Zaterdag 22 mei 2004

Middelburg, 16.00 uur

Zeelandia/ Middelburg - Lucky Ajax 3-6 (2-3)

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Roy Jadi

De laatste wedstrijd van Lucky Ajax uit het voorseizoen van 2004 vond plaats in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Waar de Zeeuwse babbelaars en bolussen hoogtijdagen vieren en de invloed van de zee op de temperatuur elke dag duidelijk te merken is. De plaatselijke trots, Zeelandia/ Middelburg, zou het vandaag opnemen tegen de jongens van Sjaak en Werner. Bijna had de nacompetitie een stokje gestoken voor deze wedstrijd, maar doordat Zeelandia/ Middelburg problemen had met de tegenstander, werd besloten om het eerste elftal terug te trekken uit de nacompetitie. Waar hebben we dit vaker gezien bij een tegenstander van Lucky Ajax ?

Zeelandia/ Middelburg, ongeveer twee jaar geleden ontstaan uit de fusie van de ‘buren’ MV & AV Middelburg en Zeelandia, kon zo in de sterkste opstelling aantreden bij deze vriendschappelijke wedstrijd, die niet alleen de officiële afsluiting zou zijn van het seizoen 2003/2004, maar tevens werd aangegrepen om Evert Eikenhout uit te zwaaien. Na een imposante carrière in de regio, vooral in Middelburg, zou hij na vandaag zijn kicksen in de wilgen hangen.

Ondanks de afmeldingen van enkele bekende Ajacieden, en een wedstrijd exact 24 uur eerder in Terborg nabij Doetinchem, stond er toch een representatie elftal op het veld van het schitterende sportpark De Veerse Poort. Fred Grim en Danny Blind hadden verplichtingen bij het toernooi voor A-junioren in Terborg (Ajax A1 zou uiteindelijk vierde worden, red.), terwijl John Bosman terecht acte de présence gaf bij de Michel Boerebach Benefiet elders in het land. De echte Ajax-diehards reisden in de loop van de middag af naar het uiterste puntje van Zuidwest Nederland, Walcheren.

In de vroege ochtend leken de weergoden extra olie op het vuur te gooien; het begon te regenen. Maar de zon verdrong de neerslag snel en toen bleek dat we het vandaag droog zouden houden. Gelukkig maar, want in dit Hemelsvaart-weekend konden er wel eens veel toeristen uit de kuststreek naar het sportpark afreizen. En die zaten natuurlijk niet op regen te wachten.

Rond de klok van één uur arriveerden we bij het voetbalveld. De organisatoren Jan Lahr, Leo van Galen en Wessel Schulting waren reeds paraat om de helden van weleer te ontvangen. Stadionspeaker Sjaak van den Berg was al vroeg aanwezig om de namen op papier te zetten en geïnstrueerd te worden over de Lucky Ajax Wisseltrofee 2004. Op het allerlaatste moment kreeg hij zelfs nog een losse microfoon om ook op het veld met spelers te praten.

Pas rond de klok van kwart voor drie arriveerden de eerste Ajacieden. Dick Schoenaker, Peter van der Hengst en Martin Wiggemansen stapten met spierpijn uit de auto, na bijna twee uur rijden en enige toeristendrukte bij de twee Middelburgse bruggen. Een kop koffie en een broodje deed hen goed. Om drie uur reikte Dick nog de prijs uit van het jeugdtoernooi dat in de ochtenduren was afgewerkt. De jeugdspelertjes genoten zichtbaar van de aanwezigheid van een der grootste Ajacieden.

Inmiddels waren ook Werner Schaaphok, Eef Melgers, Keje Molenaar, Gerrie Muhren, Edo Ophof en Dennis Gerritsen gearriveerd. Na een snelle kop koffie ging het gezelschap naar de kleedkamer om zich voor te bereiden op de laatste krachtsinspanning voor de zomerstop. Het publiek was inmiddels geïnteresseerd bij het sportpark aangekomen en keek met ontzag naar de Ajacieden.

Tijdens de warming up zorgde Sjaak van den Berg vanuit zijn positie als speaker voor een uitgebreide introductie van alle spelers. Sjaak gooide met statistieken, met uitgebreid veel informatie over heden en verleden van de spelers, natuurlijk allemaal afkomstig van onze site. In het zonnetje genoten de spelers zichtbaar, en het publiek bleef netjes achter de reclameborden. Dit hebben we wel eens anders gezien. Op verzoek van de organisatie voetbalden Eef, Gerrie, Dennis, Dick en Martin nog een paar minuten met de jeugdspelers van Zeelandia/ Middelburg. Het was opvallend om te zien dat de Ajacieden in het korte tijdsbestek de voetballertjes meteen iets konden ‘bijbrengen’…

Om vijf minuten over vier betraden de matadoren het veld, met de jeugdspelers aan de hand. Na de gebruikelijke fotosessie, waarbij wederom de gezamenlijke elftalfoto niet vergeten werd, konden de vaantjes worden uitgewisseld en werd afgetrapt voor twee keer 35 minuten. Bijzondere gasten waren drie leden van RKHSV, die momenteel bezig zijn om de wedstrijd van Lucky Ajax op 10 september a.s. in Maastricht voor te bereiden. Zij hadden de moeite genomen om kort kennis te maken met de spelers en hun enthousiasme met iedereen te delen.

De wedstrijd begon vrij rustig. Lucky Ajax bleef in balbezit maar kon geen potten breken. Waarschijnlijk speelde de wind beide elftallen parten, want die was vandaag even guur als hard, en dus erg verraderlijk. Pas na tien minuten konden de Ajacieden hun eigen spelletje weer oppikken, wat meteen leidde tot de eerste doelpunten. Allereerst zette de vrijstaande Dennis Gerritsen het openingsdoelpunt op het scorebord, na uitstekend voorbereidend werk van Simon Tahamata. Vervolgens was het Randy Rustenburg, stand-in uit Jong Ajax, die een typisch Ajax-debuut had: scoren tijdens je eerste wedstrijd. Hij zette zelf de aanval op en kon scoren na een vlotte combinatie met Dennis en Simon: 0-2.

Het publiek ging er eens lekker voor zitten, maar de thuisclub gaf zich niet zomaar gewonnen. Binnen vijf minuten scoorden de Zeeuwsen twee keer. Alberto Conde Morgado en de afscheid nemende Evert Eikenhout zetten de Ajacieden weer met beide benen op de grond: 2-2. Het voetbalspektakel was nog niet afgelopen, want enkele minuten na de gelijkmaker was het wederom Dennis Gerritsen die zijn killersinstinct etaleerde aan de Zeeuwse bevolking, en door de benen van Middelburg-keeper en naamgenoot Dylan Gerritsen scoorde: 2-3.

Het ging er bij vlagen zeer fanatiek aan toe. Zo kreeg gelegenheidspits Dennis Gerritsen in de eerste helft een flinke uitbrander van Gerrie Mühren, toen hij tot twee keer balverlies leed. 'Wie een verkeerde bal geeft, krijgt op z’n sodemieter', aldus Swart. 'Een slechte bal geven, hoort niet bij Ajax.'

Het was verdraaid koud rondom het niet door bomen of huizen omringde sportpark. De aanwezigen zaten óf in de beschermde tribune, of aan de andere kant in het zonnetje op door de zon verwarmde stenen. De publiekslieveling Simon Tahamata vermaakte de vele aanwezigen Molukse fans optimaal. Hij was bij tijd en wijle onnavolgbaar en niets wees erop dat hij vier dagen later de eerbiedwaardige leeftijd van 48 jaar zou bereiken. Hij dartelde net zo frivool als in 1979 langs het lijntje en passeerden zijn opponenten alsof ze zich inderdaad spaarden voor een slopende nacompetitie. Dat het halverwege slechts bij 3-2 voor Lucky Ajax bleef, was meer te ‘wijten’ aan de mindere eindpass en het gebrek aan doeltreffendheid van Simon’s medespelers.

Direct na het rustsignaal reikte Sjaak Swart de topscorersbokaal uit aan de Zeeuwse topschutters. Gelukkig kwam fysiotherapeut Wolter met een trainingsjas voor Sjaak, anders was een griepje erg voor de hand liggend geweest. Na de uitreiking van de trofee, en de fotosessie voor de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) spoedde Sjaak zich naar een warm kopje thee. Nadat de dames van hoofdsponsor ABN Amro met een groot deel van de Ajacieden op de foto was geweest, begon het tweede bedrijf. En hoe?

Binnen vijf minuten was de stand alweer gelijk. Een voorzet van Evert Eikenhout vanaf de rechterkant werd door Edo Ophof knullig met het hoofd getoucheerd en verdween achter doelman Mark Hoogervorst. Met een 3-3-stand konden de Ajacieden weer opnieuw beginnen. Inmiddels was Peter van der Hengst in het elftal gekomen, en zagen we ook Jean-Michel Tahamata (zoon van Simon) weer langs de lijn spurten. Dit was mede het gevolg van de lichte blessures bij Keje Molenaar en Gerrie Muhren. Aangezien de wind steeds harder en guurder werd, bleef de dug-out van Lucky Ajax de eerste tien minuten na de rust helemaal verlaten achter. Geen protest, maar gewoon de prioriteit geven aan een goede gezondheid na het weekend.

De gemiddelde leeftijd van Lucky Ajax kwam door het inbrengen van Didier angstvallig dicht bij de 40 jaren-grens. Opvallend feit als je het over ex-Ajacieden hebt... Maar het jeugdige elan was waarschijnlijk wel een belangrijke factor die de wedstrijd toch in Amsterdams voordeel deed kantelen. Weer was het Randy Rustenburg, pupil van Dick Schoenaker bij Jong Ajax, die de gasten op een voorsprong zette. Met Randy, Dennis en Didier hadden we trouwens te maken met een gemiddelde leeftijd van de aanvalslinie van nog geen 25 jaar. Dit zorgde er echter wel voor dat Dennis Gerritsen keer op keer werd vrijgespeeld door Simon en Dick. Nadat Dennis een klein kwartier in het tweede bedrijf het vierde doelpunt had gescoord, leek de wedstrijd beslist. Met een 5-3 voorsprong konden de Ajacieden naar hartenlust combineren, zodat de Middelburgse verdedigers nog flink aan de bak moesten om het afscheid van Evert Eikenhout niet in de dubbele cijfers te laten komen. Na bijna 20 minuten in de tweede helft kreeg Evert Eikenhout zijn publiekswissel. De regionale krant zou later ook het eigen doelpunt van Ophof op naam van Eikenhout zetten, zodat hij een waardig afscheid luister bijzette met twee treffers tegen elf Ajacieden.

De lokale televisiezender Omroep Zeeland zag Ajax keer op keer counteren en wilde nu eindelijk wel eens een doelpunt vastleggen. Daarom werd besloten om achter het Middelburgse doel te posteren. Het zou er toch wel een keer van komen? Bijna twintig minuten moest de cameraman wachten, alvorens wederom Dennis Gerritsen de eindstand op 6-3 bepaalde. Dezelfde cijfers als vorige week in IJmuiden. Het publiek bestormde na het laatste fluitsignaal het veld, terwijl speaker Sjaak van den Berg naar het veld kwam om zich tot Sjaak Swart te wenden. 'Voetbal is plezier', merkte Swart op. 'Ik kijk nu weer al uit naar m’n training van maandag.'

Tegen de PZC liet Zwart zich ontvallen: 'Ik denk dat er geen profclub in Nederland is die nog zo’n club van oud-spelers heeft. We hebben dankzij wat sponsoren een eigen budget en organiseren allerlei dingen. Soms gaan we met z’n allen een dagje golfen, dan weer gaan we naar een voorstelling van Freek de Jonge. Ja, en dan trappen we af en toe nog tegen een balletje. We houden op die manier contact met elkaar. Het bindt ons.' Swart, nog immer goed gesoigneerd, is tegenwoordig rechtsbuiten-af en speelt centraal op het middenveld. 'Als je op rechts staat, ben je erg afhankelijk van de ballen die je krijgt. Als middenvelder kun je het zelf een beetje bepalen.'

Dennis Gerritsen schoot vandaag vier keer raak. Voor speaker Sjaak van den Berg reden om zich na afloop even te melden bij de spits en hem te polsen voor een avontuur bij zondag-derdeklasser Zeelandia Middelburg. Met een vette grijns op zijn gezicht sloeg Gerritsen de aanbieding af. Hij gaat immers aan de slag bij een club in de buurt van zijn woonplaats Almere; FC Hilversum. Dennis Gerritsen kreeg ook een extra punt voor de Lucky Ajax Wisseltrofee. Net als Simon Tahamata en Edo Ophof trouwens. Speaker Sjaak van den Berg had goed opgelet.

Dick Schoenaker en Simon Tahamata gaven hun reactie aan Omroep Zeeland, en een groot deel van de familie van Simon, woonachtig in deze omgeving, wachtte geduldig om de gedreven Molukker te feliciteren met zijn geweldige wedstrijd. Het merendeel van de Ajacieden stond toen al lang en breed onder de warme douche, want dat het in mei nog onaangenaam koud kan zijn, bleek eens te meer. En dat terwijl de zon zich toch echt de gehele dag liet zien...

Keje Molenaar en fysiotherapeut Wolter Kooistra moesten nog naar een feestje in Edam, en vertrokken nog voor het uitgebreide warme buffet. De rest van de spelers dronk nog gezellig iets en al vrij snel werd het buffet geopend verklaard door organisator Wessel Schulting. Dit keer was het een uitgebreid warm buffet: Chinees-Indisch. Nadat de spelers nog lekker iets fris hadden gedronken, werd de terugreis naar huis aangevangen. Middelburg was de laatste wedstrijd in het voorjaar van 2004. We zien de spelers pas terug in Jisp, op zaterdag 14 augustus a.s. We krijgen eerst een EK, en wellicht nog diverse vakanties. Met een tevreden gevoel sloten we het eerste deel van het Lucky Ajax jaar af, want ondanks alle tegenslagen en pogingen van tegenstanders zijn we nog steeds ongeslagen!!!!!

 

Scoreverloop: 8. Dennis Gerritsen 0-1, 15. Randy Rustenburg 0-2, 17. Alberto Conde Morgado 1-2, 21. Evert Eikenhout 2-2, 26. Dennis Gerritsen 2-3, 39. Edo Ophof (e.d.) 3-3, 42. Randy Rustenburg 3-4, 48. Dennis Gerritsen 3-5, 68. Dennis Gerritsen

Scheidsrechter: Rene Nijsse (Vlissingen)

Toeschouwers: 800

 

Zeelandia/ Middelburg:

1. Dylan Gerritsen, 2. Paul Constandse, 3. Pascal van de Berge, 4. Freek Koelma, 5. Lennard Kerkhove, 6. Ruud de Vrie, 7. Ruud Mesu, 8. Ron Mesu, 9. Alberto Conde Morgado, 10. Marcel Lourens, 11. Daan Eikenhout

Reserves: 12. Eren Yilorin, 13. Robert Vergouwen, 14. Eddy de Looff, 16. Evert Eikenhout, 17. Michel Sinke

 

Lucky Ajax:

1. Marc Hogervorst, 2. Eef Melgers, 3. Edo Ophof, 4. Keje Molenaar, 5. Randy Rustenburg, 6. Gerrie Muhren, 7. Dick Schoenaker, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Martin Wiggemansen

Reserves: 13. Didier Tahamata, 14. Peter van der Hengst