Vrijdag 15 augustus 2003
Wernhout, 19.30 uur
vv Wernhout - Lucky Ajax 1-9 (0-5)

De tweede week van augustus vierde vv Wernhout (gemeente Zundert nabij Breda) haar 60-jarig jubileum. Op de vrijdag zouden de spelers van Lucky Ajax het hoogtepunt vormen van een deze jubileumweek. Voor ons had deze wedstrijd al langere tijd een bijzonder tintje. In mei van dit jaar wisten we al dat we in Wernhout een bijzondere Ajacied in het zonnetje zouden zetten. Sjaak Swart vierde namelijk op 3 juli jl. zijn 65e verjaardag, maar bevond zich toen op vakantie in het buitenland. Daarom hadden wij Wernhout als perfect lokatie gekozen om hem tijdens deze wedstrijd in het zonnetje te zetten. Mede dankzij de organiserende club vv Wernhout, die zelf ook een presentje aan Sjaak zou overhandigen, moest dit zeker gaan lukken.

Om de weekendfiles voor te zijn reisden we op tijd af naar het zonnige zuiden. Bij Zundert aangekomen zagen we de borden voor deze wedstrijd al staan. Toen we door het dorp reden, zagen we John Bosman met zijn vriendin reeds op het terrasje zitten. Hij zag ons niet, wij zagen wel wat hij dronk, maar dat kunnen we beter niet in ons verslag verwerken.

Gelukkig was de ergste hitte van augustus reeds voorbij en konden we bij gewoon goed weer genieten van deze wedstrijd. Bij het voetbalveld werden we door Roger en Ralph van de organisatie perfect ontvangen en konden onze auto op een parkeerplaats aan de overkant van het speelveld neerzetten. De cadeaus voor Sjaak konden we meteen kwijt in de bestuurskamer en kregen direct iets fris aangeboden.

Op dat moment bleken Sjaak Swart met Dennis Nederlof (stand in voor Fred Grim, die rugklachten had) in Zundert op zoek te zijn naar het voetbalveld van vv Wernhout. Aan twee voorbijgangers vroegen ze de weg naar het veld, en tot twee keer toe werd Sjaak Swart 'nog gefeliciteerd' met zijn verjaardag. 'Hierdoor werd Sjaak al een klein beetje zenuwachtig', vertelde Dennis Nederlof later tegen de redactie van 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'.

In de kantine van Wernhout kregen we de primeurs van de dag te horen. Richard Witschge zou vanavond zijn debuut maken in het shirt van Lucky Ajax. En door de afwezigheid van Martin Wiggemansen, Ronald Koeman, Dick Schoenaker, John van 't Schip en Brian Roy zouden ook Danny Muller, Barry Hulshoff en Wilco van Buuren spelen. Voor Wilco was het een bijzondere rentree; sinds zijn rode kaart in Nuland op 24 mei jl. speelde hij niet meer in het team der oud-Ajacieden. Barry Hulshoff was ook een bijzondere verschijning in Wernhout. Helaas zou Barry door een blessure slechts een klein kwartiertje kunnen spelen.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd werden er nog wat plichtplegingen verricht. Hierbij kregen we onder meer te horen dat een groep van 160 Wernhout-leden die dag naar de Amsterdam Arena waren geweest voor een rondleiding door het stadion en een bezoek aan het Ajax-museum. Helaas was er tevergeefs een cameraploeg meegegaan, want de in opbouw zijnde decors voor het concert van de Rolling Stones mochten niet worden vastgelegd. Dus moest deze teleurstelling bij de jubilarissen worden weggenomen met de wedstrijd tegen Lucky Ajax.

Aan het einde van de speech door de speaker konden de Ajacieden niet langer wachten. Onder aanvoering van Paco betraden de matadoren de grasmat van Wernhout. Na de gebruikelijke fotosessie bleek dat de lange speech voor de wedstrijd aardig wat grimmigheid bij de Ajacieden had opgeroepen. Na zes minuten stonden de spelers van Werner Schaaphok al op een 0-2 voorsprong. Eerst scoorde Peter van der Hengst in de vierde minuut met een diagonaal schot: 0-1. Twee minuten later verdubbelde Simon Tahamata de snelle voorsprong: 0-2. Wernhout bleek klaarblijkelijk erg onder de indruk van de grote namen in het veld en dachten iets teveel aan het handtekeningenboekje in hun binnenbroekje dan aan de tactische tips die Wernhout-trainer Jan Hereijgers vlak voor de wedstrijd nog een keer met de spelers had besproken.

Na de eerste vijf minuten herpakte de thuisclub zich enigszins en kon wat dichter in de buurt van het doel van Dennis Nederlof komen. Daarna begon het speelkwartiertje van Ajax met technische hoogstandjes. Het begon in de 15e minuut. Een vrije trap ongeveer vijf meter buiten het strafschopgebied werd door Richard Witschge genomen. Uiterst leep speelde hij de bal van de rechterkant van het strafschopgebied helemaal naar de andere kant waar Simon Tahamata vrijstond. Simon plaatste de bal zonder aan te nemen in een keer door naar de opgekomen Sjaak Swart die (ook in een beweging) de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet in de verre hoek naast Wernhout-keeper Rob Damen in het net schoot. Een aanval om de vingers bij af te likken, en een 3-0 voorsprong.

En of het nog niet genoeg was, volgde de 20e minuut. Een schitterende passeerbeweging van Simon Tahamata aan de rechterkant, zorgde voor voldoende ruimte en een loepzuivere voorzet. A la Bep Bakhuys kwam John Bosman ijzersterk voor twee verdedigers uit en kopte de bal laag in de lange hoek: 0-4. De eerste helft kon toen al niet meer kapot. Richard Witschge schaarde zich in een illuster rijtje Ajacieden dat scoort in zijn eerste wedstrijd. Hij zette Lucky Ajax vlak voor de rust op 0-5.

Na het fluitsignaal aan het einde van de eerste helft vormde de onverwachtse huldiging van Sjaak. Geen enkele speler was op de hoogte van het presentje dat we Sjaak zouden aanbieden. Na een korte speech gericht aan Sjaak overhandigden we hem een lijst met een fotocollage van hem in het shirt van Lucky Ajax. In het midden een grote foto van zijn legendarische penalty in Rijswijk Gld, die jammerlijk naast het doel ging. Nadat we Sjaak een bos bloemen hadden gegeven, overhandigde de voorzitter van Wernhout Sjaak een 'treetje' het aardbeien. Dit is het kenmerkende product uit deze streek. Terwijl de overige spelers kwamen kijken naar de fotolijst, ging Richard Witschge er met de eerste aardbei vandoor. Eef Melgers en Peter van der Hengst zeiden spottend tegen Sjaak, dat ze de foto in driedelig pak in de dugout de mooiste vonden. Na deze opmerking hebben we dan ook besloten om Lucky Ajax te blijven volgen totdat Eef en Peter ook 65 jaar zijn en nog in Lucky Ajax meespelen. We bieden hen dan bijzonder graag een aantal stokken of een rolstoel aan.

Ook de regionale krant BN/De Stem volgde de huldiging van Sjaak nauwlettend en plaatste in de krant van zaterdag hetvolgende relaas: 'Na het fluitsignaal ten teken dat de eerste helft voorbij is, volgt er een verrassing voor Sjaak Swart. Hij wordt gehuldigd, omdat hij vorig maand 65 jaar is geworden en nog altijd meespeelt met Lucky Ajax. Rodger Lahr, van de website van Lucky Ajax, overhandigt Swart een mooie fotocollage en bloemen namens de supporters van Ajax. "Hierop staan foto's van wedstrijden die je hebt gespeeld bij Lucky Ajax. Zo zie je maar dat het heden en verleden niet zo ver van elkaar liggen bij jou", licht hij toe. Witschge roep meteen: "Zit er ook een actiefoto tussen dan?", waarop Swart zegt: "Dat zou jij niet weten!". Van vv Wernhout krijgt Swart een kist vol verse aardbeien, in Wernhout geplukt. Ook daar is Witschge Swart voor, want voor de kist wordt overhandigd, heeft hij er al een gepikt: "Hé, da's lekker!" Swart ziet de aardbeien en reageert spontaan: "Potverdikkeme! Hartstikke bedankt!"

Het tweede bedrijf startte spectaculair. Waar in de eerste helft het huidige eerste team van vv Wernhout speelde, waren na de rust de oud-spelers van Wernhout aan de beurt. Des te verrassender was het dan ook toen Alex Huibregts in de derde minuut van de tweede helft de thuisclub aan de dikverdiende eretreffer hielp.

De voormalige Wernhout-spelers hielden een kwartier knap stand tegen de ingespeelde Ajacieden. Op dat moment scoorde Danny Muller de zesde treffer voor Lucky Ajax. Danny was nog een beetje in de feeststemming van de avond ervoor, toen zijn vader Bennie Muller 65 jaar was geworden en dit in familiaire kringen vierde.

De laatste 20 minuten waren voor John Bosman. Bij zijn zevende treffer werd John alleen voor de excellerende oud-Wernhout-goalie Ad Gommers gespeeld. Even later miste stand-in Johnny Jansen oog in oog met Gommers. In de laatste zeven minuten bepaalde John Bosman de stand op 1-9. Eerst krulde hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de lange hoek: 1-8. Vlak voor tijd rondde John van dichtbij een voorzet van Simon Tahamata af: 1-9. Met de eerste hattrick bij Lucky Ajax van dit kalenderjaar op zak, stapte John Bosman na afloop tevreden van het veld. Wellicht zou hij van Werner een extra aardbeitje krijgen.

Naast Bosman werden ook Richard Witschge en Simon Tahamata door de cameraploeg van Wernhout gevraagd naar hun ervaringen in Wernhout. Daarna was het tijd voor een verfrissende douche en een perfect georganiseerd koud buffet. De gezelligheid in de kantine van Wernhout was bijna niet te evenaren en de Ajacieden genoten zienderogen. Richard Witschge was tevreden met zijn debuut en verkondigde dat hij er op woensdag in Waalwijk wederom bij zou zijn.

In Wernhout zou het nog lang onrustig blijven zodat we zijn gaan twijfelen of alle spelers wel voldoende uitgerust zijn als ze komende woensdag aankomen in Waalwijk. Wij danken de organisatie van Wernhout en de mensen van de media voor de leuke contacten, hun enthousiasme en medewerking en hopen hen snel nog een keer te treffen.

 

Scoreverloop: 4. Peter van der Hengst 0-1, 6. Simon Tahamata 0-2, 15. Sjaak Swart 0-3, 20. John Bosman 0-4, 32. Richard Witschge 0-5, 38. Alex Huibregts, 47. Danny Muller 1-6, 55. John Bosman 1-7, 63. John Bosman 1-8. 67. John Bosman 1-9

Scheidsrechter:

Toeschouwers: 1.200

 

Wernhout:

Eerste helft: 1. Rob Damen, 2. Frank Braspenning, 3. Albert Balemans, 4. Frank de Bakker, 5. Ralph Bogers, 6. Kees Huibregts, 7. Jack Roelands, 8. Corne Siemons, 9. Roger Wouters, 10. Dion de Meijer, 11. Ad Anthonissen
Reserves: 13. Wouter Marijnissen, 14. Jan Hereijgers, 15. Ad Gommers

 

Tweede helft: 1. Ad Gommers, 2. Mark Lodders, 3. Jan Hereijgers, 4. Adri de Bakker, 5. Wouter Marijnissen, 6. Jan Hereijgers, 7. Hugo van Aert, 8. Arno Raats, 9. Alex Huibregts, 10. Arno Zagers, 11. Maarten Huijbregst
Reserves: 12. Albert Balemans, 13. Corne Siemons, 14. Roger Wouters, 15. Dion de Meijer, 16. Rob Damen
Coach: Jan Hereijgers
Assistent: Wilfried Foeserek

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Peter van der Hengst, 3. Barry Hulshoff, 4. Wilco van Buuren, 5. Eef Melgers, 6. Richard Witschge, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Ruud Kaiser
Reserves: 15. Johnny Janssen

Coach: Werner Schaaphok