Zaterdag 6 juni 2009

vv Terneuzen - Lucky Ajax 2-5 (2-0) 
Terneuzen, 18.30 uur

 

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Sandra Jadi

 

 

Amsterdam – Terneuzen is een ritje met de auto van bijna drie uur. Al jaren is het een bekend gegeven, hoe verder de wedstrijdlocatie van Amsterdam ligt, hoe lastiger het is om een representatief elftal van Lucky Ajax op de been te brengen. Deze keer komt Sjaak Swart alle eer toe dat hij daar ondanks de reisafstand, uitstekend in was geslaagd. Met namen als Wamberto, Wim Jonk, Richard Witschge, Bryan Roy en natuurlijk Sjaak Swart zelf, stond er een Ajax-team dat jong en oud zou aanspreken.

Toen de redactie van De Goeie Ouwe Tijd zich een kleine twee uur voor de aftrap aan de poorten van VV Terneuzen meldde, was het echter nog lang niet zover. Allereerst had ons in de ochtend het trieste bericht bereikt dat oud-hersteltrainer, erelid en bovenal Ajacied, Bobby Haarms was overleden. Uiteraard werden direct passende ‘maatregelen’ genomen, de wedstrijd zou worden voorafgegaan door een minuut stilte en beide selecties zouden met rouwbanden spelen. Wij van DGOT werden uiterst hartelijk ontvangen door onze contactpersoon bij VV Terneuzen en door de vertegenwoordiger van de Supportersvereniging Zeeland en de Kidsclub die eveneens aanwezig was bij deze wedstrijd. Dezelfde hartelijkheid en gastvrijheid gold natuurlijk ook voor de leden van Lucky Ajax waarvan de eersten niet lang na ons arriveerden.

Zoals gebruikelijk waren het elftal begeleider Werner Schaaphok en aanvoerder Sjaak Swart die zich als eersten meldden. Waar Werner Schaaphok zich nog even in de kantine meldde, daar zocht Sjaak Swart direct de luwte van de kleedkamer op waar hij wachtte op de aankomst van verzorger Wolther Kooistra en de rest van de spelers. De meesten druppelden gestaag binnen maar terwijl het moment van de aftrap naderde, was er nog geen spoor van het trio Richard Witschge, Bryan Roy en Danny Muller. Dankzij de mobiele telefoon kwamen we er snel achter dat het drietal, dat in één auto zat, weliswaar onderweg was, maar in de veronderstelling leefde dat de wedstrijd niet om half 7, maar om half 8 zou beginnen!

Zonder deze drie begon Ajax aan de warming-up, in de wetenschap dat de aftrap wellicht iets vertraagd zou worden. Na het opwarmen van de spieren was het even wachten op de ballen. Op de vraag van Sjaak Swart waar de ballen bleven luidde het antwoord: “Ze worden nog even opgepompt.” Even voor half 7 arriveerden de ontbrekende Ajacieden alsnog in Terneuzen en om 18:40 kon er worden afgetrapt.
De eerste helft ging lang gelijk op. Er waren technische hoogstandjes van Bryan Roy en Richard Witschge, en kansen voor Wamberto. Ook Terneuzen kreeg echter goede kansen en vlak voor rust waren zij het dan ook die zelfs twee kansen op rij benutten. Erik-Jan Naudts en Bas Hubregsen stuurden hun ploeg met een 2-0 voorsprong de rust in. Bij de tweede goal zou er sprake geweest zijn van buitenspel, wat Sjaak Swart op duidelijke wijze aan arbiter Maas liet weten. Het publiek genoot overigens zichtbaar van het fanatisme van de captain.

In de tweede helft leek Ajax snel orde op zaken te stellen. Na vier minuten verkleinde Wamberto de achterstand al tot 2-1 en wederom zes minuten later scoorde Mercimek de gelijkmaker. Terneuzen gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kwam opnieuw op voorsprong, althans…. zo leek het….. De grensrechter had nu buitenspel geconstateerd en er restte de scheidsrechter niets anders dan het doelpunt af te keuren. Enkele seconden later nam Lucky Ajax nu de voorsprong. De mee opgekomen Arno Splinter rondde bekwaam een één-twee af en Ajax leidde! “Zo snel gaat dat dus”, verzuchtten de Terneuzense fans achte de dug-out.

Maar Ajax ging door. Baki Mercimek stelde met zijn tweede goal de overwinning veilig en vlak voor het einde zorgde Wim Jonk voor een 2-5 eindstand. Eigenlijk was het plan om voor het laatste fluitsignaal op de middenstip afscheid te nemen van een aantal spelers van de thuisclub. De ceremonie was inmiddels besproken met spelers, scheidsrechter, en onze eigen Miss Lucky Ajax die vanaf de zijlijn de microfoon zou aangeven en de vertrekkende spelers zou bijstaan. Er was echter geen rekening gehouden met het feit dat de batterijen van de microfoon het uitgerekend op dit cruciale moment zouden begeven en er geen reserve voorhanden zouden zijn. Uiteindelijk zou het afscheid uitgesteld worden tot na het laatste fluitsignaal toen de microfoon weer aan de praat was gekregen.

De avond zou niet worden afgesloten met het traditionele buffet voor Lucky Ajax. Op verzoek van de selectie was er gezorgd voor zogenaamde ‘lunchpakketten’ voor de Ajacieden zodat zij zo snel mogelijk na de wedstrijd hun lange reis naar Amsterdam konden aanvangen. Wij van de redactie hadden besloten om de nacht in een hotel in Terneuzen door te brengen en deze reis pas de volgende ochtend te maken. Wij willen echter niet afsluiten zonder alle medewerkers van VV Terneuzen en in het bijzonder onze contactpersoon Bram de Pooter hartelijk te bedanken voor hun medewerking en gastvrijheid. Wij hebben genoten van de entourage, de wedstrijd en de gehele dag. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.

 

Scoreverloop: 30. Erik-Jan Naudts 1-0, 33. Bas Hubregsen 2-0, 39. Wamberto 2-1, 45. Baki Mercimek 2-2, 47. Arno Splinter 2-3, 56. Baki Mercimek 2-4, 64. Wim Jonk 2-5

Scheidsrechter: Peter Maas

Toeschouwers: circa 750

 

Lucky Ajax: 

1. Stephan Veenboer, 2. Rob Been jr. , 3. Hannie Das, 4. Arno Splinter, 5. Baki Mercimek, 6. Wim Jonk, 7. Richard Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. Wamberto, 10. Danny Muller, 11. Bryan Roy

Wissels: 16. Anton Worms, 17. Henk de Gier

Begeleider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

VV Terneuzen:

1. Dennis Wondergem, 23. Hidayet Ertoy, 3. Roel Alberti, 2. Dennis de Kraker, 18. Jeffrey Buize, 20. Dennis van Leeuwen, 4. Maarten Kolijn, 12. Fabian Wilson, 13. Maik de Wolf, 19. Remco van Leeuwen, 6. Erik-Jan Naudts, 16. Arek Nikolajczyk, 21. Can, Uiran, 24. Bas Hubregsen, 10. Jonathan Constancia, 9. Sinan Coban, 14. Serge Merckx, 11. Niels Burm, 5. Martijn Rijckaert, 17. Ardian Lekaj (trainer)