Zaterdag 8 mei 2010

vv Schoten - Lucky Ajax 0-1 (0-0) 
Haarlem, 16.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ilja en Danny Knemeijer, GS Fotografie

Na twee wedstrijden bij sportpark De Toekomst stond vandaag de eerste wedstrijd bij een amateurclub op het programma. De Haarlemse vereniging vv Schoten bestaat in 2010 exact 100 jaar en wilde deze mijlpaal extra cachet meegeven voor Lucky Ajax uit te nodigen. Aldus geschiedde op de tweede zaterdag van mei, doorgaans een moment waarop het voorjaar in volle hevigheid is losgebarsten. Helaas vielen de weersomstandigheden ditmaal ietwat tegen. In de week voorafgaande aan het duel was er al aardig wat regen uit de lucht gevallen en ook op zaterdagochtend zag het er nog allerminst naar uit dat we droog aan de tweemaal 35 minuten zouden kunnen beginnen.

Bij aankomst in Haarlem werden we gastvrij ontvangen door onze contactpersonen Roy Klarenbeek en Henk Steenbergen. In de kantine van vv Schoten was het ondertussen al gezellig druk en bijna de helft van onze spelers was al aanwezig in kleedkamer 1. Vandaag kwamen er weer mooie namen in actie voor Lucky Ajax. Naast de gebruikelijke harde kern Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Michel Kreek, Wamberto, Arno Splinter, zouden vandaag ook Rob Witschge, Aron Winter en Bryan Roy in actie komen. Helaas zou laatstgenoemde op het laatste moment afzeggen voor deze wedstrijd. Raymond Dirven zou de plek onder de lat innemen in plaats van Fred Grim, die vandaag verhinderd was.

Tijdens de warming up werd het droog en meldde de aanwezige toeschouwers zich in grote getale in de buurt van de tribune. Vandaag zou Lucky Ajax kunnen beschikken over een droomkoppel in de spits, want zowel John Bosman als Dennis Gerritsen zouden centraal voorin spelen. Zou er vandaag weer een monsterscore komen voor de oud-Ajacieden? Rob Witschge en Aron Winter zaten tijdens de warming up nog in de auto, dus zouden kort voor vier uur met koude spieren de grasmat betreden, onder aanvoering van arbiter Ruud Bossen.

Vóór het duel werd één minuut stilte in acht genomen voor vv Schoten-lid Han Stouten die afgelopen week op 73-jarige leeftijd is overleden. Na de gebruikelijke elftalfoto’s zou de bal om 10 minuten over 4 gaan rollen. Ondanks de bewolking bleef het gelukkig droog. Ruim 700 toeschouwers volgden het duel vanaf de eerste minuut.

Vanaf de beginfase was meteen duidelijk dat het duel voor de neutrale voetballiefhebber het aanzien meer dan waard zou zijn. Er was relatief veel ruimte voor beide teams om een aanval te kunnen opbouwen, niet in de laatste plaats geholpen door enkele foutjes van de tegenstander. Scheidsrechter Ruud Bossen floot een perfecte wedstrijd en voelde de sportieve verhoudingen op het veld heel goed aan. Ondanks de surplus aan kwaliteit bij Lucky Ajax wist vv Schoten opvallend genoeg eenvoudig bij te blijven. Voorin was Lucky Ajax wel dreigend, maar niet echt effectief. Wamberto dribbelde er op los, Bosman en Gerritsen kregen genoeg ruimte om tot de rand van het strafschopgebied te combineren. Het schortte echter bij de eindpass en de afwerking, zodat de brilstand opvallend lang op het scorebord zou blijven staan.

De grootste kans van de eerste helft kreeg Dennis Gerritsen. Helemaal alleen voor de doelman van vv Schoten stiftte hij de bal subtiel over de keeper heen. Helaas verdween de bal net lang de verkeerde kant van de staander. Een ruststand van 0-0 was dan ook onvermijdelijk.

In de tweede helft kwam vv Schoten met nagenoeg een compleet nieuw elftal het veld in. Maar liefst 9 fitte spelers namen het op tegen de veteranen van Ajax. Ook na de thee kreeg Lucky Ajax voldoende gelegenheid om te combineren en kansen af te dwingen, maar wist het wederom het net niet te vinden. Bijna een kwartier in de tweede helft was het eindelijk raak. Een corner van Wamberto werd met een loepzuivere kopbal door John Bosman in de touwen gewerkt: 0-1. De ban was gebroken, maar de marge was onverminderd klein.

Vv Schoten gaf niet op en kwam steeds dichterbij het doel van Raymond Dirven, die enkele keren een zekere treffer van de jubilarissen wist te voorkomen. Aan de andere kant kwam de meeste dreiging van John Bosman. Eerst wist hij een voorzet met z’n hak bijna hard in de kruising te schieten. Uit de daaropvolgende hoekschop wist diezelfde Bosman de bal met een omhaal à la Marco van Basten anno 1987 bijkans onder de lat te schieten. Het publiek en de spelers op het veld konden deze momenten zeker waarderen.

In de loop van de tweede helft begon het helaas langzaam weer te regenen. Gelukkig kwamen de grote druppels pas nadat Ruud Bossen voor de laatste keer had gefloten en de spelers op weg waren naar de kleedkamers. De 1-0 overwinning van Lucky Ajax was een magere afspiegeling van het surplus aan kwaliteiten bij de Rood-Witten, maar tevens een compliment voor vv Schoten dat de marge zo klein mogelijk had weten te houden.

Na afloop van de wedstrijd werden de spelers ontvangen in een witte tent naast het clubgebouw. Hier werden alle genodigden aangenaam verrast met een overheerlijk buffet, waarbij met name het vlees van de bbq wonderwel smaakte. Bovendien werd een ieder persoonlijk benaderd om de inhoud van een oester te nuttigen, wat met veel enthousiasme door onze spelers werd ontvangen. Via deze weg willen wij Roy Klarenbeek, Henk Steenbergen en de rest van de organisatie hartelijk danken voor de perfecte organisatie en de gastvrije ontvangst rondom deze wedstrijd. Hopelijk keren we ooit nog een keer terug bij het gezellige vv Schoten…

 

Scoreverloop: 48. John Bosman 0-1
Assistent-scheidsrechters: Gerhard Verwoort en Hans Ploeg

vv Schoten:
1. Alex Schoe, 3. Jacco Geerlings, 4. Samil Gungor, 6. Stephan Ket, 10. Maikel Traksel, 11. Ihsan Yazar, 13. Donny Zomerdijk, 14. Christiaan Horn, 15. Marvin Strobel, 16. Danny Groeneveld, 17. Raymond Knol

Reserves: 2. Bas van Galen, 5. Raymond Ket, 7. Nigek Lie Kwie, 8. Patrick Meijers, 9. Daniel Schulte, 12. Dennis Woelinga, 14. Michiel de la Mar

Lucky Ajax: 
1. Raymond Dirven, 2. Dick Schoenaker, 3. Hannie Das, 4. Arno Splinter, 5. Michel Kreek, 6. Aron Winter, 7. Rob Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Dennis Gerritsen, 11. Wamberto

Reserves: 14. Justin Swart, 15. Florian Messi
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Rinus Waerts