Zaterdag 24 mei 2003
Sportpark Voorland te Amsterdam
14.00 uur
VVGA - Lucky Ajax 2-6 (0-3)

De locatie en de datum van de volgende wedstrijd van Lucky Ajax bezorgde ons een flink gevoel van weemoed. Om er maar eens twee uit de kast te halen: 24 mei 2003, wat deed jij exact acht jaar geleden? Voor vele een domme vraag, voor de echte Ajax-kenners niet. Waar we nu de sporttas van Frank Rijkaard op de grond zagen bij de kleedkamer van VVGA, daar bevond deze zich exact acht jaar geleden in het Ernst Happel-stadion waar Frenk de allesbeslissende assist gaf aan Patrick Kluivert op weg naar de laatste Europa Cup 1 die Ajax gewonnen heeft. Over de locatie hoeven we het al helemaal niet te hebben. De plaats waar De Meer onze club exact 25 jaar geleden nog haar topprestaties leverde, daar lopen we nu door een straat die beter bekend staat als Anfield Road.

VVGA had bewust niet veel bekendheid gegeven aan deze wedstrijd en wilde dat dit evenement een meer besloten karakter zou houden. Het was vandaag exact 90 jaar geleden dat VVGA opgericht werd, dus was er alle reden voor een grote taart. Deze zagen we dan ook in de kantine staan, waar we door een trainer van VVGA werden bijgepraat over de opstellingen van VVGA.

En dan de wedstrijd. Wilco van Buuren was niet aanwezig, maar dit had niks te maken met de rode kaart tegen Nulandia. Alleen was dit voorval nog steeds onderwerp van gesprek. In plaats van Ronald Koeman was Frank Rijkaard hier de grote publiekstrekker. Vóór de wedstrijd heerste er een ontspannend sfeer in en rondom het veld, wat meteen al aangaf dat het een vriendschappelijke wedstrijd was en moest blijven. Aangezien Sjaak Swart na zijn actieve carrière enige tijd bij VVGA heeft gespeeld en de banden ten tijde van De Meer erg sterk waren, was er voor de spelers en oud-leden van VVGA voldoende reden om bij te kletsen met de oud-Ajacieden.

Na de gebruikelijke elftalfoto nam Lucky Ajax meteen het heft in handen. Bij VVGA speelden ook enkele veteranen mee, wat leidde tot een leuke sfeer binnen de lijnen. Aan de kant van de kantine stond het langs de lijn erg vol. Maar wel in schril contrast met de gekte in bijvoorbeeld Beverwijk en Harlingen. Na ongeveer tien minuten opende Dick Schoenaker de score via een schitterende lob met buitenkantje rechts. Het publiek had op de banken gewild, maar daar zaten de trainers en reserves van de beide teams al. Enkele minuten later volgde een steekpass op maat van Gerrie Mühren die door Dick Schoenaker eenvoudig in het doel werd geschoten, nadat hij met een schijnbeweging VVGA-goalie Chris Keulemans had omspeeld: 0-2.

Halverwege de eerste helft volgde voor ons weer een dèja-vu. Gerrie Mühren kreeg een hoge bal, nam deze ineens aan en hield de bal enkele keren hoog alvorens een niet-effectieve voorzet te geven. 'April 1973' zeiden we tegen elkaar toen dit gebeurde. Bijna op het half uur schoot Martin Wiggemansen Lucky Ajax vanaf 20 meter op een 3-0-voorsprong. Tussendoor had VVGA al enkele kansjes gekregen maar de thuisploeg kon in scoringspositie onvoldoende kracht en richting aan de bal meegeven. Net als donderdag dus drie goals voor Lucky Ajax halverwege.

Na de thee zagen we Frank Rijkaard niet meer terug. Hij voelde zich vóór de wedstrijd al niet zo lekker, maar zonder hem kon er niet echt een representatief elftal op de been gebracht worden. Johnny Janssen nam zijn plaats in het elftal in. In de tweede helft merkten we wederom dat het een gemoedelijke wedstrijd was, met tijd voor een dolletje tussendoor. De Ajacieden kwamen vaak in scoringspositie maar wilden toch altijd nog even een mannetje uitspelen. Anders was de score al vele malen hoger geweest.

Kort na de hervatting weer een deja vu....nu gingen we terug naar dinsdag in Broek in Waterland. Regen dus.... Het begon rustig, maar ging steeds harder... Gelukkig begon de doelpuntenmachine op tijd weer te draaien, dit keer aan beide kanten. Wederom Martin Wiggemansen scoorde voor Rood Wit. Zijn rugnummer elf, dat ook door Roy gedragen wordt, lijkt een garantie voor effectiviteit in de voorhoede.

Halverwege de tweede helft scoorde Sven Hendriksen dan eindelijk voor VVGA. Een, in onze ogen, verdiende treffer, aangezien de spelers van VVGA voldoende ruimte en kansen hadden gekregen op hun eretreffer. Erg lang konden ze niet nagenieten van deze treffer, want met name Simon Tahamata gaf deze wedstrijd meer kleur. Een rush van hem werd door Dick Schoenaker in tweede instantie afgerond en vlak voor tijd speelde hij Johnny Janssen vrij die voor 6-1 zorgde.

Vijf minuten voor tijd verdubbelde Bas Heijnen de score voor de thuisclub, zodat alle 22 spelers na afloop tevreden van het veld afliepen en na het douchen genoten van een hapje en een drankje. Veel spelers moesten eerst wat extra geld in de geldautomaat bij hun auto doen, om te voorkomen dat ze volgende week in Wielklem & Co te zien zullen zijn !

Eindelijk een paar dagen rust voor de Ajacieden. Dick Schoenaker gaat een week op vakantie, Simon Tahamata viert maandag zijn 47e verjaardag en Frank Rijkaard is er vrijdag in Muiden niet bij omdat zijn zoontje dan jarig is. Volgende wedstrijd voor ons blijft toch echt: Muiden, vrijdag 30 mei a.s. Wij bedanken VVGA voor hun gastvrijheid en hun welgemeende interesse... Wij komen graag nog eens terug.....


Scoreverloop: 10. Dick Schoenaker 0-1, 14. Dick Schoenaker 0-2, 26. Martin Wiggemansen 0-3, 50. Martin Wiggemansen 0-4, 55. Sven Hendriksen 1-4, 61. Dick Schoenaker 1-5, 62. Johnny Janssen 1-6, 65. Bas Heijnen 2-6 

 

Scheidsrechter: Jaap van Loenen 
Aantal toeschouwers: 200 

VVGA:

Eerste helft: Chris Keulemans, Geurt Groenenboom, Geurt Groenenboom (Hubert Beerepoot), Marcel Heemskerk, Jan Hendriksen (Alfred Runs), Wim Huls, Jeroen Rous, Ronald van der Haak, Hans Zegerius (Kees Kroes), Michel Gijselhart, Marcel van Kollenburg, Martin Jets 
Tweede helft: Chris Keulemans, Jos Heijnen, Jeroen Rous, Bas Heijnen, Herald Hofmeijer, Roel Appeldoorn, Johan Waaijer, Djan Wong Lun Hing, Ton van Rossum, Sven Hendriksen, Uurt Surikaya

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Stanley Menzo, 3. Eef Melgers, 4. Sonny Silooy, 5. Peter van der Hengst, 6. Frank Rijkaard, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dick Schoenaker, 11. Martin Wiggemansen, 14. Simon Tahamata

Reserve: Johnny Janssen

Trainers: Werner Schaaphok