Zaterdag 20 mei 2006

vv Ruinen - Lucky Ajax 4-4 (0-2)
Ruinen, 14.00 uur

Tekst: Albert Koster / Foto's: Jan Heeling

Het was de wedstrijd van de regen. Hoe zat dat dan, welnu om 13.30 uur kwam ik aan bij het sportpark van de v.v. Ruinen, en dankzij een aanvullende notitie van onze hoofdredacteur Rodger Lahr kon ik vlakbij de kantine parkeren. Maar de 50 meter moest ik wel lopen in een hoosbui. Het regende werkelijk keihard, en ik had toen vreselijk medelijden met de organisatie, want zoals bij alle wedstrijden van Lucky Ajax waren zij ook al een jaar bezig met het organiseren van deze dag. Na even een kijkje in de kleedkamer waar Mister Ajax Sjaak Swart al aanwezig was, en een heerlijke kopje koffie met broodje, ben ik gaan bellen waar mijn maatje Ron Claassen bleef. Hij had de aanvullende notitie van Rodger niet ontvangen, en zat aan de verkeerde kant van het sportpark. Nadat de knollenplökkers in de stromende regen hun muziek ten gehore hadden gebracht, en de aanwezige Lucky Ajax-spelers de spieren hadden losgelopen, was het tijd om te beginnen. Maar niet voordat Keje Molenaar en Johnny Bosman de ook aanwezige Jan Wardenburg hartelijk hadden begroet. Ze hadden elkaar al jaren niet meer gezien, en dus moest er even “bijgepraat” worden. Op 26 augustus gaat Lucky Ajax naar Sellingen om tegen de club van Jan Wardenburg te spelen, dus Jan kwam alvast even checken hoe de tactiek van zijn komende tegenstander was. Ruinen speelde met drie teams omdat ze de volgende dag in Winsum promotie/degradatie moesten spelen tegen Hunsingo.

Scheidsrechter Arend Klunder floot om 14.05 voor het begin en werd geassisteerd door assistent-scheidsrechters Hans Moes en (krullenbol) Roelof Reinders. En wonder oh wonder het was droog. De eerste paar minuten zaten we heerlijk in de zon naar een vlotte wedstrijd te kijken. In de 6 e minuut lokte Peter van Vossen een strafschop uit, en die verzilverde hijzelf. Daarna viel Peter vooral op met snelle solo’s, maar helaas zonder resultaat. Ron Claassens was inmiddels in het sportpark gearriveerd na een fijne rondtoer door Ruinen. In de 12e minuut kreeg Mendez een 100% kans, maar hij schoot op de keeper. Daarna was het Ruinen die met gevaarlijke aanvallen op het doel van Dennis Nederlof afstormde, maar toch werd het in de 20e minuut 0-2 door Peter van Vossen na een hele mooie aanval. Ruinen had net zijn hele elftal gewisseld, dus niet alle “nieuwe” spelers waren al wakker. Wat vooral opviel was het positiespel van good old Sjaak Swart. Hij stond steeds vrij, en strooide met goede passes. In de 31 e minuut viel Peter van der Hengst uit met een spierscheuring en werd vervangen door Johnny Jansen. De ruststand was 0-2.

Daarna was het weer heerlijk genieten van de knollenplökkers en “het was nog steeds droog”. Peter van der Hengst werd in de selectie vervangen door Willem van de Jurka. Wat er in de thee heeft gezeten weet alleen de mevrouw van de keuken, maar v.v. Ruinen kwam als een raket uit de startblokken en in de 3e minuut na rust scoorde Lennart Suselbeek de 1-2 en na de aftrap was het meteen weer raak, want in de 4 e minuut na rust was het alweer 2-2 door een goal van Jaitse Holverda. Wim Meutstege vertelde na de wedstrijd dat de beide goals een tactische fout van de AJAX achterhoede was, omdat ze te ver naar de middellijn speelden en de snelle buitenspelers van Ruinen alle ruimte kregen. In de 41e minuut viel Peter van Vossen uit na een harde charge van een Ruinen speler. Hij werd vlak boven de rechterknie geraakt en kon daarna niet meer verder spelen. Verzorger Wolter Kooistra was net klaar met zijn éérste patiënt Peter van der Hengst, toen de tweede Peter zich melde. Hij werd ook aan de zijlijn verzorgd en een paar minuten later werd er bij de v.v Ruinen weer gewisseld. Alleen de keeper bleef staan en de rest was dus vers. Maar toch was de eerste kans daarna voor Lucky Ajax door Mendez. Hij wilde een prachtige goal maken door achter zijn standbeen langs te schieten, maar helaas voor hem stopte de keeper de bal. Peter van Vossen was op dat moment al samen met een speler van de v.v Ruinen (die heel sportief zijn excuses aanbood, terwijl hij niet de dader was) onderweg naar de kleedkamer. Vervolgens werd er steeds op de helft van v.v. Ruinen gespeeld, en dus was er “ruimte” achter de backs van Ajax. Maar keeper Dennis Nederlof stond steeds goed te keepen. In de 57e minuut scoorde Wilfred Hut van Ruinen een prachtige goal in de bovenhoek, en daar was Dennis Nederlof kansloos 3-2. Maar twee minuten later dacht Keje Molenaar van “wat hij kan, kan ik ook” en die maakte eveneens een prachtige goal 3-3 dus.

Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg Johnny Bosman nog een hele grote “mogelijkheid” via een voorzet van invaller Jurka. Hij strandde echter op keeper Rik Luning. Maar een paar seconden later was het toch 3-4 door Johnny Bosman met een heerlijke volley. Een jonge supporter vroeg aan elftalleider Werner Schaaphok of Lucky Ajax wel eens had verloren, en tijdens deze discussie was er opeens rumoer, want v.v Ruinen kreeg van scheidsrechter Klunder een strafschop. Deze werd benut door spits Jurjen Klunder en zo werd de eindstand 4-4. En je wilt het niet weten, maar één minuut voor het einde begon het een beetje te sputteren en vlak nadat Sjaak en zijn medespelers alle jeugd hadden voorzien van een handtekening begon het toch weer te regenen van jewelste. Het kwam wederom met bakken uit de hemel. Nadat de spelers hadden gedoucht en we een drankje kregen aangeboden in de kantine van de v.v Ruinen, gingen we onderweg naar de chinees in Ruinen. Daar werden we getrakteerd op een heerlijke Chinese maaltijd. Alles bij elkaar was het toch een mooie middag in Ruinen. Een mooie wedstrijd bij droog weer en veel oud Ajax spelers waar veel toeschouwers nog verhalen van wisten te vertellen. Ook “krullenbol” Hans Moessprak bij de chinees over zijn Ajax-verleden. Hij was o.a. meegeweest naar de EC2-finale in Athene en was de kroeg uitgelopen na het verlies van Ajax tegen Nothingham Forest. Vanaf deze plaats onze complimenten aan de gehele organisatie in Ruinen.

Scoreverloop: 6. Peter van Vossen (pen.) 0-1, 20. Peter van Vossen 0-2, 38. Lennart Suselbeek 1-2, 39. Jaitse Holverda 2-2, 57. Wilfred Hut 3-2, 59. Keje Molenaar 3-3, 65. Johnny Bosman 3-4, 66. Jurjen Kleiker 4-4

Scheidsrechter: Arend Klunder
Assistent-scheidsrechters: Hans Moes en Roelof Reinders

Toeschouwers: 250

vv Ruinen:

Eerste helft: 1. Bert van Dijk, 2. Henrie Neutel, 4. Edgar Suselbeek, 5. Arno Kreulen, 6. Jeremaya de Vries, 8. Marnick Pinxterhuis, 10. Ronald Joosten, 11. Frank Echten, 13. Erwin Runtuwene, 14. Marko Muggen, 16. Gerd van Dijk

Na 20 minuten: 1. Fedde Smit, Harmen van Goor, 3. Lennart Suselbeek, 4. Sander Giethoorn, 5. Arend Koop Schoonvelde, 7. Methijn Pinxterhuis, 9. Jaitse Holverda, 12. Henrie van de Zee, 13. Jeroen Snijder, 14. Gert Broekman, 16. Jasper Slagter

Tweede helft: 1. Rik Luning, 3. Dennis van de Sleen, 5. Arend Koop Schoonvelde, 6. Jurjen Schenkel, 7. Jostein Borrel, 8. Wilfred Hut, 9. Jurjen Kleiker, 10. Harold Joosten, 11. Dinand Steenbergen, 12. Michel Speelman, 15. Jan van de Sleen

Trainer: Cor Flobbe
Leider: Marinus Emmink / Klaas Sneider
Verzorger: Ria van Dijk