Vrijdag 7 november 2014

Woerden Specials - Lucky Ajax 2-7 (0-3) 
Woerden, 19.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's Alwin Wink en GS Fotografie

In Woerden was Lucky Ajax de afgelopen jaren al vaker geweest, maar het nieuwe bezoek anno 2014 mag met recht een bijzondere genoemd worden. Ajax-fan Wim van der Stouwe (32 jaar) uit Woerden kreeg onlangs te horen dat hij neurofibromatose heeft, een ongeneeslijke ziekte. Eén van zijn laatste wensen is een wedstrijd van Lucky Ajax tegen een selectie van Woerdense spelers. Zijn droomwens wordt door zijn moeder Lies opgepakt en leidde er uiteindelijk toe dat Lucky Ajax op de eerste vrijdag van november naar Woerden zou afreizen. Op het veld van vv VEP zou een selectie van Woerdense spelers het onder de naam ‘Woerden Specials’ opnemen tegen Lucky Ajax. Een bijzonder affiche wat in de aanloop naar het duel, zowel in de lokale als landelijke media, terecht veel aandacht krijgt.

Tussen half 6 en half 7 druppelen de meeste spelers binnen. Het is donker, maar het is droog. Lucky Ajax is met een geweldige selectie aanwezig in Woerden. De grootste blinkvangers naast Sjaak Swart, zijn voor Wim toch wel Aron Winter en de gebroeders Witschge. Al vanaf het moment van ontvangst werd Wim door alle spelers van Lucky Ajax enthousiast begroet, kreeg enkele mooie presentjes zoals een Ajax-dvd en werd met alle spelers op de foto vastgelegd. Uiteindelijk naderde het aanvangstijdstip en gingen alle spelers naar de kleedkamers. Toen Aron Winter aankwam bij het sportpark nam hij Wim meteen mee naar de kleedkamer, waar hij een gesigneerde Ajax-vaan kreeg. De emotie was van zijn gezicht af te lezen… Wim stond temidden zijn idolen, zoals Dick Schoenaker, Simon Tahamata, Kenneth Perez, Tarik Oulida en Kiki Musampa.

Tijdens de warming up van beide teams en arbiter Roelof Luinge druppelde het Woerdense publiek al aardig binnen. De weersverwachtingen waren eerst nog slecht, er werd veel regen voorspeld. Echter, de lucht boven Woerden was opengetrokken en het droge weer zou uiteindelijk bijna 1000 toeschouwers naar het voetbalveld lokken. Luttele minuten vòòr het aanvangstijdstip van half 8 betraden beide teams het voetbalveld. Wim straalde van oor tot oor toen hij zowel met beide elftallen als gezamenlijk met de teams op de foto ging. Om vijf over half 8 ging de bal daadwerkelijk rollen. Het was Wim van der Stouwe zelf die de aftrap mocht doen. Daarna ging hij naar de zijlijn, waar hij tussen beide dug-outs zag hoe arbiter Roelof Luinge voor de eerste keer floot en beide teams aan het bijzondere duel begonnen.

Van begin af aan was al duidelijk dat het een sportief duel zou worden. Voor de Woerdense bevolking was het ook bijzonder om spelers van revelerende teams gezamenlijk in actie te zien. Eens te meer werd deze wedstrijd ook het duel der verbroedering. Terwijl de volle maan af en toe verdween achter een sluier bewolking wisten beide teams goed gebruik te maken van de ruimte die het kreeg. Ondanks de hogere leeftijd was Lucky Ajax van meet af aan de bovenliggende partij, maar wist pas na een kwartier spelen het net te vinden. Pius Ikedia speelde Wamberto aan op de rand van het strafschopgebied. Een geplaatst schot van onze Braziliaan betekende een 0-1 voorsprong voor de gasten uit Amsterdam. Het overwicht bleef voor Lucky Ajax, dat in de persoon van Pius Ikedia diverse keren door de Woerdense verdediging heen slalomde. Even veel keren miste Pius het doel, zodat de marge op één treffer bleef staan. Langs de zijlijn snorden de camera’s van SBS 6 (Hart van Nederland) en Woerden TV. Tijdens een interview gaf Wim van de Stouwe voor de camera aan dat hij toch wel hoopte dat Woerden het goed zou doen. In de eerste helft werd deze wens nog niet gehonoreerd, want Lucky Ajax zou in de slotfase uitlopen naar een 0-3 ruststand. Wamberto schoot een bal op de paal, waarna Pius Ikedia de rebound trefzeker wist af te ronden: 0-2. In de slotseconde van de eerste helft kreeg Lucky Ajax een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Kenneth Perez wist dit buitenkansje feilloos te benutten door de bal in de kruising te krullen. Met een 0-3 ruststand kon iedereen in Woerden leven…er werd volop genoten.

Na de rust kwamen Sjaak Swart en de gebroeders Witschge niet meer in actie. Voor hen in de plaats kwamen Dick Schoenaker, Dennis Gerritsen en Arno Splinter. Het trio’s wisselspelers zat nog niet in de dug out of de Woerden Specials hadden hun doelpunt te pakken. Vincent Gouw zorgde voor de 1-3, tot grote blijdschap van Wim. Even leek het erop dat de Woerdense selectie zou doorpakken op zoek naar een tweede treffer. Vanuit de dug out mopperde Sjaak Swart dat duidelijk te zien was dat hij gewisseld was. Lucky Ajax-keeper Bertram de Langen zag de bal iets vaker in zijn buurt komen en moest af en toe in actie komen, wat hem overigens prima afging. In het laatste kwartier van de wedstrijd wist Lucky Ajax alsnog een ruime marge te bewerkstelligen. Een voorzet van Tarik Oulida vanaf de linkerkant dwarrelde het doel van Woerden in: 1-4. Drie minuten later werd een overtreding op Simon Tahamata in het strafschopgebied bestraft met een penalty, die door Kiki Musampa via de binnenkant van de paal werd benut: 1-5. Weer een minuut later scoorde ook onze centrale spits Dennis Gerritsen op aangeven van Simon Tahamata; 1-6.

Kiki Musampa leek luttele minuten voor het einde de 7-1 eindstand op het scorebord te zetten, nadat hij oog in oog met de Woerdense goalie niet kon missen. De allerlaatste seconde van de wedstrijd bezorgde Rody van der Vlist voor de absolute slagroom op de taart door de bal; zijn onnavolgbare afstandsschot zorgde voor een tweede Woerdense treffer en een 2-7 eindstand. Nadat Roelof Luinge voor de laatste keer had gefloten, ontving Wim op het veld een cheque voor zijn Stichting die nastreeft een medicijn voor zijn ziekte te ontwikkelen. Zichtbaar geëmotioneerd maakte Wim bekend dat er ruim 10.000 euro was opgehaald. Het tafereel op het veld werd afgesloten met een ereronde van Wim en high-fives met de spelers van Lucky Ajax.

Rondom het buffet was er nog ruimschoots gelegenheid voor iedereen om op de foto te gaan met alle idolen. Er werd honderduit nagepraat over deze wedstrijd, met alle lof voor de spelers, de organisatie alsmede de geweldige aanwezigheid van Wim en zijn naaste familieleden en vrienden. Uiteindelijk vertrok het Lucky Ajax-gezelschap rond 10 uur uit Woerden, maar ging het feest nog tot in de kleine uurtje door. Wim van der Stouwe heeft nu nog één andere grote wens, namelijk 'dat er een geneesmiddel voor de ziekte komt.' Donaties zijn uiteraard intussen nog altijd welkom. Het rekeningnummer van de Stichting De Droomwens van Wim is: NL 43 RABO 0191882062 t.n.v. SDDW.

 

Scoreverloop: 15. Wamberto 0-1, 21. Pius Ikedia 0-2, 35. Kenneth Perez 0-3, 37. Vincent Gouw 1-3, 54. Tarik Oulida 1-4, 57. Kiki Musampa (pen.) 1-5, 58. Dennis Gerritsen 1-6, 61. Kiki Musampa 1-7, 69. Rody van der Vlist 2-7

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Assistant-scheidsrechters: Jan van der Laan en Marcel Rietveld
Toeschouwers: ca 500

Woerden Specials:
René Spanjerberg (Sportlust’46), Pieter Vermeulen (Sportlust’46), Martijn Smaling (Sportlust’46), Arjan Hijkoop (Sportlust’46), Jacco Baelde (SC Woerden), René Pels (SC Woerden), Tim Beukers (SC Woerden), Roland van Dalsen (SC Woerden), Jos Alkemade (vv VEP), Ruud Alkemade (vv VEP), Peter Steneker (vv VEP), Rein Souwerbrein (vv VEP), Theo Visser (SC Woerden), Vincent Pouw (gast), Rody van der Vlist (alle clubs)

Trainer: Robert de Ruiter
Leider: Theo Verschuur (vv VEP)
Verzorger: Nancy Manschot (vv VEP)

Lucky Ajax: 
1. Bertram de Langen, 2. Tarik Oulida, 3. Aron Winter, 4. Rob Witschge, 5. Richard Witschge, 6. Kiki Musampa, 7. Pius Ikedia, 8. Sjaak Swart, 9. Wamberto, 10. Kenneth Perez, 11. Simon Tahamata
Reserves: 15. Dick Schoenaker, 16. Dennis Gerritsen, 17. Arno Splinter

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen