Zaterdag 11 april 2015

vv Workum - Lucky Ajax 1-2 (1-0) 
Workum, 17.00 uur 

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie

Het nieuwe seizoen is begonnen voor Lucky Ajax. De tweede zaterdag van april bracht het team der oud-Ajacieden naar de Friese stad Workum, waar de plaatselijk voetbalvereniging haar 75-jarig jubileumweekend vierde. Op vrijdagavond waren de festiviteiten reeds begonnen met onder meer een bezoek van Wim Kieft en wielrenner Gert Jakobs. Helaas waren de weersomstandigheden een etmaal later minder goed: de zon liet zich niet zien en uit een dikke laag bewolking viel bij tijd en wijle vervelende motregen. Vanaf half 4 in de middag ‘druppelden’ de spelers van Lucky Ajax binnen in de ca 4500 inwoners tellende Friese stad. Een lange rit over de Afsluitdijk was achter de rug en bij aankomst was er een harde en koude wind. Nadat de spelers hun tassen in de kleedkamer hadden gelegd, genoten ze van een warme kop koffie met een broodje in de bestuurskamer van vv Workum. We werden zeer enthousiast en erg gastvrij ontvangen; de organisatie had er overduidelijk veel zin in, maar keek toch met enige zorgen naar de donkere wolken boven de kunstgrasmat.

Lucky Ajax werd vandaag vertegenwoordigd door de bekende gezichten. Naast good-olds Sjaak Swart en Werner Schaaphok waren verder ook Wamberto, Arno Splinter, Olaf Lindenbergh, Simon Tahamata, Bryan Roy, Aron Winter en Pius Ikedia aanwezig. Tarik Oulida, Kevin Bobson, Dennis Gerritsen en Danny Muller completeerden de basisspelers van Lucky Ajax. Stanley Menzo verdedigde vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer het doel, terwijl de zoon van Wamberto als extra reservespeler plaats nam op de bank naast verzorger Peter Drenth.

Tijdens de warming up was het nog overwegend droog, maar kort voordat de spelers het veld opkwamen, begon het te regenen en zelfs te hagelen. Rondom het veld hadden zich bijna 500 toeschouwers verzameld, die zich door de regen niet lieten weerhouden van tweemaal 35 minuten voetbalplezier.

Nadat de spelers waren voorgesteld aan het Friese publiek en de gebruikelijke groepsfoto’s waren gemaakt, ging de bal echt rollen. Lucky Ajax was begonnen aan kalenderjaar 2015. Het elftal van vv Workum bestond voornamelijk uit jonge spelers, die natuurlijk gretig begonnen aan de Ajax-helden van weleer. Na iets meer dan 5 minuten spelen kreeg de thuisclub een corner, die door Sjerp Jan Hofman in het doel werd gekopt voordat Stanley Menzo kon ingrijpen. De verrassende voorsprong werd enthousiast bejubeld in de gezellige stad.

Ondanks de achterstand bleef Lucky Ajax op het veld de bovenliggende partij. Workum zocht via snelle uitvallen het strafschopgebied van Lucky Ajax op, maar tot grote kansen leidde dit niet. Voorin was Lucky Ajax met name gevaarlijk via Bryan Roy (op links), Wamberto (op rechts) en Dennis Gerritsen (centraal). Vanaf de bank, waar onder meer Werner Schaaphok, Arno Splinter en Wamberto Jr zaten te koukleumen, zagen we hoe echt grote kansen uitbleven en het rustsignaal aanbrak met nog steeds de vervelende 1-0 achterstand op het net gerepareerde scorebord. De thee in de kleedkamer zorgde voor welkome warmte in de koude ledematen. Er zou gewisseld worden bij Lucky Ajax: Sjaak Swart en Bryan Roy werden vervangen door Arno Splinter en Wamberto Jr.

Vv Workum kwam in de tweede helft met een nagenoeg geheel nieuw team binnen de lijnen. Lucky Ajax was erop gebrand om de achterstand weg te werken en gezien het overwicht op het veld maakte niemand zich zorgen dat dit zou gaan gebeuren. Bij enkele discutabele arbitrale beslissingen kreeg met name de assistent in de buurt van de dug-out van Lucky Ajax het te verduren. Al vroeg in de tweede helft had Lucky Ajax de gelijkmaker gescoord. Een voorzet vanaf de rechterkant door Pius Ikedia werd door Dennis Gerritsen eenvoudig in het doel geschoven. De terechte gelijke stand leek lang de eerste eindscore van Lucky Ajax in 2015 te gaan worden, maar ruim 10 minuten voor het einde zorgde eenzelfde aanval met dezelfde hoofdrolspelers voor de dikverdiende 1-2 voorsprong voor de bezoekers. Na twee minuten blessuretijd werd er afgefloten en was de zege voor Lucky Ajax een feit.

Op het veld werden de lokale fans voorzien van de mooiste foto’s en handtekeningen. De meeste spelers waren blij toen ze in de kleedkamer onder de warme douche stonden. Na een drankje in de bestuurskamer van Workum reden we naar de plaatselijke café restaurant De Smidte, waar we in alle rust konden genieten van een heerlijk warm buffet. Rond de klok van 20.00 uur vertrokken we met de auto huiswaarts. De meesten konden in de auto luisteren naar Langs de Lijn voor de verrichtingen van Ajax 1 in Almelo tegen Heracles. Het was een koud, maar zeer geslaagde voetbaldag in het Friese Workum…

 

Scoreverloop:  6. Sjerp Jan Hofman 1-0, 42. Dennis Gerritsen 1-1, 58. Dennis Gerritsen 1-2

Scheidsrechter:  A. van Tuinen en L. van Poelje
Assistent-scheidsrechters:  J. Nauta en W. Nauta / K. Hoekstra

Toeschouwers: 500

Vv Workum:
Eerste helft: 
1. Melvin Romkema, 3. Sjerp Jan Hofman, 4. Ruben Ybema, 7. Rick Demmer, 9. Niels Bandstra, 10. Jelmer Jellesma, 13. Nick van Manen, 14. Sander Buma, 15. Gerlof Weitenberg, 16. Danny Bouman, 17. Pieter van der Valk

Tweede helft: 
1. Hessel Kuipers, 2. Karst Jellesma, 5. Jeffrey Groen, 6. Mark Bandstra, 8. Jordy Heeres, 10. Jelmer Jellesma, 11. Jurgen Buma, 12. Rein Attema, 14. Gjerryt Hoekstra, 15. Pieter Theo Weitenberg, 18. Arjen Binke Miedema

Trainer: Arjen Hoekstra
Elftalleider: Jan Bangma
Verzorgster: Jolanda Schoppert

Lucky Ajax:
1. Stanley Menzo, 2. Danny Muller, 3. Aron Winter, 4. Olaf Lindenbergh, 5. Kevin Bobson, 6. Tarik Oulida, 7. Wamberto, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy
Reserves:  14. Arno Splinter, 15. Wamberto Jr, 16. Pius Ikedia

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Peter Drenth