Zaterdag 27 mei 2017

Zeelandia Middelburg Veteranen - Lucky Ajax 2-7 (2-3)
Sportpark Veerse Poort, Middelburg, 15.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie, Danny Ploegaert

Het zou een snikhete zaterdag worden, in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg waar Lucky Ajax 13 jaar na de eerste wedstrijd terugkeerde bij sportpark De Veerse Poort. De thuishaven van Zeelandia Middelburg zou het decor vormen van de afscheidswedstrijd van erelid Jan Lahr, die zich ruim 30 jaar in allerlei functies had ingezet voor de club. Mede door fysieke problemen heeft hij de laatste jaren zijn werkzaamheden moeten staken. Zijn familie kwam met het idee voor deze erewedstrijd, welke door de club met veel inzet en enthousiasme werd opgepakt. Na ruim een jaar voorbereidingen was vandaag de grote wedstrijd, ook nog eens op één van de warmste dagen van het jaar. Het kwik zou, zelfs in Zeeland, tot voorbij de 30 graden stijgen.

Arbiter Dick Jol was als één van de eersten aanwezig bij het sportpark. Ondanks de drukte op de wegen naar de kust druppelden de spelers vanaf ongeveer half 2 binnen en werden gastvrij ontvangen door onder meer voorzitter Walter Blondeel en werkgroepvoorzitter Leo van Halen. Bij Lucky Ajax speelden vandaag onder meer mee: Kiki Musampa, Angelos Charisteas, Simon Tahamata, Kevin Bobson en Arno Splinter. Door een blessure kon Sjaak Swart nog niet beschikken over Dick Schoenaker, terwijl Aron Winter met zijn Ajax-jeugdteam in Nijmegen moest spelen. De tegenstander van vandaag was een, door erelid Jan Lahr, samengesteld veteranenteam van Zeelandia Middelburg. Alle ingrediënten voor een geweldige voetbalmiddag waren aanwezig.

Omroeper Sjaak van de Berg maakte zijn eenmalige rentree in zijn ‘hokje’ bovenin de zittribune en speelde tijdens de warming-up Ajax-liederen. Nadat de gebruikelijke elftalfoto’s, dit maal met het erelid in kwestie en zijn familie, gemaakt waren, kon de bal gaan rollen. De kleindochter van Jan Lahr mocht de aftrap van de eerste helft doen, zijn kleinzoon zou hetzelfde doen bij de tweede helft. Gezien de enorme hitte was besloten dat we vandaag driemaal 23 minuten zouden spelen in plaats van tweemaal 35 minuten. Zodoende konden alle spelers tussendoor voldoende drinken.

Dertien jaar na de 6-3-overwinning op De Veerse Poort begon Lucky Ajax nu ook furieus. Na een knappe solo wist Dennis Gerritsen al na 8 minuten de score te openen. Brutil Hosé verdubbelde kort daarna de score na de bal in het strafschopgebied knap aan te nemen, enkele verdedigers knap uit te spelen en de bal diagonaal in het doel te schieten: 0-2.

Even leken de veteranen van de thuisclub rijp voor de sloop, maar daar dacht Bestoun Hadji Ahwraman anders over. Een lobje over keeper Stephan Veenboer zorgde na een kwartier spelen voor de aansluitingstreffer. Drie minuten later zorgde dezelfde speler met een geplaatste kopbal voor de gelijkmaker: 2-2. Juist op het moment dat alle spelers snakten naar de eerste drinkpauze slalomde Angelos Charisteas langs de verdedigers en de keeper en liep met de bal het doel in. Deze 2-3 betekende de eerste ruststand.

Een korte pauze met heel veel water overbrugde het eerste en tweede bedrijf. De bal was nog niet gaan rollen of Lucky Ajax kreeg een strafschop na een overtreding van Zeelandia-speler Dylan Gerritsen op Angelos Charisteas. Kiki Musampa benutte het buitenkansje vanaf elf meter feilloos: 2-4. Musampa had vandaag het minst last van de hitte en scoorde er in de 2e en 3e helft lustig op los. In de slotseconde van de tweede helft wist hij met een venijnig schot de Zeeuwse keeper te verrassen: 2-5. In de laatste helft vermaakte Musampa het Zeeuwse publiek met een schitterende hakbal en een geplaatst schot, zodat een 2-7-eindstand op het scorebord stond op het moment dat Dick Jol voor de laatste keer vandaag op z’n fluit blies.

Erelid Jan Lahr werd op de middenstip nog verrast met enkele cadeaus door zijn familie en voetbalvereniging. Tezamen met alle organisatoren, onmisbare sponsoren en alle spelers genoot iedereen in de kantine na van een hartverwarmende middag in het Zeeuwse voetbalbolwerk. Na de speciale oesterparty en het heerlijke buffet ging iedereen moe maar voldaan weer naar huis. Op grandioze wijze was afscheid genomen van erelid Jan Lahr. Het was een groot genoegen....

 

Scoreverloop: 8. Dennis Gerritsen 0-1, 10. Brutil Hosé 0-2, 16. Bestoun Hadji Ahwraman 1-2, 19. Bestoun Hadji Ahwraman 2-2, 21. Angelos Charisteas 2-3, 23. Kiki Musampa (pen.) 2-4, 45. Kiki Musampa 2-5, 52. Kiki Musampa 2-6, 53. Kiki Musampa 2-7

Scheidsrechter: Dick Jol

Toeschouwers: ca 450

 

Zeelandia Middelburg Veteranen:

1. Adrie Kooman, 2. Daley Lievense, 3. Huib Meerman, 4. Alper Koc, 5. Piet Baan, 6. Ron Mesu, 7. Niels Huiszoon, 8. Bestoun Hadji Ahwraman, 9. Evert Eikenhout, 10. Albert Slinger, 11. Ralph Zeegers, 13. Ruud Mesu, 14. Jan de Rijke, 15. Alberto Conde Morgado, 16. Dylan Gerritsen, 18. Matthijs de Regt, 20. Ferdi Provoost, 22. Rick Jansen, 23. Rogier Veenstra, 87. Michel Sinke

 

Lucky Ajax:

1. Stephan Veenboer, 2. Arno Splinter, 3. Justin Swart, 4. Kees Zwamborn, 5. Kevin Bobson, 6. Kiki Musampa, 7. Dennis Gerritsen, 8. Sjaak Swart, 9. Angelos Charisteas, 10. Simon Tahamata, 11. Brutil Hosé

Reserve: 15. Leonard Chison

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen