Donderdag 1 september 2005

West/ Friezen - Lucky Ajax 6-4 (5-2)

Zwaag, 18.50 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Roy Jadi en Robert van de Stouwe

Lucky Ajax besloot zijn tour door West/Friesland met een wedstrijd in Zwaag. Op een steenworp afstand van het veld van De Blokkers, waar men vorig week vrijdag nog te gast was, moesten de Ajacieden het opnemen tegen SV Westfriezen. Geteisterd door blessures en afzeggingen moest Sjaak Swart er alles aan doen om weer een goed elftal op de been te brengen. Niet alleen was hij zelf nog niet fit genoeg om weer mee te doen, Gerrie Mühren was een twijfelgeval terwijl eerder in de week ook Bryan Roy al een lichte kwetsuur had opgelopen. Hoewel zij aanvankelijk niet van de partij hadden kunnen zijn vandaag, waren Simon Tahamata en Aron Winter toch richting Zwaag gereden om hun ploeggenoten te hulp te schieten.

Westfriezen bestaat 75 jaar en dat mag iedereen weten. Bij aankomst bij het sportcomplex dat midden in een woonwijk ligt, zagen we dat de hele buurt meeleeft met de jubilerende vereniging. Ook de huizen en gebouwen rondom het voetbalveld hadden de vlag uit- en de slingers opgehangen. Een fanfare was ingehuurd om voor live-muziek te zorgen terwijl de jeugd van Westfriezen honderden ballonnen, met uiteraard de clubkleuren, opliet. De aanvankelijke aanvangstijd was 18:30 maar rond die tijd kon de organisatie laten omroepen dat dit iets later zou worden omdat een aantal spelers nog in de file zat.

Rond 18:45 kwamen de spelers van Westfriezen en Lucky Ajax onder luid gejuich van het massaal opgekomen publiek, het veld op. In plaats van het gebruikelijke omroepen van de omstellingen had de thuisclub iets nieuws bedacht. De speaker ging met de microfoon de spelers langs en zij mochten zich zelf aan het publiek voorstellen. Verwarring ontstond bij de laatste Ajacied. “En u bent?”, vroeg de speaker. “John van den Brom”, was het antwoord. “John van den Brom?”, was de verbaasde reactie, “Ik geloof er geen donder van! U lijkt me Peter van Vossen!”

Van den Brom of Van Vossen, hoewel Sjaak's selectie nog nog niet compleet was, begon de wedstrijd om 18:50 uur. Binnen zeven minuten lag de bal al achter Fred Grim in het doel. Richard Meijer liep tegen een lage voorzet van rechts op en schoof de bal beheerst binnen. Twee minuten later verdubbelde Meijer zijn score en de voorsprong voor zijn team, 2-0 voor Westfriezen! Op dat moment zagen we Keje Molenaar arriveren en richting dug-out snellen. “Wat? 2-0 achter?”, zei hij verbaasd. “Ik ving wel op dat er twee goals van Meijer waren maar ik ging er vanuit dat Hennie er gewoon twee had gescoord!”

Langzaam werd toch duidelijk dat de Ajacieden niet in grootse vorm waren vandaag. Misschien dat het grote aantal niet-fitte spelers hen parten speelde, of dat het grote aantal wedstrijden in korte tijd toch te hoog gegrepen was. Hoe dan ook, in de 17e minuut nam de goed spelende thuisploeg een 3-0 voorsprong door Shetiel Dekker. Bijna direct daarna kreeg Gerrie Mühren weer last van een blessure en moest hij zich laten vervangen door Martin Wiggemansen. Hij was nog nauwelijks binnen de lijnen en het was opnieuw Richard Meijer die scoorde voor de thuisploeg. Deze 4-0 was werkelijk een droomgoal. Aan de rechterkant passeerde hij knap in de kleine ruimte zijn verdediger. Bijna vanaf de achterlijn wist hij de bal voorbij Fred Grim in de kruising te jagen. Een schitterende goal!

De circa 1.100 toeschouwers konden hun ogen bijna niet geloven. “We kunnen ze beter unLucky Ajax noemen”, was natuurlijk een voor de hand liggende opmerking die in het publiek werd gehoord. Dit konden de Ajacieden zich natuurlijk niet laten gebeuren en vol overgave gingen zij op zoek naar treffers. Twee maal was Peter van Vossen al gestuit op de prima doelman van Westfriezen maar in de 22e minuut wist hij hem dan toch te passeren en de stand een iets draaglijker aanzien te geven. De vreugde, zo die er was, duurde niet lang want vijf minuten later scoorde Joep Groen alweer de 5-1. De doelpunten volgden elkaar in deze fase snel op want in de 30 e minuut tikte Van Vossen op fraaie wijze met zijn hak het tweede doelpunt voor Lucky Ajax binnen. Hiermee was de ruststand bereikt. Inmiddels was bij iedereen doorgedrongen dat Ali B. er wederom erbij was en in de dugout zat. Net als in Blokker oefende hij een enorme aantrekkingskracht uit op de fans die zich achter, naast, en op de dugout begaven in een poging om ook maar een glimp van hun held op te vangen. Voor foto's en handtekeningen moesten zij nog wat geduld hebben tot na de wedstrijd.

De tweede helft begon voortvarend voor Lucky Ajax. In de 10e minuut schoot Bosman de 5-3 binnen. Twee minuten later miste Ali B. een grote kans op de 5-4, de bal kon echter nog door de doelman tot hoekschop worden verwerkt. Terwijl Sjaak Swart vanaf de kant Ali nogmaals duidelijk maakte dat dit soort kansen toch echt benut dienden te worden, werd de hoekschop genomen en was het John Bosman die de 5-4 inkopte. Het geloof bij de Ajacieden was weer helemaal terug. Van Vossen, Bosman, Tahamata, Wiggemansen, zij hadden allen de gelijkmaker op de schoen, maar telkens duurde het uithalen net te lang, zat er een been tussen, of ontbrak gewoonweg het geluk zodat de bal niet in maar naast het doel verdween. Tegelijkertijd stapelden problemen zich op, gezien de blessures. Hennie Meijer had het veld al verlaten, ook Bosman was niet fit meer en Peter van Vossen moest zich ook wegens een blessure onttrekken aan het echte strijdgewoel in het strafschopgebied, daar waar hij normaliter zo gevaarlijk is.

De kansen op 5-5 waren er dus wel degelijk, maar werden niet benut. De irritatie over het eigen spel, het spel van de tegenstander en het optreden van de grensrechter liep inmiddels steeds hoger op. De wedstrijd werd beslist in de 25 e minuut na rust door Dennis Eilers die 6-4 binnenschoot. De verrassing was daar, voor de tweede maal dit seizoen loopt Lucky Ajax tegen een nederlaag op. De eer valt te beurt aan Westfriezen die, waren zij voorin wat koelbloediger geweest, de score nog hoger hadden kunnen laten uitvallen! Aanvankelijk was het de bedoeling om de AjaxMarsch te draaien vlak na de wedstrijd, in plaats hiervan schalde nu het clublied van Westfriezen door de speakers. “Westfriezen heeft gewonnen dus daar hoort ons clublied bij!”, vertelde Piet Slijkerman van de organisatie met gepaste trots!

Ook hier ging na afloop de meeste aandacht weer uit naar Ali B voor een fotootje en een handtekening, hoewel het er hier wat dat betreft iets rustiger aan toe ging dan twee dagen geleden in Blokker. Vervolgens vervoegden we ons met de spelers naar de kantine waar er gezorgd was voor een lopend buffet voor het bestuur, de spelers van beide teams en het arbitrale trio. In alle rust konden we nog heerlijk napraten over deze historische wedstrijd, terwijl de overige bezoekers zich zo te zien prima vermaakte in de feesttent. Wij willen de organisatie van Westfriezen hartelijk bedanken voor de medewerking en gastvrijheid. Zonder hen waren wij niet in de gelegenheid geweest om de wedstrijd op deze wijze van dichtbij te volgen.

Scoreverloop: 6. Richard Meijer 1-0, 8. Richard Meijer 2-0, 17. Shetiel Dekker 3-0, 20. Richard Meijer 4-0, 22. Peter van Vossen 4-1, 27. Joep Groen 5-1, 30. Peter van Vossen 5-2, 45. John Bosman 5-3, 48. John Bosman 5-4, 60. Dennis Eilers 6-4

Scheidsrechter: Piet Roos

Assistent-scheidsrechters: Bob Sporrel en Guido Gogeveen

Toeschouwers: 1.100