Vrijdag 19 augustus 2005

vv Wadenoijen - Lucky Ajax 3-9 (3-4)

Wadenoijen, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr en Bert van Zuylen / Foto's: Pieter Keuzekamp en Rodger Lahr

In tegenstelling tot voorgaande kalenderjaren speelt Lucky Ajax in 2005 weinig wedstrijden in het zuidoosten van het land. Op vrijdag 19 augustus was het weer een zover. vv Wadenoijen vierde haar 50-jarig jubileum, en had het elftal der oud-Ajacieden uitgenodigd om richting Tiel af te reizen. Gezien de weersomstandigheden werd gevreesd voor veel regen, onweer en hagelbuien. Dat voorspelde niet veel goeds. En de overvolle A2 tussen Amsterdam en Den Bosch ook niet, want het weekendverkeer was al vroeg in de middag op gang gekomen. Terugdenkend aan twee dagen eerder (Den Dam, waar enkele spelers te laat arriveerden) zouden we vandaag ook wel eens met een gehavend elftal aan de aftrap kunnen verschijnen. Al in de file vlak voorbij Everdingen kwamen de Dennis Gerritsen tegen. Tot Wadenoijen bleef hij angstig dicht achter ons rijden, waarschijnlijk omdat de batterijen van zijn navigatiesysteem leeg waren. Even zoeken in Wadenoijen (Dennis moest het zelfs aan iemand vragen) vonden we uiteindelijk het veld aan De Dreef. We waren erg vroeg, maar niet de eersten. Al bij het zoeken naar het veld waren we iemand tegengekomen die had verkondigd dat Ali B. net de weg aan hem gevraagd had. En inderdaad, nadat we uitermate vriendelijk en gastvrij waren ontvangen, kwamen we in de kantine waar Ali al uiterst relaxed op zijn medespelers zat te wachten.

Gerrie Mühren, Sjaak Swart, Edo Ophof en Johnny Jansen zouden volgen. Meteen al waren er wat onrustige blikken bij de spelers van Lucky Ajax waar te nemen. Het was nog drukker geworden rondom Culemborg, en zelfs Werner was er nog niet. Ondertussen wisselden we de beide verwachte opstellingen uit en hoorden van Wadenoijen de wensen over het wel en wee rondom de wedstrijd aan. Inmiddels was het al half zeven en spoedde de aanwezige spelers zich naar de kleedkamer. Nadat wij bij gebrek aan beter de sleutels van de kleedkamers in de handen gedrukt hadden gekregen, kwam toch eindelijk Werner Schaaphok aan bij het voebalveld. In zijn kielzog volgden Eef Melgers, Martin Wiggemansen en Ramon de Ridder. De groep spelers begon te groeien, maar we kwamen niet verder dan negen namen. Dus Sjaak ging, al zittend op het bankje in de kleedkamer, een rondje langs de velden doen. Maar dan anders dan bij Langs de Lijn. Simon Tahamata en Peter van der Hengst waren onderweg, maar liepen vast bij Culemborg. John van den Brom was al dichterbij, maar kon ook niet doorrijden. Net als Wilco van Buuren. Richard Witschge had het fileleed bij Culemborg met lede ogen aangezien, en overwoog terug te keren naar huis. Sjaak probeerde hem via de telefoon nog op andere gedachten te brengen, maar achteraf zou blijken dat dit geen effect had gehad.

Met de organisatie stemden we af, dat we tien minuten later zouden beginnen. Hierdoor was de kans op John van den Brom of Simon Tahamata wat groter. Uiteindelijk begon Lucky Ajax met 9 spelers aan het duel, zodat ook de gezamenlijke elftalfoto werd uitgesteld tot in de rust. De aftrap werd verricht door de zoon van de sponsor, die deze wedstrijd had mogelijk gemaakt. Hierna gaf scheidsrechter Gerard Briene het fluitsignaal als teken dat de eerste helft begonnen was. Meteen zette Wadenoijen gretig in. Al na zeven minuten zette Marcel Dijkstra de thuisclub op een 1-0-voorsprong. Ondertussen was John van den Brom aangekomen en als een speer het veld ingerend. Zonder warming up, maar vertel dat maar niet in Amsterdam. Lucky Ajax zette aan om de achterstand meteen ongedaan te maken. Dit resulteerde drie minuten na de openingstreffer in de gelijkmaker van Dennis Gerritsen. Het publiek krijgt nauwelijks kans om deze score te noteren, als Addy Kusters namens vv Wadenoijen een voorzet geeft en Marcel Dijkstra de thuisclub meteen weer op voorsprong zet: 2-1. Het publiek gaat er goed voor zitten, wat niet alleen met het scoreverloop op het veld te maken heeft, maar ook met de onverwachte weersomstandigheden. Het is droog en af en toe komt het zonnetje door. Kortom: heerlijk voetbalweer.

Terwijl Simon Tahamata en Peter van der Hengst arriveren aan De Dreef, krijgt Johnny Jansen het (net als in Den Dam) op zijn heupen. Met een mooie lob zet hij de oud-Ajacieden in de 19e minuut weer naast de club uit de Betuwe: 2-2. In de kleedkamer bekommert Werner zich inmiddels over Peter en Simon. Beiden hebben hun broekje net aan, het shirt nog niet eens, als op het veld de ene na de andere mooie aanval van Lucky Ajax is te noteren. Ali B. sprint op links naar de tweede paal, als Johnny Jansen via rechts diep gaat. Iedereen verwacht een voorzet op Ali, maar compleet verrast ziet iedereen hoe de bal over de keeper heen in de verre hoek tegen de touwen belandt. Geluk of niet, een mislukte voorzet wellicht? Johnny zou later zeggen dat hij exact had uitgekiend hoe hij Lucky Ajax op voorsprong kon zetten. Bij een 2-3 stand vielen Simon en Peter in. Peter had twee broodjes in zijn handen en hield zich niet aan één van de regels van Sjaak en Werner: 'Niet met volle mond voetballen...' Met name de entree van Tahamata in zijn geboorteomgeving Tiel maakte veel los bij de aanwezige toeschouwers.

Enkele minuten nadat Lucky Ajax met elf man speelde, bouwde het de voorsprong verder uit. Een hoge bal vanaf de rechterflank werd door Martin Wiggemansen tegen de touwen gekopt. Wadenoijen-keeper Patrick Stap was kansloos. Aan de zijkant speelde de dweilband bij de feesttent vrolijk door. Tegenover de tent zaten drie heren heerlijk in het zonnetje naar de wedstrijd te kijken. Het waren de ereleden van Wadenoijen, ook zij genoten met volle teugen van het indrukwekkende schouwspel van (inmiddels) 22 spelers. Lucky Ajax leek nu af te stevenen op een grote overwinning, maar kort voor rust verkleinde Wadenoijen het verschil weer tot één. Een aanval via de linkerkant werd strak vóór het doel geschoten. Bij de tweede paal was Addy Kusters er als de kippen bij om de 3-4 onder Ramon de Ridder door te schieten. Met deze stand, en na de gezamenlijke elftalfoto, gingen de beide elftallen naar de kleedkamer waar de thee op hen stond te wachten. Tijdens de rust zagen we Wilco van Buuren, scout en jeugdtrainer van Ajax, warmlopen op de groene mat van Wadenoijen.

Na de rust leken beide teams elkaar te sparen. Het knallende van de eerste helft was veranderd in een gezapig potje voetbal. Zo bleef de 3-4 lang op het fictieve scorebord staan. Maar het publiek genoot er niet minder om. Met name Simon Tahamata ontbrandde enkele keren op de linkerflank. Daar waar hij exact 25 jaar geleden tot zijn eigen verbazing werd getrasfereerd van Ajax naar Standard Luik, zou Sjaak onze Simon geen wedstrijd willen missen. Onder de rook van zijn geboorteplaats Tiel speelde Simon als in zijn beste dagen. Met zijn snelheid klopte hij alle verdedigers van Wadenoijen, en af en toe gebruikte hij zijn lichaam erg sterk. Zijn gedrevenheid leidde er ook toe dat hij een speler van Wadenoijen één keer keihard op de enkel raakte. Gelukkig was de blessure niet ernstig. Met het verstrijken van de tweede helft volgden ook de pijntjes bij de spelers van Lucky Ajax, die over het algemeen de derde wedstrijd in zes dagen tijd speelden.

Opeens brandde de wedstrijd weer los. In een soort 'Haags kwartiertje' legde Lucky Ajax alsnog beslag op één van de de grootste overwinningen van dit kalenderjaar. Ruim een kwartier in de tweede helft scoorde allereest Wilco van Buuren tweemaal vanaf de rechterkant in het strafschopgebied. Dit kwam mede doordat Simon Tahamata op links voortdurend drie man meetrok uit het drukke strafschopgebied. Ook Ali B. kreeg geregeld kansen, maar hij was op sommige momenten conditioneel gezien aan het einde van zijn Latijn. 'Logisch Ali, na zoveel shows die je hebt gegeven', merkte één van Ali's fans langs de zijlijn gevat op. Ali reageerde met een glimlach: hij speelde een goede wedstrijd en zocht voortdurend contact met 'meester' Sjaak in de dugout. Op een korte tussenpoze na, speelde Ali de gehele wedstrijd. Wat dit betreft heet Lucky Ajax na de zomerstop weer een grote publiekstrekker erbij, die vooral voor de jeugdigen een gewillig object blijkt te zijn als het gaat om een foto en handtekeningen.

Het scorend vermogen van met name Johnny Jansen is het meest opvallende wapenfeit van Lucky Ajax in de afgelopen week gebleken. Nadat hij in de eerste helft al twee keer scoorde, zette hij Lucky Ajax op 3-7. Enkele minuten later volgde een gevaarlijke voorzet van Martin Wiggemansen vanaf de rechterkant van het veld. De bal ging over de keeper heen, op weg naar Simon of Ali. Alleen verdediger Ronald Monhemius stond er nog tussenin. In een reflex probeerde de verdediger de bal weg te werken, maar kopte de bal loepzuiver langs zijn eigen keeper. Na dit doelpunt sprong Simon Tahamata door het dolle heen om de nek van de verstrooide Wadenoijen-verdediger heen. Hij kon er zelf wel om lachen. Hilariteit en veel plezier: zo zou deze wedstrijd uiteindelijk de boeken in gaan. Dennis Gerritsen zorgde voor nog een hoogtepunt. Vijf minuten voor tijd werd hij via Ali B. vrij gespeeld in het strafschopgebied. Hij kapte twee spelers uit en stond plotseling oog in oog met de keeper. Dennis dreigde te schieten, maar op het moment dat de keeper zijn duikvlucht inzette, hield Dennis de bal stil onder zijn voet, wipte de bal op, en lobde deze op zeldzaam mooie manier over de grabbelende keeper heen in het net. Via dit soort hoogstandjes bindt Lucky Ajax zeer veel voetballiefhebbers aan zich en zal het nog veel vaker op uitnodiging door den lande te zien zijn. Terwijl de schemering inmiddels had ingezet, floot scheidsrechter Gerard Briene om kwart voor negen voor het einde. Veel handtekeningenjagers werden op hun wenken bediend. Dennis Gerritsen, Johnny Jansen en Ali B. verlieten als laatste het veld. Wat volgde was het verloten van de door Lucky Ajax gesigneerde wedstrijdbal. Het oudste lid mocht de trekking verrichten.

Na de wedstrijd voegden we ons bij de andere genodigden in de kantine, in afwachting van het buffet. Gerrie Mühren en John van den Brom waren al vertrokken in verband met andere verplichtingen. Ook Ali B. stapte omstreeks kwart over negen in zijn auto. Hij had later die avond nog een optreden in Leiden. In onze optiek had hij sterspeler Dennis Gerritsen wel mogen meenemen.... Met de heren van de organisatie kletsten we heerlijk na, en namen onder andere de namen voor de Lucky Ajax-wisseltrofee in ontvangst. Sjaak Swart opende het buffet en was zichtbaar geraakt door het overweldigende enthousiasme van de mensen in Wadenoijen. Aan de omgekeerde Richard Witschge dacht hij niet meer... Na een gezellig samenzijn en een zeer uitgebreid buffet verlieten we rond tien uur de kantine van Wadenoijen. Men zou nog tot in de late uurtje doorgaan met nagenieten van iets wat alle leden van de club meer dan verdiend hadden. Via deze weg feliciteren wij de club graag met hun jubileum, en bedanken hen voor de geweldige organistie en het enthousiasme bij de wedstrijd tegen Lucky Ajax. Iedereen heeft een fantastische avond gehad, en daar is het uiteindelijk toch om te doen.

 

Scoreverloop: 7. Marcel Dijkstra 1-0, 10. Dennis Gerritsen 1-1, 11. Marcel Dijkstra 2-1, 19. Johnny Jansen 2-2, 22. Johnny Jansen 2-3, 26. Martin Wiggemansen 2-4, 29. Gerrit-Jan Verbeek 3-4, 50. Wilco van Buuren 3-5, 54. Wilco van Buuren 3-6, 56. Johnny Jansen 3-7, 60. Ronald Monhemius (e.d.) 3-8, 65. Dennis Gerritsen 3-9

Scheidsrechter: Gerard Briene
Assistent-scheidsrechters: Albert van de Sluis en Jan van de Sluis

Toeschouwers: 756

 

vv Wadenoijen:

1. Patrick Stap, 1. Riny Kusters, 1.  Rene van Mierle, 2. Marco van Valburg, 3. Carlo Stap, 4. Bert de Haan, 5. Jan van Eck, 6. Patrick Velders, 7. Marcel Dijkstra, 8. Arie van Oijen, 9. Johan de Gier, 10. Addy Kusters, 11. Gerrit-Jan Verbeek

Reserves: 1. Rini Kusters, 1. René van Mierle, 12. John Leijtens, 13. Hans van Oudheusden, 14. Cees Coenhein , 15. Eric van Lavieren, 16. Ronald Monhemius, 17. Ruud van Valburg

Trainer: Bert Monhemius en Jan van Valburg
Verzorger: Inge Souwenaars

 

Lucky Ajax:

1.  Ramon de Ridder, 3. Edo Ophof, 4. John van de Brom, 5. Eef Melgers, 6. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 11. Martin Wiggemansen, 12. Johnny Jansen, Ali B.

Reserves: 2. Peter van der Hengst, 7. Wilco van Buuren, 10. Simon Tahamata (allen verlaat door files)

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Andre van Alphen