit de rebound na een hard afstandsschot van Sjaak Swart) twijfelde niemand er nog aan dat de dubbele cijfers vandaag gehaald zouden worden. Niemand van de aanwezigen, zoals op als langs het veld, zou daar echt problemen mee hebben. Het publiek was dan wel overwegend Feyenoord-minded, maar had zeker wel oog voor een leuke en sportieve voetbalwedstrijd. Dat was het zeker...

Fred Grim was zelfs in het strafschopgebied van vv Monster te vinden en pingelde er flink op los. Op een gegevens moment poortte hij zijn opponent Ali Korkmas en leek op weg naar zijn treffer. Een poging de bal te heroveren door Ali werd door Grim vervolgd met een zweefduik (schwalbe?). Een vrije trap voor Lucky Ajax was het gevolg, maar het publiek liet in woord en gebaar haar waardering blijken. Gelukkig voelden de Ajacieden de wedstrijd minimaal net zo goed aan als de illustere veteranen van vv Monster. De verdediging van Lucky Ajax, in de persoon van keeper Fred Grim, nam wel eens risico's in de opbouw. Zo kon Ruud Zuijderwijk de thuisclub in de 24e minuut de dikverdiende eretreffer bezorgen, en strafte hiermee gepingel van met name Fred Grim af. Een kopbal van Dennis Gerritsen vergroottede marge weer tot vier doelpunten, maar op slag van rust wist wederom Ruud Zuijderwijk te scoren voor vv Monster en de ruststand te bepalen op 2-5. Er zou nog een wervelende tweede helft aan zitten te komen.

In de kleedkamer van Lucky Ajax heerste een gelaten stemming. Grim mengde zich even in de kleedkamer van vv Monster, wat men daar zeker kon waarderen. Toen er door de organisatie drankjes werden gebracht, besloten John van den Brom en Fred Grim van shirt te wisselen. Grim zou mee naar voren gaan, Brom moest de bal uit het net zien te houden. Het kon allemaal op deze echte voetbalavond in het gezellige vv Monster. De tweede helft was amper begonnen of....veldspeler Fred Grim wist te scoren: 2-6.

Het zou allemaal erg snel gaan. Lucky Ajax, met een excellerende Simon Tahamata, een trefzekere Dennis Gerritsen en twee gretige jonge invallers in de personen van Gikas en Wurms wisten het publiek van begin tot eind te boeien. De score werd binnen twintig minuten na rust opgevoerd van 2-5 naar 2-12. Zeven goals, allen uitgespeelde kansen met soms hogeschoolvoetbal om je vingers bij af te likken. Simon Tahamata kopte voor het eerst sinds zijn debuut in Ajax 1 (1976) met het hoofd en zag een mislukte voorzet pardoes in de touwen belanden, Dennis Gerritsen wist met een bekeken lobje het net te vinden en Omer Wurms wist ook tweemaal te scoren. In de 59e minuut dreigde vv Monster een derde treffer te maken. Keeper John van den Brom hield de doorgebroken speler opzichtig vast en scheidsrechter Peter Oskam kon niets anders doen dan een strafschop toekennen. Heel Monster ging ervoor zitten toen Ali Korkmas zou aanleggen voor zijn doelpunt, iets waar hij duidelijk op uit was. Een gretige aanloop, werd gevolgd door een korte trekbal linea recta in de handen van een relaxte John van den Brom. Géén doelpunt voor Ali. De wedstrijd kabbelde nog 7 minuten voort toen Ali alsnog zijn kans kreeg. John van den Brom beoordeelde een bal net verkeerd met de voeten. De bal sprong door naar de vrijgelopen Ali, die nu alsnog zijn treffer wist te maken. Met het shirt over het hoofd rende de uitgelaten Monster-veteraan naar zijn medespelers. Hij kreeg meteen een publiekswissel...dat bij 3-12. In de slotminuut wist Sonny Silooy nog voor 3-13 te zorgen. Op het scorebord was bij gebrek aan voldoende ruimte gewoon 3-3 te zien toen arbiter Oskam kort na half 9 blies voor het laatste fluitsignaal. Iedereen was zo blij, tevreden en trots en had een geweldige voetbalavond gehad. De spelers namen alle tijd voor het uitdelen van handtekeningen. Mister Ajax, Sjaak Swart, zou als laatste het veld verlaten. Het was weer een ware promotie geweest voor alles wat Ajax in het verleden altijd te bieden had, maar nu door de verzakelijking en de commercie is teruggedrongen naar het tweede plan: voetbalplezier!

Terwijl het publiek het sportpark Polanen langzaam verliet, of nog een drankje nuttigde in de gezellige kantine, begaven de spelers en de organisatie zich na het douchen en aankleden naar restaurant Koppert Cress, elders binnen Monster gesitueerd. Daar werden we allen zeer gastvrij ontvangen door eigenaar Rob Baan, die ons een uitgebreid haute cuisine diner voorschotelde en geïnteresseerden ook nog een rondleiding door het complex aanbood. Op deze manier was er voldoende tijd voor iedereen om lang en uitgebreid met iedereen na te praten over de wedstrijd, de organisatie en de club, maar niet in de laatste plaats over de indrukwekkende locatie van dit hoge kwaliteitsrestaurant. De gezelligheid kende vanavond geen tijd, dus pas na elf uur verlieten de laatste van de Lucky Ajax-delegatie de grenzen van Monster op weg naar Noord Holland. Genoten van de wedstrijd, kippenvel van de derde helft en gevoeld hoe heerlijk voetbal anno 2008 toch nog kan zijn. Namens de organisatie willen wij iedereen ontzettend bedanken voor de gastvrijheid en de prettige samenwerking. Graag maken we een uitzondering om Erik en Rob in deze speciaal te noemen. We komen elkaar vast en zeker nog eens tegen op of rondom de voetbalvelden.

 

Scoreverloop: 8. Sonny Silooy 0-1, 12. John van den Brom 0-2, 14. Dennis Gerritsen 0-3, 20. Dennis Gerritsen 0-4, 24. Ruud Zuijderwijk 1-4, 30. Dennis Gerritsen 1-5, 34. Ruud Zuijderwijk 2-5, 38. Fred Grim 2-6, 44. Dennis Gerritsen 2-7, 46. Omer Wurms 2-8, 47. Simon Tahamata 2-10, 52. Dennis Gerritsen 2-11, 53. Simon Tahamata 2-11, 57. Omer Wurms 2-12, 66. Ali Korkmas 3-12, 69. Sonny Silooy 3-13

Scheidsrechter: Peter Oskam 
Assistent-scheidsrechters: Peter de Zeeuw en Luit Davids

Toeschouwers: 950

 

vv Monster (veteranen):

1. Leen Snijders, 3. Bart Berrevoets, 5. Aad Bronswijk, 6. Cees Snijders, 7. Mario Westveer, 9. Rob Bondt, 10. Martin van der Toorn, 11. Wilco van der Ven, 12. Ben Zuijderwijk, 14. Erik de Borst, 15. Cees Prins
Reserves: 2. Sjaak de Brabander, 4. Bert van der Meer, 8. Peter den Besten, 13. Ali Korkmas, 16. Léon Steenks, 17. Ruud Zuijderwijk, 18. Alex de Vries, 19. Ron van Spronsen

Leider: Herman van Dinten
Verzorger: Hans Metten

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Gery Vink, 3. John van den Brom, 4. Arno Splinter, 5. Alfons Groenendijk, 6. Aron Winter, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Sonny Silooy
Reserves: 15. Dick Schoenaker, 16. Lewis Gikas, 17. Omer Wurms

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra