Zaterdag 14 mei 2022

VV Oosthuizen - Lucky Ajax 0-5 (0-1)

Oosthuizen, 19.00 uur

Na meer dan 2,5 jaar was er eindelijk weer een wedstrijd van Lucky Ajax. De eer voor de rentree van Lucky Ajax was weggelegd voor vv Oosthuizen, liggend tussen Purmerend en Hoorn in Noord Holland. In de rook van Amsterdam was het team der oud-Ajacieden, nog steeds onder leiding van Sjaak Swart en Werner Schaaphok, aanwezig bij het 75-jarig bestaan van de organiserende vereniging. De wedstrijd stond eerder gepland voor september 2021, maar werd vanwege de coronamaatregelen een half jaartje uitgesteld. Bij aankomst in Oosthuizen ademde alles naar voetbal. Dit  werd nog beter doordat het een zonovergoten dag was. De perfecte ambiance voor een fantastische voetbalavond!

Sjaak Swart, inmiddels bijna 84 jaren jong, kwam als één van de eerste spelers aan bij het sportpark. Vrijwel meteen liet hij zich op de massagetafel onderhanden nemen door verzorger Peter Drenth. Lucky Ajax was vrijwel in dezelfde samenstelling als in het laatste actieve kalenderjaar 2019, met onder meer Simon Tahamata, Derk Boerrigter, Olaf Lindenbergh, Kevin Bobson, Dennis Gerritsen, Brutil Hosé en Kiki Musampa. In de verdediging zagen we naast Aron Winter ook Randy Rustenburg terug. Michael Krohn Dehli maakte vandaag zijn debuut bij Lucky Ajax. Stan Bijl nam de plek onder de lat in, terwijl goalgetter Leonard Chison zich in de eerste helft op de bank naast Sjaak Swart zou voegen om het verschil in de tweede helft te kunnen maken. Jammer genoeg hadden Tarik Oulida en publiekstrekker Kenneth Perez zich de dag vóór de wedstrijd afgemeld bij Sjaak Swart.

Voorafgaande aan de wedstrijden werden we op het veldje achter de kantine ontvangen door medeorganisator Nico Draaijer en de rest van het team. Er was voor een heerlijk broodje gezorgd alsmede een gebakje speciaal voor deze wedstrijd. Arbiter Dick Jol nam uitgebreid de tijd om bij te kletsen met alle spelers. Het werd een mooi weerzien na bijna drie jaar zonder wedstrijden. De tegenstander van vandaag was een gelegenheidsteam, bestaande uit trainers van diverse elftallen van vv Oosthuizen. Zij kregen op deze manier de waardering voor hun verdienste voor de jubilerende club. Langzaam kroop de klok richting het aanvangstijdstip van 19.00 uur. Een half uur vóór deze aftrap begon de warming-up, heerlijk in het zonnetje. Begeleid door zowel rood en wit vuurwerk en het clublied van Ajax (uitvoering Joop Leeuwendaal) kwamen beide teams het veld op. Er werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van een drietal leden van vv Oosthuizen alsmede Lucky Ajax, waaronder Henk Groot en Jody Lukoki. Na een minuut ijzige stilte ging de bal kort na 19.00 uur rollen.

Het zou een sportieve wedstrijden worden, wat paste in de gehele sfeer op deze heerlijke voetbaldag. Lucky Ajax had het meest de bal en liet zien dat het de techniek nog steeds in pacht heeft. Daarentegen kwam vv Oosthuizen er een paar keer gevaarlijk uit, maar hield de verdediging van Lucky Ajax knap stand. Op de bank zaten Sjaak Swart en supersub Leonard Chisom te aanschouwen dat de brilstand aardig lang op het elektronische scorebord bleef staan. Naarmate de eerste helft vorderde werd één ding duidelijk: Lucky Ajax kreeg de meeste kansen, maar goalie van vv Oosthuizen Richard Boor groeide in de wedstrijd. Het was mede zijn verdienste dat Lucky Ajax pas na bijna een half uur voor de eerste keer tot scoren kwam. Kiki Musampa wist een aanval via links (via Tahamata, Boerrigter en een voorzet van Krohn-Dehli) met een schot in de korte hoek doeltreffend af te ronden: 0-1.

Lucky Ajax bleef de trainers van vv Oosthuizen onder druk zetten, maar beet zich vaak stuk op de taaie opponent. Vlak vóór rust moest één van de spelers van vv Oosthuizen met een schouder uit de kom het veld verlaten, nadat hij in een duel tegen Derk Boerrigter was aangelopen. Arbiter Dick Jol telde enkele minuten blessuretijd bij, waarna beide teams voor de thee naar de kleedkamer gingen. Een warmer drankje was voor sommigen wel welkom, want doordat de zon inmiddels achter de bomen was verdwenen, werd het in de schaduw wat frisser. Sjaak Swart en Leonard Chisom kwamen in het veld voor Dennis Gerritsen en Brutil Hosé. Juist in deze tweede helft wist Lucky Ajax het verschil in de score duidelijk te maken. Luttele minuten na de hervatting wist Leonard Chisom op aangeven van Michael Krohn-Dehli de score te verdubbelen: 0-2. In het laatste kwartier liep de marge uiteindelijk nog sneller op. Boerrigter, Tahamata en wederom Chisom zorgden uiteindelijk voor een 0-5 eindstand. Hiermee begon Lucky Ajax overtuigend aan kalenderjaar 2022.

De handtekeningenjagers kwamen na afloop goed aan hun trekken in Oosthuizen. Met name Sjaak Swart en Aron Winter waren favoriet, en zouden als laatsten arriveren bij de kleedkamer op weg naar de derde helft. Onder het genot van een hapje en een drankje konden alle spelers, organisatoren en sponsoren samen terugblikken op een sportieve wedstrijd en een goed georganiseerde feestdag in Oosthuizen. Met op de achtergrond de muziek uit de kantine van de Amsterdamse feestavond, kwam Sjaak Swart tot de conclusie dat het team in de tweede helft veel beter stond en beter georganiseerd werd. Daar sloot iedereen zich natuurlijk bij aan. Kort na 22.00 uur verlieten onze spelers het terrein van vv Oosthuizen weer. Min of meer dezelfde spelers zien we over  een kleine twee weken terug als AAC Olympia op Hemelvaartdag onze volgende tegenstander is in het Gelderse Horssen.

Scoreverloop: 25. Kiki Musampa 0-1, 41. Leonard Chisom 0-2 (assist Michael Krohn-Dehli), 56. Derk Boerrigter 0-3, 59. Simon Tahamata 0-4 (assist Kiki Musampa), 65. Leonard Chisom 0-5 (assist Michael Krohn-Dehli)

Scheidsrechter: Dick Jol

Assistent-scheidsrechters: 

vv Oosthuizen

Richard Boor, Clemence de Lange, Kenneth Sens, Fred Kooy, Peter Degeling, Rick Rol, Rob Entjes, Thomas Petiet, Rob Barends, René Duim, Bart Dijkstra, Jeroen Slaghuis, Tim Maas, Darin Oostwijn, Wouter de Lange, Michel Kochheim

Leiders: Eddie Aarse, Gerard Sens, Pascal Slaghuis

Verzorger: Jerry van Dommelen

Lucky Ajax

1. Stan Bijl, 2. Randy Rustenberg, 3. Olaf Lindenbergh, 4. Aron Winter, 5. Kevin Bobson, 6. Michael Krohn-Dehli, 7. Brutil Hosé, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Derk Boerrigter, 16 Kiki Musampa

Reserves: 8. Sjaak Swart, 15. Leonard Chisom

Leider: Werner Schaaphok

Verzorger: Peter Drenth