Zaterdag 12 april 2008

vv VOP - Lucky Ajax 1-4 (0-0) 
Amersfoort, 16.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Pieter Keuzekamp en George Sweijen

Na de slijtageslag van drie weken geleden in Tricht (4-4 in het kader van het TV-programma '3e Klasse D') stond vandaag de eerstvolgende wedstrijd op het programma. De spelers van Lucky Ajax reisden af naar Amersfoort, waar het in mei 2006 nog tegenstander was van het jubilerende HVC. Ditmaal werd gespeeld in de nieuwbouwwijk Vathorst, en was vv VOP de tegenstander. VOP staat voor Voor Ons Plezier en is een relatief kleine vereniging in Amersfoort. In de nabijheid van onder meer vv Hooglanderveen en vv Hoogland probeert vv VOP als vereniging te groeien door de aanwas van de nieuwe bewoners in de wijk. De wedstrijd tegen Lucky Ajax zou meteen de opening worden van het nieuwbakken sportcomplex vlak langs de snelweg A1. De officiële opening zou door de Amersfoortse wethouder verricht worden.

In de aanloop naar de wedstrijd kampten de Ajacieden met onzekerheid over de aanwezigheid in Amersfoort. Sjaak Swart zou vandaag in Duitsland zitten bij Rafael van der Vaart en onze beiden spitsen, John Bosman en Dennis Gerritsen, kampten beiden met vervelende kwetsuren zodat over hun aanwezigheid pas op het allerlaatste moment besloten zou worden. De weersomstandigheden zagen er goed uit, dus de organisatie begon om 9 uur in de ochtend vol vertrouwen aan deze feestelijke dag, waar met name door de leden van de club lang naar was uitgekeken.

Droog zou het min of meer blijven en ook de zon liet zich af en toe zien. Helaas had de organisatie tijdens de voorbereidingen niet goed rekening gehouden met de verraderlijke rukwinden rondom het complex, zodat bij aanvang van de activiteiten een luchtkussen plotseling wegwaaide. Dit mocht de pret niet drukken en vanaf 15.00 uur druppelden de Ajacieden langzaam binnen. Zoals gebruikelijk waren Gerrie Mühren en Werner Schaaphok als eersten aanwezig in Vathorst. Voorafgaande aan de wedstrijd stonden nog enkele 'plichtplegingen'te wachten. Namens 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' zou door Lucky Ajax-voorzitter Theo de Groot de Lucky Ajax Wisseltrofee worden uitgereikt aan de winnaar van 2007: Simon Tahamata. Ook namens vv VOP zouden nog enkele formele zaken afgehandeld worden voordat de bal zou gaan rollen. Tijdens de warming up werd al duidelijk, dat niet iedereen het sportpark op tijd zou kunnen bereiken. Aan het einde van de warming up waren Simon Tahamata en Wim Jonk nog niet gearriveerd, en ook de nieuwbakken Miss Lucky Ajax, Silvia Geerts, kon Olympus niet snel en goed vinden via de laatste update van de autonavigatie. Hoe zou dit gaan aflopen?

Ondertussen wachtten de spelers aan de zijkant van het veld en liepen kort vóór half vijf het veld op onder een haag van jeugdspelers van vv VOP door. De matadoren betraden het veld; de ruim 750 toeschouwers hadden er zin in. Nadat de spelers één voor één waren gepresenteerd, werd duidelijk dat Simon Tahamata in ieder geval nog op tijd was aangekomen. De gebruikelijke gezamenlijke elftalfoto's kon dus zonder problemen gevolgd worden door de opening van het complex door de wethouder. Ook Theo de Groot stond niet voor niets met de wisselbeker in zijn handen te wachten, want op verzoek spoedde Simon zich naar de zeer representatieve voorzitter van Lucky Ajax. Om tien over half vijf nam hij de beker dankbaar in ontvangst. Op 2005 na (Peter van Vossen) won Simon tot dusver alle edities van deze wisselbeker. Om kwart voor vijf, een kwartier later dan gepland, kon de bal echt gaan rollen.

Van begin af aan was duidelijk dat het tempo vandaag niet echt hoog zou liggen. De grasmat was aan de harde kant en veel duels vonden op het middenveld plaats in zeer weinig ruimte. Toch was het Lucky Ajax dat onder het wolkendek boven Amersfoort het meest in balbezit was en de aanval probeerde te zoeken. Dit leidde niet direct tot kansen. De wedstrijd was enkele minuten oud toen ook Wim Jonk zich naar de bank van Lucky Ajax spoedde. De Amsterdammers waren compleet. Langs de zijlijn hielden de toeschouwers zich ook met andere dingen bezig. Zo was Jaap Stam langs de zijlijn gesignaleerd en dat maakte indruk in het nieuwe deel van Amersfoort. Na luttele minuten had ook Silvia, de debuterende Miss Lucky Ajax, zich langs de zijlijn geposteerd.

Langzaam maar zeker ging ook de thuisclub steeds meer druk zetten en voelde dat een openingstreffer niet onhaalbaar was. De grootste kans hiervoor kwam in de 28e minuut, toen aanvaller David van den Berg ineens voorbij keeper Fred Grim kwam en een leeg doel voor zich had, Zijn rollertje miste niet alleen snelheid maar ook scherpte. De buitenkant van de paal voorkwam een 1-0 ruststand. Ondertussen was in de verte, boven Hoogland, al te zien dat enkele donkere wolken zich richting ons voetbalveld begaven. Nadat scheidsrechter Arend Legemaat om tien voor half 6 voor de rust had gefloten, vielen de eerste druppels naar beneden. De aanwezige toeschouwers zochten meteen een schuilplaats op, zoals de kantine, de VIP-tent, maar zelfs ook de auto. Na een kwartiertje was het gestopt met regenen, nog meer afgekoeld, maar werd de wedstrijd probleemloos hervat. Niet iedereen stond al langs de zijlijn toen Dennis Gerritsen de eerste bal in de tweede helft op zijn rechterwreef nam en Lucky Ajax hiermee meteen op een 0-1 voorsprong zette. De wedstrijd was opengebroken en de niet-aanwezige toeschouwers waren snel bijgepraat over de score.

VOP wilde zich niet laten kennen en bleef, net als in de eerste helft, op zoek naar het net achter Fred Grim. Binnen vijf minuten na de score van Gerritsen telde iedereen de gelijkmaker al. Fred Grim wist een boogbal op maar echter onschadelijk te maken met een sublieme fabelachtige redding. De wedstrijd werd er nu leuker op. Halverwege het tweede bedrijf was het toch Lucky Ajax dat de score verdubbelde. Het was wederom een afstandsschot van Dennis Gerritsen met rechts wat uiteindelijk de bal in het net deed belanden: 0-2. Lucky Ajax, dat op een enigszins natte grasmat beter tot haar recht kwam, zou de score snel verder opvoeren. Meteen na de 0-2 volbracht Dennis Gerritsen zijn hattrick: binnen een uur spelen stond er gewoon 0-3 op het fictieve scorebord. Gelukkig voor het thuispubliek verkleinde vv VOP de marge door een treffer van Yanninck de Vries. De 1-3 was dan ook een betere weerspiegeling van de krachtsverhouding op het veld. Kort voor tijd scoorde Amersfoorter John van den Brom op aangeven van Wim Jonk nog de vierde treffer voor Lucky Ajax, dat hiermee de wedstrijd afsloot met een 4-1 overwinning.

Na de wedstrijd namen de spelers voldoende gelegenheid om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan. Ook werd Miss Lucky Ajax Silvia nog voorgesteld aan enkele spelers van Lucky Ajax, die zich na het douchen en aankleden naar de witte feesttent hadden begeven. De bomvolle en zeer sfeervolle feesttent zou zowel vóór, tijdens als tot lang na het eten bruisen van de gezelligheid, mede door de perfecte muzikale ondersteuning met Amsterdams repertoire. Bij afwezigheid van Sjaak Swart mocht de populaire Simon Tahamata het traditionele buffet openen. Tijdens het eten werd teruggekeken op een geweldige happening in de Amersfoortse wijk Vathorst. Via deze weg willen wij de organisatie, met in het bijzonder ons contactpersoon Volkert Renes, bedanken voor de geweldige organisatie en de gastvrije en enthousiaste ontvangst.

 

Scoreverloop: 36. Dennis Gerritsen 0-1, 51. Dennis Gerritsen 0-2, 54. Dennis Gerritsen 0-3, 57. Yanninck de Vries 1-3, 68. John van den Brom 1-4

Scheidsrechter: Arend Legemaat

Assistent-scheidsrechters: Henk Sukkel en John Smit

Toeschouwers: ca 800

 

vv VOP:

1. Jelle Vermeulen, 2. Auke van de Heijden, 3. Remco Nievelstein, 4. Robert Bakker, 5. Leon Ferwerda, 6. Tom Voost, 7. Mark van Houten, 8. Jeroen Luoissen, 9. Yanninck de Vries, 10. Merijn Kramp, 11. David van den Berg

Reserves: 12. Norbert Hagen, 13. Arjan Mulder, 14. Stefan Capello, 15. Dennis Franz, 16. Jesper de Wit

Trainer: Joop de Wit
Leiders: Herman Petten en Theo Pot
Verzorger: Jos Le Fevre

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Keje Molenaar, 3. John van den Brom, 4. Arno Splinter, 5. Michel Kreek, 6. Gerrie Mühren, 7. Stanley Menzo, 8. Wim Jonk, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Dick Schoenaker

Reserves: 15. Peter van der Hengst, 16. Hannie Das, 17. Danny Muller

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra