Zaterdag 31 maart 2007

vv Zaandijk - Lucky Ajax 4-2 (3-0)
Zaandam, 17.00 uur

Tekst: Roy Jadi/ Foto's: Kees van Haastregt

Na een winterstop van bijna zes maanden begint vandaag eindelijk het seizoen weer voor Lucky Ajax. Toegegeven, begin januari kwamen de spelers nog in actie tijdens de traditionele nieuwjaarswedstrijd op De Toekomst, maar pas vandaag werd het startsein gegeven van een periode waarin de oud-Ajacieden weer regelmatig in actie komen tegen amateurclubs in heel Nederland. Speciale aandacht was er vandaag voor Simon Tahamata, die de prijs in ontvangst mocht nemen voor de beste speler van Lucky Ajax in 2006. Niemand minder dan Ruud Geels was naar Zaandijk gekomen om hem persoonlijk de beker te overhandigen. Andere bekenden die op de wedstrijd af waren gekomen, zonder overigens in actie te komen, waren Tscheu-la Ling en Henk Groot voor wie dit een thuiswedstrijd betrof. Het bleek al snel dat een aantal zaken ongewijzigd was gebleven ten opzichte van vorig jaar. Zo was Werner Schaaphok wederom de eerste afgevaardigde van Lucky Ajax die op het terrein arriveerde, samen met Dennis Gerritsen, en toog Sjaak Swart direct na aankomst richting kleedkamer om zich te laten masseren. Langzaam druppelden de spelers binnen en kreeg de selectie meer vorm. De laatsten die zich bij het team voegden, een kleine vijftien minuten voor de geplande aftrap waren Michel Kreek, Peter van der Hengst en Simon Tahamata.

Even na vijven kwamen de spelers, begeleid door de jeugd van Zaandijk en de Ajax-vlag het veld op. Deze keer overigens niet onder de tonen van de Ajax-Marsch maar met de muziek van Koning Voetbal die uit de speakers schalde. Zoals vooraf gepland was er eerst tijd voor elftalfoto’s en was er tijd voor de overhandiging van de Lucky Ajax-wisseltrofee aan Simon Tahamata zodat het bijna kwart over vijf was toen de wedstrijd daadwerkelijk kon beginnen.
Al snel bleek dat Ajax Peter van Vossen, smaakmaker vorig seizoen, voorin node miste. Door verkeersproblemen bleek het voor hem niet meer mogelijk om nog op tijd te zijn en aan de wedstrijd deel te nemen. Zijn plaats in de spits werd ingenomen door Selmo Kurbegocic. Een aantal keren in het begin van de wedstrijd stichtte Kurbegocic gevaar wanneer hij de diepte zocht, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Dat was wel het geval toen Micheal Tuyn namens de thuisploeg een dieptepass ontving. Ajax dacht aan buitenspel en waar Fred Grim nog appelleerde richting de grensrechter wist Tuyn met een mooie lob de bal in het Ajax-doel te deponeren. 1-0 voor de thuisploeg! Ajax was nog maar nauwelijks bekomen van de schrik toen Michael Bailey vrij voor de doelman, de bal beheerst binnenschoof met de binnenkant van zijn rechtervoet. Twee tegengoals binnen 4 minuten voor Ajax! De Ajacieden zetten aan om iets terug te doen. Al in de twintigste minuut werd Dick Schoenaker na een een-tweetje met Dennis Gerritsen vrijgespeeld. Zijn schot werd echter gepareerd door de keeper. In de 25e minuut profiteerde weer Micheal Tuyn van een misverstand in de Ajax-verdediging door de bal in het doel te schuiven. Zijn tweede van de middag waardoor de thuisploeg maar liefst op 3-0 kwam. De laatste kans voor rust kwam voor Selmo Kurbegocic die een mooi steekpassje kreeg van Sjaak Swart, het schot passeerde wel de doelman maar verdween ook naast het doel. Met een ongekende achterstand zocht Lucky Ajax de kleedkamers op.

Na rust kwam Ajax goed uit de startblokken. Na een aantal mogelijkheden in de eerste vijf minuten na rust scoorde Kurbegocic in de 6e minuut de eerste Ajax-treffer. Met de punt van de linkervoet passeerde hij de doelman fraai. Ajax schroefde het tempo op en leek de tegenstander in de tang te hebben, maar het optimisme was van korte duur. In de 10e minuut stond nummer 10, Jordy Vreedenburg aan het slot van een fraaie aanval. Uiteindelijk was hij het die Fred Grim mocht passeren en de stand op 4-1 kon brengen. Ajax leek zich hier niet door van de wijs te laten brengen en in de 14e minuut scoorde het opnieuw. Simon Tahamata werd binnen het strafschopgebied ten val gebracht en de scheidsrechter floot terecht voor een strafschop. Daar de penaltystip op het zanderige veld niet meer zichtbaar was, moest arbiter Meulman met elf passen vanaf de doellijn de plek bepalen vanaf waar de strafschop genomen mocht worden. Het deerde Tahamata niet en hij plaatste de bal laag in de vrije hoek. 4-2! Er leek weer hoop voor alles wat Ajax was. Echt grote kansen kwamen er echter niet meer. Niet voor Zaandijk maar ook niet voor Ajax, dat een schot van Van den Brom nog net over zag gaan en een actie van Kurbegocic zag stranden in de handen van de keeper. Het bleef dus bij 4-2 waarmee Lucky Ajax het seizoen dus opende met een nederlaag. Na afloop van de wedstrijd werden zoals verwacht, de spelers belaagd door fans. De jongste fans vroegen om een handtekening terwijl de iets oudere fans het liefst een foto wilden maken van hun favoriete Ajax-speler.

Nadat alle spelers omgekleed waren en hun opwachting maakten in de kantine was er plaats voor het officiële gedeelte. Een vertegenwoordigster van het Kika-fonds nam een cheque in ontvangst ter waarde van het bedrag dat gedurende de dag was ingezameld. De wethouder van Zaandam sprak de aanwezigen toe en ook was er plaats voor een woord van de voorzitter. Tenslotte werden de spelers van Lucky Ajax uitgenodigd om het buffet te openen. Even ontstond er nog hilariteit toen bleek dat een grappenmaker een pizza had besteld. De verbazing op het gezicht van de bezorger die zag dat er een heel buffet was opgediend was net zo groot als dat van de reeds aanwezigen. Het was voor ons de afsluiting van de seizoensopening van Lucky Ajax en van een leuke dag waarop er voor de vele toeschouwers genoeg te genieten viel. Wij willen graag de gehele organisatie van Zaandijk, waaronder natuurlijk onze contactpersoon Dennis Groot, hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid, enthousiasme en medewerking. Dankzij hen waren wij weer in staat om de gehele dag de activiteiten van dichtbij te volgen en te verslaan.

Scoreverloop: 16. Micheal Tuyn 1-0, 19. Marcel Bailey 2-0, 25. Micheal Tuyn 3-0, 41. Selmo Kurbegocic 3-1, 45. Jordy Vreedenburg 4-1, 49. Simon Tahamata 4-2 (strafschop)

Scheidsrechter: Arthur Meulman
Assistent-scheidsrechters: Attila Ogretmen en Jurroen Koene

Toeschouwers: Circa 1200