Donderdag 7 augustus 2003
Sportpark Immerhorn
Enkhuizen, 19.00 uur
West Frisia DP - Lucky Ajax 3-5 (1-1)

Op donderdag 7 augustus, de warmste dag van het kalenderjaar, stond de hervatting van Lucky Ajax op het programma. In het kader van 90-jaar West Frisia zouden de mannen van Sjaak en Werner aantreden tegen de jubilerende vereniging uit Enkhuizen. Opvallend gegeven in de historie van beide clubs is, dat Han Dade zowel medeoprichter is van Ajax (1900) als West Frisia (1913). West Frisia is afgelopen seizoen kampioen geworden in de vierde klasse KNVB en heeft zich versterkt met goede spelers uit de regio.

 

Rijdend over de dijk vanaf Lelystad naar Enkhuizen was het nog goed uit te houden. Het laatste stukje in Enkhuizen werd het al erg warm. Nabij het Sprookjesland lag het veld van West Frisia en we konden onze auto netjes bij het veld parkeren. Daar werden we al opgevangen door Jaap Pees, namens de organisatie van de jubileumcommissie. Na een kort gesprek met Jaap voegden we ons bij de reeds aanwezige speler, die achter het clubhuis met een glaasje fris in de hand actief bezig waren om hun vakantie-ervaringen uit te wisselen. Tevens kwamen ook de personele wijzigingen in de selectie van Ajax 1 aan de orde.

 

De ambiance op en rondom het veld van West Frisia straalde een schitterende historie en een warm clubgevoel uit. De club staat aan de vooravond van de competitie, waar veel van verwacht wordt. Door de voorzitter van West Frisia werden we naar het omroephokje geleid en konden we de Ajax Mars door de geluidsinstallatie laten klinken, terwijl de Ajacieden het veld betraden. Meer dan voorheen werd de warming-up noodgedwongen besteed aan het uitdelen van handtekeningen. Ronald Koeman en Brian Roy waren het meest in trek bij de plaatselijke jeugd.

 

Afwezigen in vergelijking met het voorseizoen waren Frank Rijkaard, Sonny Silooy en Dennis Gerritsen. Frank Rijkaard werd door FC Barcelona overgenomen van Lucky Ajax. Helaas wachten we nog steeds op de riante afkoopsom uit Catalonië. Sonny Silooy was licht geblesseerd. Dennis Gerritsen is net verhuisd van Doetinchem naar Almere en behoefde vandaag nog niet aan te treden, omdat onder meer John Bosman aanwezig was.

 

De F-pupillen van West Frisia zorgden voor een erehaag toen de spelers rond zeven uur het veld betraden. Na de diverse foto’s begon de wedstrijd exact om zeven uur en de eerste kansen waren voor een gretig spelend West Frisia. Zeer regelmatig kwamen de aanvallers van West Frisia alleen voor Fred Grim, die vandaag duidelijk in een bloedvorm verkeerde. Bij vrijwel de eerste actieve impuls van Lucky Ajax werd Brian Roy neergelegd in het strafschopgebied. Scheidsrechter L. Bouws (Amsterdam) wees resoluut naar de stip. Na vier gemiste strafschoppen moest Ronald Koeman trachten deze barrière te doorbreken. Achtereenvolgens Simon Tahamata (Beverwijk), Ronald Koeman (Nuland), Sjaak Swart (Rijswijk GLD) en Brian Roy (Giessen) scoorde de huidige trainer van Ajax nu wel beheerst en zette de Rood Witten op een 1-0 voorsprong. Tegen de verhouding in, maar daarom niet minder prettig.

 

Maar West Frisia beschikte over veel veerkracht, zo zou later die avond blijken. Door een gebrek aan organisatie achterin en veel onnodig balverlies op het middenveld, bleven de razendsnelle en scherpe aanvallers van West Frisia benauwend dichtbij het doel van Fred Grim komen. Geheel verdiend was het bijna op het half uur dan toch gelijk. Heijme Vis profiteerde van een fout in de verdediging en oog in oog met Grim miste hij dit keer niet. Feest op de tribunes en rondom het veld, waar de enthousiaste West Frisia-fans erg meeleefden met hun clubgenoten en zagen dat die gelijkmaker niet kon uitblijven.

 

Tot aan de rust zou er niet veel meer gebeuren. Na het fluitsignaal voor de rust zagen we veel rode koppies bij de Ajacieden, wat niet alleen door de warmte werd veroorzaakt. Meer rust in het spel, minder onnodig balverlies, waren de meest gehoorde uitspraken. Het kopje thee in de rust zal ongetwijfeld vervangen zijn voor een glas water of ranja.

 

De tweede helft begon West Frisia zo’n beetje nog feller dan de eerste Richard Zalm scoorde al na pakweg 100 seconden en zette West Frisia op een verdiende 2-1 voorsprong. Jammer genoeg werd deze bal nog aangeraakt door Fred Grim en rolde dus relatief langzaam over de doellijn. Niets leek erop te wijzen dat de Ajacieden het wedstrijdbeeld konden wijzigen en gevreesd werd voor de eerste nederlaag van de onzen. De spelers dachten hier toch anders over. Ronald Koeman, de enige die al een maand in training is, nam zijn ploegmakkers op sleeptouw. Met Simon Tahamata en Brian Roy op de flanken en John Bosman in de punt van de aanval, profiteerde sneeuwvlokje ondanks de 35 graden van de grote hoeveelheid ruimte tussen de verdediging en het middenveld. Die keren dat Ronald mee naar voren trok, werd het meteen gevaarlijk. Vijf minuten na de tweede Enkhuizense treffer, zette Koeman Lucky Ajax alweer op 2-2. Ongeveer vijf minuten later zette ging Brian Roy op rechts er vandoor. Het balletje breed werd door Koeman uiterst subtiel in de lange hoek gewerkt. Er was weer orde op zake gesteld: 2-3.

 

West Frisia moest de reserves aanspreken om terug in de wedstrijd te komen. En dat ging vrij goed. Net als in het eerste bedrijf werden de Ajacieden verdedigend vaker onder druk gezet. Gelukkig trapte de thuisploeg vrijwel elke keer in de buitenspelval, zodat meer doelrijpe kansen konden worden voorkomen. Heel even leek de vlam in de pan te slaan. Nadat Simon Tahamata bij een overtreding een geïrriteerde opmerking maakte naar de scheidsrechter, moest Fred Grim met zijn grote keeperhandschoenen de zaak even sussen. Daarna pikten alle 22 spelers de draad weer goed op en kon Ajax nog enkele keren gevaarlijk worden. Opvallend was dat dit meerdere keren op of over het randje van buitenspel gebeurde. Bij één van deze uitvallen kon John Bosman alleen op de keeper af, omspeelde hem en zette Lucky Ajax op 4-2.

 

Nog was de wedstrijd niet gespeeld want vrijwel vanaf de aftrap, hield de thuisclub de bal in bezit. Invaller Kris Rotgans scoorde razendsnel 3-4 en er waren nog een paar minuten te spelen. West Frisia kreeg alle ruimte en profiteerde hier dankbaar van. Fred Grim sleepte het team over het dode punt heen, door elke bal eruit te houden. Een gelijkspel werd hiermee voorkomen. In de allerlaatste seconde schoot ook Brian Roy zich in de statistieken: 3-5. Tevreden gezichten bij beide elftallen gaven blijk van een geweldige voetbalavond in Enkhuizen en omgeving. Nadat de vele handtekeningenjagers tevreden waren gesteld, werd tot na zonsondergang genoten van een hapje en een drankje achter het clubhuis van West Frisia. Onze complimenten voor de organisatie en de gastvrijheid van de ontvangende vereniging. Wij wensen hen veel succes toe in het nieuwe voetbalseizoen.

 

Terwijl West Frisia de weg van de jubileumactiviteiten vervolgt, kan Lucky Ajax zich opmaken voor een reis naar het Brabantse Wernhout, komende vrijdagavond. Helaas zonder Dick Schoenaker, Martin Wiggemansen, John van ’t Schip en Brian Roy. Hopelijk is Sonny Silooy weer hersteld. En voor diegenen die afreizen naar Wernhout het advies om met name de activiteiten vlak vóór de tweede helft in de gaten te houden. Er gaat namelijk iets bijzonder gebeuren met één van de spelers van Lucky Ajax….

 

Scoreverloop: 10. Ronald Koeman (pen.) 0-1, 27. Heijme Vis 1-1, 37. Richard Zalm 2-1, 42. Ronald Koeman 2-2, 49. Ronald Koeman 2-3, 66. John Bosman 2-4, 68. Kris Rotgans 3-4, 70. Brian Roy 3-5

Scheidsrechter: L. Bouws (Amsterdam)
Aantal toeschouwers: 1.400

 

West Frisia DP:

1. Jasper Kofman, 2. Bert Buijsman, 3. Danny Hansen, 4. Dennis van der Leek, 5. Jos van Veen, 6. Kees Vlaar, 7. Cas Rood, 8. Heijme Vis, 9. Jacco Rijkhoff, 10. Ronald Bruijn, 11. Pascal Visser
Reserves: 1. Michel van der Horst, 12. Frank Kampen, 13. Ron Stavenuiter, 14. Peter van Gijzen, 14. Richard Zalm, 15. Alex Kouwenhoven, 16. Kris Rotgans

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Gerrie Muhren, 3. Eef Melgers, 4. Dick Schoenaker, 5. Peter van der Hengst, 6. Ronald Koeman, 7. John van 't Schip, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Brian Roy
Reserves: 14. Martin Wiggemansen Trainer: Werner Schaaphok