Donderdag 2 september 2004

Laren Gld, 19.00 uur

vv Witkampers - Lucky Ajax 2-3 (1-1)

Tekst: Rodger Lahr, Rob Loskamp en Bert van Zuylen / Foto's: Pieter Keuzekamp en Rodger Lahr

Voetbalvereniging Witkampers uit het Gelderse Laren viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. Als één van de jubileumactiviteiten was Lucky Ajax uitgenodigd. Op donderdagavond 2 september jl. werd deze wedstrijd gespeeld op sportcomplex Leussinkpark, nabij de camping met dezelfde naam. Laren stond op deze avond aan de vooravond van de traditioneel drukbezochte kermis, zodat het enigszins lastig zou worden om het voetbalveld weten te vinden. De organisatie had evenwel gepast ingespeeld om de omstandigheden en had bij elke bocht een routebordje op een boom gespijkerd. Op deze manier kwamen we rond de klok van zes uur heel snel terecht bij de accommodatie. We konden onze auto parkeren op een weiland waar normaal gesproken wellicht vele koeien kunnen grazen. Van daaruit was het slechts 200 meter lopen naar het veld.

Gelukkig waren we op tijd in Laren. Want het zou aardig druk worden vanavond. Onze auto stond redelijk vooraan, en we waren het filegeweld op de A1 van Amsterdam naar Deventer nog net voor. Al bij aankomst zou blijken dat vele spelers heel geduldig in de auto zaten te wachten totdat ze konden doorrijden. Bij aankomst konden we ons zonder problemen melden in de bestuurskamer, waar pers, spelers en genodigden het alleenrecht hadden. Van organisator en onze contactpersoon Bert Gotink kregen we meteen een programmaboekje, de opstellingen van Witkampers in zowel de eerste als de tweede helft en (niet onbelangrijk) een kopje koffie aangeboden. Op het hoofdveld was op dat moment een voorwedstrijd bezig tussen twee jeugdelftallen. Er was dus al redelijk wat publiek aanwezig rondom het complex.

Yasine Abdellaoui en Danny Muller bleken als eerste spelers aanwezig te zijn in de kleedkamer. Zij konden zich in alle rust voorbereiden om de vierde wedstrijd binnen 10 dagen te spelen. Wederom was het weer goed: droog en de zon zorgde zelfs voor zomerse taferelen. En dat nog wel in de natste zomer sinds mensenheugenis. Langzaam maar zeker druppelde de spelers binnen, maar in aantal niet genoeg om met een elftal te kunnen starten. Zelfs tijdens de warming up misten we nog drie spelers: Simon Tahamata, John Bosman en Edo Ophof. Wel aanwezig waren onder meer Barry Hulshoff, Wilco van Buuren, Ron Dijkstra (keeper), Martin Wiggemansen, André Gieling, Sjaak Swart en de nog niet helemaal herstelde Peter van der Hengst. Aangezien Brian Roy (blessure) en Aron Winter (trainerscursus) vanavond helaas verhinderd waren, en Dick Schoenaker nog steeds last had van de kuitblessure die hij in Moerkapelle had opgelopen, had Sjaak een onbekende Albaniër Damjano meegenomen. Waar Sjaak hem vandaan gehaald had, wisten we niet, maar door de personele bezetting van de overbelaste Ajacieden zouden we hem vandaag zeker nodig hebben.

Om vijf voor zeven, toen de reeds aanwezige spelers net de warming up hadden afgerond, hadden John Bosman en Simon Tahamata zich net gemeld in de kleedkamer. En toen zij zich net omgekleed hadden, kwam ook Edo Ophof de kleedkamer ingesneld. Lucky Ajax was compleet, en om enkele minuten na zeven uur konden beide elftallen, met de ondergaande zon in het gezicht, het veld oplopen. Na de korte presentatie aan het Larense publiek, en de gezamenlijke elftalfoto, werd om zes minuten over zeven afgetrapt voor deze bijzondere jubileumwedstrijd. De fans van de 500 leden tellende Larense vereniging hadden er zin in. En de organisatie zeker niet minder, want men had met uiterste zorg alles gedaan om de wedstrijd te promoten en de Amsterdamse gasten goed te ontvangen.

Vanuit de dug-out werd de openingsfase ontspannen gevolgd. Barry Hulshoff, André Gieling, alsmede Werner en fysiotherapeut Wolter konden rustig bijkomen van alle hectiek van de afgelopen weken en de uren voor de wedstrijd. Totdat John Bosman een beetje begon te hinken, en Peter van der Hengst toch nog teveel last bleek te hebben van zijn blessure, en vervangen werd door André Gieling.

Het elftal van Witkampers speelde met erg veel bezieling, en kreeg hierdoor best veel ruimte. Toch was het Lucky Ajax dat al combinerend vrijwel ongestoord tot de rand van het strafschopgebied van de Gelderse opponent kon komen. Echt in de buurt van het doel kwamen Bosman, Tahamata en Abdellaoui niet, en verder dan een spaarzaam afstandsschot en een enkel steekballetje kwamen de Ajacieden niet. De wedstrijd brandde pas echt los toen de thuisclub na ruim een kwartier spelen op voorsprong kwam. Nadat de bal in de opbouw eenvoudig werd verspeeld, stonden ineens twee spelers van Witkampers vrij voor Edo Ophof en Ron Dijkstra. Ron, die zich in het verleden al meerdere malen onsterfelijk had gemaakt als keeper van Lucky Ajax, redde in deze onhoudbare situatie in eerste instantie erg knap, maar kon de bal helaas niet klemvast pakken. Hierdoor kreeg André van de Pol de bal op een presenteerblaadje en zette Witkampers knap op een 1-0 voorsprong. Het doelpunt rook naar buitenspel, want in duidelijke woorden en gebaren werd kenbaar gemaakt door Edo Ophof en Sjaak Swart. De grensrechter was het slachtoffer. Enkele maanden geleden speelde Witkampers een vriendschappelijk duel tegen Vitesse. Hierbij kwam de club tot twee keer toe op voorsprong, uiteindelijk werd met 2-5 verloren. Een teken dat Witkampers altijd erg fel en energiek aan dit soort wedstrijden begint.

In het tweede deel van de eerste helft liepen de frustraties aan de zijde van Lucky Ajax soms hoog op. De grensrechter hield tot twee keer toe de vlag naar beneden terwijl de ene na de andere Witkamper richting het doel van Ron op weg was. Allemaal twijfelgevallen, wat de gemoedstoestand van met name Sjaak Swart niet ten goede kwam. ‘Hey, is dit je eerste wedstrijd of zo?’, was de opmerking waarmee Sjaak de meeste lachers op zijn hand kreeg. Aan de ‘overkant’ was John Bosman minder trefzeker dan we van hem gewend waren. Redelijk verklaarbaar, omdat hij middenin een drukke verhuizing zit. Na ongeveer 25 minuten was ook de pijp bij Yasine aardig leeg, zodat we ons zorgen moesten maken over eventuele doelpunten van Lucky Ajax. Toch kwam Lucky Ajax nog voor de rust op gelijke hoogte. Het wist op slinkse wijze aan strafschop te versieren die door John Bosman eenvoudig benut werd. Met de 1-1 ruststand mochten de Ajacieden nog zeer tevreden zijn.

In de kleedkamer bleek de vermoeidheid bij vele spelers nog wel mee te vallen. Felle discussies en pittige opmerkingen zorgde ervoor dat er weinig ‘rust’ was voor de uitgenodigde Ajacieden. Slechts Edo (op de massagetafel flink onder handen genomen door Wolter), Yasine, Danny en Barry namen echt de gelegenheid om bij te komen. Toen een pittige discussie tussen Simon en Sjaak over heden en verleden een hoogtepunt dreigde te bereiken, keerde Barry Hulshoff terug van het toilet met de relativerende woorden ‘Jongens, ik weet niet of jullie het weten, maar we staan steeds op 1-1 hoor.’ De spelers konden weer lachen en nadat de thee op was, werd vol goede moed aan het tweede bedrijf begonnen.

Na de rust tapte Lucky Ajax uit een ander vaatje. Met Barry Hulshoff in het veld voor de alleen Albanees sprekende Damjano was er iets meer balans in de achterhoede. De Ajacieden konden de bal meer in bezit houden, en serieuzer nadenken over het maken van meer doelpunten. Yasine Abdellaoui zette ons elftal in de 45e minuut dan eindelijk op een voorsprong. Hierna geraakte de wedstrijd meer in evenwicht, en kwam Witkampers weer wat vaker in het strafschopgebied van Ron. Inmiddels waren de fotografen achterover geleund gaan zitten, want de schemering ging richting het donker, het was dan ook al kwart over acht geweest. Bij een doelgerichte uitval scoorde Lucky Ajax zelfs nog een derde doelpunt. In een rebound scoorde Abdellaoui uit een volley zijn tweede doelpunt van de avond. Wederom zou Lucky Ajax ongeslagen blijven.

Vijf minuten voor het einde scoorde Witkampers alsnog een tweede doelpunt. Jan Brumelma kreeg in het centrum van de verdediging voldoende ruimte om Ron Dijkstra wederom te verslaan. Hierdoor kreeg Witkampers in de slotfase nog uitzicht op een gelijkspel, maar het ‘drukken’ van de thuisclub leidde niet meer tot de 3-3. In het donker floot scheidsrechter Henk van Ettekoven uiteindelijk voor het eindsignaal. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden werd het veld nu niet overspoeld met handtekeningenjagers. Pas toen de spelers in de buurt van de kleedkamers kwamen, liepen tientallen jeugdige fans het veld op. Sjaak Swart en André Gieling bleven het langs op het veld, en Sjaak ging zelfs nog op de foto met twee gehandicapte fans. Zoals het promotieteam Lucky Ajax dit eigenlijk overal uitgebreid hoort te doen. Terwijl de spelers gingen genieten van een welverdiende douche, mengden wij ons in de drukte van de kantine, waar we met Nandy, de vriendin van John Bosman, en onder meer Bert Gotink van de organisatie nakletsten over deze uitermate geslaagde avond. De 850 aanwezige toeschouwers werd door de organisatie verklaard dat vele omliggende verenigingen vanavond een trainingsavond hebben, en de clubs zich vlak voor aanvang van de competitie bevinden. Tegen Vitesse behaalde Witkampers enige tijd geleden nog 1300 toeschouwers.

Sjaak Swart opende rond kwart over negen het buffet, dat er geweldig uitzag. Er was zelfs een salade met het Ajax-logo erop. Opvallend genoeg werd van alle salades uitgebreid opgeschept, behalve van de salade met het Ajax-logo. Waarschijnlijk vond iedereen de salade te mooi om op te eten. In de redelijk kleine ruimte waar het buffet stond uitgestald, was het erg broeierig. Veel Ajacieden die de ruimte binnenkwamen werden door hun collega’s begroet met de woorden ‘Welkom in de sauna..’. De sfeer en de gezelligheid na afloop leed er niet onder; er werd alleen meer gedronken. Simon Tahamata ging met zijn vader op de foto, Werner vertelde over zijn jarenlange ervaringen rondom de wedstrijden van Lucky Ajax, en Danny Muller genoot van het aanwezige vrouwelijk schoon. Net als wij overigens. Kort voor de terugreis sneed John Bosman op verzoek van de organisatie toch de salade met het Ajax-logo aan. Nadat we de organisatie uitgebreid bedankt hadden voor hun gastvrijheid en gecomplimenteerd hadden met deze fantastische avond, reden we over een uitermate rustige A1 weer terug in de richting van Amsterdam. Voor veel spelers is nu eindelijk de tijd gekomen om uit te rusten en wellicht te herstellen van alle pijntjes en lichte blessures na acht wedstrijden in vier weken. De volgende wedstrijd is pas over 8 dagen. De locatie is dan Maastricht, en de spelers gaan `met een bus vanaf de Amsterdam Arena. Het vertrek is 13.30 uur, en wij zijn wederom van de partij.

 

Scoreverloop: 17. Andre van de Pol 1-0, 24. John Bosman (pen.) 1-1, 45. Yasine Abdellaoui 1-2, 58. Yasine Abdellaoui 1-3, 64. Jan Brummelman 2-3

Scheidsrechter: Henk van Ettekoven

Toeschouwers: 850

 

Witkampers:

1e helft:

1. Egbert Rekers, 2. Gerrit Stegeman, 3. Martin Wijnbergen, 4. Dick Jansen, 5. Gert-Jan Bargeman, 6. Andre Berkel, 7. Martijn Welmer, 8. Henk Eggink, 9. Ronald Lamberts, 10. Andre van de Pol, 11. Hans Klomphaar

2e helft:

1. Bonke Imenkamp, 2. Gerrit Stegeman, 3. Robbin Scholten, 4. Hans Oudenampsen, 5. Jan-Willem Hoekman, 6. Rob Kollen, 7. Jan Brummelman, 8. Henk Eggink, 9. Ronald Lamberts, 10. Richard Ennezink, 11. Martijn Hoentjen

 

Lucky Ajax:

1. Ron Dijkstra, 2. Peter van der Hengst, 3. Edo Ophof, 4. Wilco van Buuren, 5. Damjano, 6. Yasine Abdellaoui, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Martin Wiggemansen

Reserves: 15. Barry Hulshoff, 16. Andre Gieling

Punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee: Edo Ophof, Andre Gieling en Simon Tahamata