Maandag 25 augustus 2003

SV Zandvoort - Lucky Ajax 2-4 (1-1)

Zandvoort, 19.30 uur

Maandagavond 25 augustus sloot Lucky Ajax het kalenderjaar 2003 af met een wedstrijd tegen SV Zandvoort. Deze wedstrijd was vrij laat toegevoegd aan het speelschema van Lucky Ajax omdat hieraan een weddenschap ten grondslag lag. John van der Zeijs, trainer van SV Zandvoort en de zoon van oud-Ajacied Wim van der Zeijs, had zijn twijfels over het onverslaanbaar geachte Lucky Ajax. Bij een kampioenschap van zijn team in het District West 1 zouden zijn spelers het tegen Lucky Ajax mogen opnemen en 'zullen we Lucky Ajax de eerste nederlaag sinds tijden bezorgen' , aldus een gemotiveerde Van der Zeijs enkele maanden geleden. Het elftal van SV Zandvoort werd kampioen en het draaiboek kon opgesteld worden.

Reeds enkele weken voor de aftrap van deze wedstrijd waren er al goed contacten tussen de organisatie van SV Zandvoort en de redactie van deze website. Er werd door de club veel reclame gemaakt in de directe omgeving van Zandvoort en ook AT5 en Noord Holland TV waren vertegenwoordigd. Naast een exclusief elftal dat door Sjaak Swart zou worden samengesteld, zouden er ook enkele oud-Ajacieden een uitnodiging krijgen. Alles wees erop dat het een echte Ajax-happening zou worden. Op vrijdagavond zaten Joop van Nes van Sportnieuws Zandvoort en Rodger Lahr namens de website van Lucky Ajax al in een anderhalf uur durende uitzending op ZFM, de regionale radiozender. De kaartjes waren gedrukt, de posters hingen al op in de directe omgeving van Zandvoort en de programmaboekjes zouden gedrukt worden zodra bekend was wie er zouden spelen. Wat wij al enkele dagen vermoedden, zou daadwerkelijk gaan gebeuren: het debuut van Marco van Basten bij Lucky Ajax….

Op de dag zelf werd door Joop van Nes al in de vroege ochtend begonnen met het bereiden van een overheerlijk buffet. De tribune werd schoongemaakt voor het groots bezoek wat deze avond verwacht werd. Op het moment dat wij aankwamen, bijna twee uur voor de wedstrijd, was het nog vrij rustig, maar aan de organisatie was te merken dat de boog aardig straks gespannen stond. In de bestuurskamer werden we vriendelijk ontvangen en kregen een kop koffie en een plakje cake aangeboden. Direct werd kritisch gekeken naar de spelers van SV Zandvoort en Lucky Ajax die we konden verwachten.

Net als in Zutphen arriveerde Gerrie Muhren als eerste bij het voetbalveld aan de Duintjesveldweg in Zandvoort. Hij betrad als eerste het clubgebouw en schudde de hand van SV Zandvoort-voorzitter Kees van Dijk. Kort hierna volgden Ronald Koeman, Sjaak Swart, John Bosman en Werner Schaaphok. In de bestuurskamer waren op dat moment al een paar eregasten aanwezig. We zagen Ger van Mourik, Jan Ditmeijer, Theo de Groot, Cor Geelhuizen, Henk Elzer en Piet van der Kuil. Allemaal spelers uit de roemruchte jaren vijftig die nog hebben samengespeeld met de vader van John van der Zeijs, Wim van der Zeijs. Aangezien Wim van der Zeijs enkele jaren geleden is overleden, had deze wedstrijd voor hem en zijn familie een extra emotionele waarde gekregen.

Het werd op deze manier dus een weerzien tussen meerdere generaties in de kleedkamer en we zouden door de gezelligheid bijna vergeten dat er nog gevoetbald zou worden. Terwijl spelers als John van 't Schip, Rob en Richard Witschge, Dick Schoenaker en de rest van de vaste kern, Eef Melgers, Peter van der Hengst, Martin Wiggemansen, arriveerden, begaven de eerste spelers zich naar de kleedkamer om zich om te kleden voro de warming up. Opvallend was dat Fred Grim weer terug was na een lastige rugblessure. Hij was nog niet helemaal hersteld, maar een wedstrijdje zou zeker moeten lukken. En zo hadden we een fantastisch gezelschap, maar de oplettende fans van Lucky Ajax moest zijn opgevallen, dat er nog een nummer tien ontbrak op het moment dat alle spelers op het veld stonden voor de warming up….

Fred Grim en de Witschges dolden Gerrie Muhren toen zijn song 'Ajax is de koning van de mat' door de nieuwe geluidsinstallatie van SV Zandvoort galmde. De warming up oogde relaxed en er was zelfs tijd voor een handtekening. Plots keek iedereen naar een speler, die zich onopvallend bij de groep voegde en wiens houding we nog al te goed kenden; Marco van Basten was met rugnummer tien gearriveerd. Na het debuut van Richard Witschge tien dagen eerder in Wernhout, was vandaag Marco van Basten degene die voor het eerst meedeed met zijn voormalige teamgenoten uit de jaren tachtig. Eigenlijk is het nu alleen nog wachten op het debuut van Johan Cruijff…

Normaal gesproken volgt Mike Vehoef de verrichtingen van met name Ajax 1, maar deze avond was hij benaderd om zijn fotokwaliteiten los te laten op een fantastische groep oud-Ajacieden. Tijdens de warming up had hij voor SV Zandvoort enkele elftalfoto's gemaakt, rond de klok van half acht kwamen de spelers van Lucky Ajax het veld op en kon de wedstrijd beginnen. In de kantine en rondom het sportcomplex was het erg druk. Veel mensen zochten een plaatsje op de tribune, waar een rood-wit lint was gespannen voor de genodigden. Op het terras kon men heerlijk de wedstrijd volgen, wat eigenlijk alleen bemoeilijkt werd door de laagstaande zon. Bij de elftalfoto van Lucky Ajax was er nog geen probleem door de slechte stand van de zon, maar kort na de aftrap zagen we dat Lucky Ajax met de zon mee voetbalde, wat jammer was voor de te maken foto's. Vanaf de zijlijn zagen we de camera's draaien en ze volgden met name een speler: Marco van Basten. In de eerste helft zouden de Zandvoortenaren spelen tegen het zaterdagteam, de tweede helft tegen de spelers uit het zondagelftal.

De Ajacieden hadden moeite om in de wedstrijd te komen. De individuele acties waren over het algemeen erg sterk, maar elkaar blindelings vinden bleek (logisch) een stuk lastiger. In de opbouw zorgden Ronald Koeman, Peter van der Hengst en Dick Schoenaker voor een grote hoeveelheid loopvermogen, maar het elftal dat door John van der Zeijs de eerste helft mocht spelen, was conditioneel 'klaar' voor deze wedstrijd en had niet veel moeite om het bij te houden. Veel grote kansen kwamen er in de openingsfase niet, al was het genieten van de flegmatieke bewegingen van John van 't Schip en Marco van Basten.

Na een kwartier spelen nam SV Zandvoort het initiatief over. Een aanval via rechts leidde tot een scherpe voorzet om Schilo van Loggem die met een keiharde kopstoot het leer achter Fred Grim tegen het net deed ploffen: 1-0 voor de thuisclub. Ietwat tegen de verhouding in, maar leuk voor de wedstrijd. De spelers van Lucky Ajax keken elkaar aan en uit de kleine knikjes kon je zien dat de knop om ging. Op de tribunes waren de SV Zandvoort-aanhangers uitgelaten van vreugde en men dacht zelfs dat Lucky Ajax nog nooit had achter gestaan dit kalenderjaar. Helaas was die primeur voor DEM uit Beverwijk, en volgde Nulandia hen twee weken later. Maar het elftal van John van der Zeijs bood prima partij en verdiende door inzet en enthousiasme het doelpunt zeker. Als een soort Frans Beckenbauer zagen we Van der Zeijs naast zijn dugout staan, dan weer grijnzend, even later weer gespannen op en neer lopend….

Binnen vijf minuten had Lucky Ajax orde op zaken gesteld. De duels werden net iets scherper aangegaan en de ruimtes werden voor SV Zandvoort kleiner. Een bal van John van 't Schip vanaf rechts kwam via enkele benen voor de voeten van Marco van Basten terecht die de bal uitermate precies in de rechterbenedenhoek deponeerde: 1-1. Vervolgens hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Het was goed toeven in het Zandvoortse zonnetje, dat langzaam achter de duinen zou verdwijnen. Lucky Ajax hield balbezit en regelmatig gingen Gerrie Muhren en Richard Witschge over hun man heen, de diepte in. Hun loopvermogen werd voorin niet al te efficiënt opgepikt, zodat het meer bleef bij speldenprikjes en geen grote kansen. Een actie in het zestienmetergebied van Zandvoort door Van Basten eindigde in een voorzet op Bosman, die met een halve omhaal Zandvoort-goalie Ferry Nanai op de proef stelde. Het bleef echter 1-1…

Na ongeveer 35 minuten spelen zagen we de Ajacieden vragend naar de scheidsrechter kijken. Er was behoefte aan rust en drinken. De scheidsrechter liet echter doorspelen, want er was uitgegaan van twee keer 45 minuten in plaats van de gebruikelijke twee keer 35 minuten. Het was dus niet zo erg vreemd dat SV Zandvoort vlak voor de thee nog een paar kleine mogelijkheden kreeg om wederom op voorsprong te komen. Er zat toch nog elke keer een been of een hoofd van een der Ajacieden tussen om een nieuwe tegentreffer te voorkomen.

In de rust waren de spelers nog vol van de niet verwachte extra speeltijd. 'Hee Sjaak, had je ze dat van tevoren niet effe duidelijk kunnen maken', zei Ronald Koeman met een knalrood hoofd. 'En zij zetten in de tweede helft gewoon een geheel nieuw team in', zei Fred Grim. Sjaak wist ook niet wat hij met deze situatie aanmoest. In ieder geval moesten de spelers even wat drinken, om de tweede helft toch het verschil te kunnen maken. Johnny van 't Schip tegen een mopperende Richard Witschge: 'Wat loop je nou te zeuren man, jij speelde twee weken geleden nog Eredivisie'. Gelukkig werden al deze opmerkingen met een glimlach gemaakt, want deze spelers hebben in hun loopbaan wel voor hetere vuren gestaan… Marco van Basten had bij aankomst in de kleedkamer zijn shirt uitgedaan, zodat we dachten dat hij niet meer zou terugkeren. Na een overheerlijk Dextrootje en een korte rustperiode, gaf hij het signaal naar Sjaak dat hij in de tweede helft gewoon zou doorspelen. En zo gingen de spelers weer vol goede moed het veld op, om partij te geven aan elf nieuwe, fitte spelers van SV Zandvoort; het zondagelftal.

De zon was verdwenen en voor het eerst dit kalenderjaar speelde Lucky Ajax een helft met kunstlicht. Sjaak Swart en Peter van der Hengst kropen bij Werner en fysiotherapeut Rinus op de bank, terwijl Eef Melgers en Martin Wiggemansen voor nieuw elan in de sterrenformatie moesten zorgen. Het ging ze goed af, want Lucky Ajax ving de enthousiaste Zandvoort-jongelingen goed op. De gelijke stand bleef echter op het elektronische scorebord, zodat we ons zorgen begonnen te maken over de mogelijkheden tot een nieuwe winst, en een gepast einde van een actieve periode voor Lucky Ajax. Gelukkig konden John Bosman en Marco van Basten, het koningskoppel uit met name het succesvolle seizoen 1986/1987, het publiek boeien met staaltjes techniek, schitterende passeerbewegingen en soms zelfs een (halve) omhaal. In de 14e minuut na de rust zette John Bosman de gasten terecht op een 2-1 voorsprong. Voorzetten op maat van John van 't Schip en Ronald Koeman, gecombineerd met de werklust en het loopvermogen van Gerrie Muhren en Dick Schoenaker en we weten weer precies waarom we ons heden ten dagen soms ergeren in de Amsterdam Arena. Hier in Zandvoort zagen we voetbal in pure vorm, zoals ons dat altijd naar het stadion getrokken heeft.

In het laatste kwartier maakten de Ajacieden dan toch het verschil. De ijver van Dick Schoenaker leidde in de 76e minuut tot een schitterende en loepzuivere kopbal die voor het derde doelpunt van Lucky Ajax zorgde. Met 1-3 was de winst weer verzekerd. Het doelpunt van Dick was in onze ogen het doelpunt van de avond, gescoord door iemand die al jaren de motor van het Lucky Ajax team vormt. En het was nog niet over… De schemering legde beslag op Zandvoort, de lichtinstallatie zorgde nu als enige voor het licht. John van der Zeijs wist dat de nederlaag een feit was, maar moest toch slikken toen John Bosman vlak voor tijd de stand naar 1-4 tilde. Hiermee benadrukte Bosman zijn vorm en verstevigde zijn positie als topscorer van Lucky Ajax in kalenderjaar 2003. Op het moment van scheidsrechter Ronald Koster de fluit naar de mond wilde brengen en wilde affluiten, kon Roy Lagendijk de score een draaglijker karakter geven en de eer redden voor het zondagelftal. Met een 4-2 overwinning had Lucky Ajax het publiek meer dan waard gegeven voor hun 'geld' en kon de organisatie tevreden zijn met een geslaagde wedstrijd en een superavond voor iedere voetballiefhebber. Het merendeel van de ruim 750 toeschouwers wendde zich naar de kantine, waar een DJ en een optreden van zanger Quincy voor het entertainment tijdens de derde helft zorgden.

In de kleedkamer bedankte Sjaak alle spelers voor hun inzet in de voorbij maanden en nam voorlopig afscheid van 'zijn jongens'. John van der Zeijs gaf zijn visie op de wedstrijd voor de camera's van de aanwezige televisieploeg. Maar eigenlijk was iedereen benieuwd hoe Marco van Basten zijn debuut had ervaren. Natuurlijk kreeg Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl', in de volksmond inmiddels beter bekend als de website van Lucky Ajax, de primeur. Aangezien Marco vrijwel als laatste de kleedkamer zou verlaten, kregen wij de gelegenheid om een paar minuten met Marco te praten en te informeren naar zijn debuut.

Marco: 'Aangezien deze wedstrijd redelijk in de buurt van Amsterdam is, wilde ik het graag een keertje proberen. Het ging eigenlijk best goed. Van tevoren twijfelde ik of ik wel een langere periode zou kunnen spelen. Ik had echt geen idee hoe mijn enkel zich zou houden. Het was eigenlijk mijn bedoeling om in de rust te stoppen, maar ik voelde me nog erg goed. In feite ben ik hartstikke fit, maar ik moet gewoon rekening houden met die enkel. Tijdens de wedstrijd heb ik geen moment aan de enkel gedacht en gewoon lekker gevoetbald. Het was heerlijk om met deze spelers samen te spelen. Ik hoop dat ik nog een keertje met Lucky Ajax zal meespelen, want dat zou een goed teken voor me zijn.' We sluiten ons volledig aan bij de woorden van Marco en zien hem graag terug in het volgende kalenderjaar.

Op dat moment waren alle spelers, genodigden en sponsoren reeds in de bestuurskamer, waar het erg druk en daardoor erg gezellig was. Toen wij bovenkwamen werd het schitterende buffet geopend door 'chef-kok' Joop van Nes, die met zijn dochter en nichtje onder meer de frituurafdeling draaiende had gehouden. De gebroeders Witschge openden als eersten van de Lucky Ajax-spelers het buffet, de rest zou volgen. John van der Zeijs moest per telefoon de afwezige, maar toch geïnteresseerde media te woord staan. De trots bleek eens te meer uit zijn woorden. De redactie blikte met onder meer Dick Schoenaker, Eef Melgers, Peter van der Hengst en Sjaak Swart terug op een enerverend Lucky Ajax-seizoen. Tevens maakten we kennis met diverse spelers uit de goeie ouwe tijd en legden hiermee de basis voor onze andere rubrieken op de website, zodat we ook de periode dat Lucky Ajax niet actief is in Nederland voldoende interessante Ajax-stukken op onze site kunnen plaatsen.

In Zandvoort bleef het nog lang onrustig. Wij glipten tezamen met onder meer John Bosman en zijn vriendin uit het feestgedruis. Lucky Ajax zal pas weer in actie komen tijdens de nieuwjaarswedstrijd 2004 op Sportpark 'De Toekomst'. Tot die tijd zullen we het moeten doen met terugkijken op een leuke tijd met deze geweldige spelersgroep en het afhandelen van de vele reserveringen van Lucky Ajax in 2004.

Wat betreft deze laatste wedstrijd wil ik iedereen van SV Zandvoort een compliment geven voor hun maandenlange voorbereiding. Persoonlijk willen we hierbij de namen noemen van John van der Zeijs, Joop van Nes en Kees van Dijk. Bedankt voor de geweldige organisatie!


Scoreverloop: 15. Schilo van Loggem 1-0, 19. Marco van Basten 1-1, 59. Johnny Bosman 1-2, 76. Dick Schoenaker 1-3, 83. Johnny Bosman 1-4, 87. Roy Lagendijk 2-4

Scheidsrechter: Ronald Koster

Assistent-scheidsrechters: Tom Loos en Wim Buchel

Toeschouwers: 750

 

SV Zandvoort:

Eerste helft:
2. Michel Schraal, 3. Jan-Willem Luiten, 4. Hans Engl, 5. Uzar Koster, 6. Tabby Rijnders, 8. Matthijs van den Brink, 9. Schilo van Loggem, 10. Berry Buytenhek, 13. Ferry Boom, 14. Jordy Paap, 21. Ferry Nanai
Reserves: 1. Jorris Schmidt, 7. Robin Schaapsmeerders, 12. Nick Post

Tweede helft:

1. Edward de Jonge Urbach, 2. Rick Logmans, 4. Bas Lemmens, 5. Roy Lagendijk, 7. Boy Visser, 8. Lefa Lock, 9. Justin Robert10. Raymon Holzken, 11. Bas Blaauboer, 14. Mark van den Berg, 16. Piet Keur (gastspeler)
Reserves: 6. Geoffrey van den Broek, 13. Michael Welten

Trainer: John van der Zeijs

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 3. Dick Schoenaker, 4. Rob Witschge, 5. Peter van der Hengst, 6. Gerrie Muhren, 7. Ronald Koeman, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Marco van Basten, 11. Richard Witschge, 14. John van 't Schip
Reserves: 2. Eef Melgers, 15. Martin Wiggemansen

Trainer: Werner Schaaphok