Woensdag 26 augustus 2009

Zeerobben - Lucky Ajax 3-4 (0-1) 
Harlingen, 19.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Rodger Lahr en Oeds Jorna

Zes jaar geleden speelde Lucky Ajax al eens in Harlingen tegen Zeerobben. Het was het eerste jaar dat we verslag deden van de wedstrijden van Lucky Ajax. Op de laatste woensdag van augustus keerden we terug naar de roots van Zeerobben, waar Lucky Ajax ditmaal werd uitgenodigd in het kader van de opening van een verbouwd clubgebouw. Op 16 mei 2003 wist Lucky Ajax mèt Ronald Koeman in de gelederen met 6-4 te winnen van Zeerobben. Vandaag was de mogelijkheid voor de Friese thuisclub op een sportieve revanche. Bij aankomst aan het Oostersportpark in Harlingen vielen we meteen met de neus in de boter. We werden hartelijk ontvangen door de organisatie en bestuursleden van Zeerobben en na een kop koffie werd de ‘opening’ gepleegd door de voorzitter van de club. Op speciaal verzoek mochten de twee initiatoren van de verbouwing, Sander en Peter Vredeveld, enkele minuten meedoen bij Lucky Ajax.

Na een klein buitje zou het verder droog blijven in Harlingen. Wij konden dat met veel zekerheid melden, want niemand minder dan Piet Paulusma was naar Harlingen gekomen om dit tegen de camera van SBS te vertellen. Enkele minuten na het optreden van Paulusma kwamen de matadoren van Zeerobben en Lucky Ajax door een haag van supporters met Bengaals vuurwerk het kunstgrasveld van Zeerobben op. Na de presentatie van de spelers en het maken van de traditionele gezamenlijke elftalfoto was het Zeerobben-lid Sjoerd Mier die zijn traditionele penalty mocht nemen ten koste van Stanley Menzo. In 2003 wist Mier meteen te scoren, ditmaal moest hij zijn pingel opnieuw nemen omdat Menzo ‘te vroeg had bewogen’. De tweede strafschop ging er feilloos in en net als zes jaar geleden moest ook Menzo anno 2009 vissen in Harlingen. Zo gek was dat overigens niet, want de publieke belangstelling zou veel te lijden hebben onder andere evenementen in Harlingen, zoals een concert en de visserijdagen. Met bijna 1500 man langs het veld hadden we overigens absoluut niet te lagen.

Dan het duel… Na de ruime overwinningen op het sponsorteam (10-0) en New Generation (9-1) had het publiek langs de lijn torenhoge verwachtingen. Het was dus enigszins teleurstellend dat beide teams afwachtend begonnen en relatief weinig kansen creëerden. Zeerobben kwam er enkele keren gevaarlijk uit, maar was door de gretigheid wat slordig in de afwerking. In de 13e minuut leek dan toch de verdiende voorsprong voor de Friezen te komen. Twee aanvallers van de groenwitten gingen alleen af op Stanley Menzo. Een balletje breed leek voldoende om eenvoudig de 1-0 op het scorebord te zetten. Juist op dat moment zette John van den Brom een sliding in, die de bal een klein beetje raakte. De aanvaller van Zeerobben kwam hierdoor uit balans, viel met zijn hand op de bal en zag de bal wel over de lijn rollen. Het doelpunt werd terecht afgekeurd, maar de teleurstelling over deze gemiste kans was erg groot.

Hierna leek Lucky Ajax min of meer wakker geschud en ging meer op zoek naar een treffer. Tien minuten vóór het einde van de eerste helft wist Aron Winter een voorzet van rechts van dichtbij af te ronden. Lucky Ajax stond dan toch op voorsprong: 0-1. Met deze tussenstand zochten beide teams de kleedkamer op voor een beker thee. In het tweede bedrijf zou Zeerobben met zes frisse jonge spelers het veld betreden. Toch was het voor de hand liggend dat Lucky Ajax verder afstand zou nemen van de opponent, zoals dat in de voorbije duels ook altijd het geval was na de pauze.

De bal was nauwelijks gaan rollen, of de score was al verdubbeld. De eerste aanval van Lucky Ajax bracht de bal bij Dennis Gerritsen die met een harde schuiver de 0-2 op het elektronische scorebord zette. Voor Zeerobben leek een grote nederlaag in het verschiet, zeker toen Aron Winter drie minuten na de tweede treffer dichtbij de derde treffer was. Zijn inzet stuitte op de deklat en ging over het doel heen.  Weer een paar minuten verder kwam Zeerobben dan toch dichterbij. De bewegelijke rechtsbuiten Gideon Vellinga wist de vrijheid goed te benutten en Menzo te passeren: 1-2.

De thuisclub rook vuur en wilde de wedstrijd maar al te graag doen kantelen. Zeerobben bleek gevaarlijker dan in de eerste helft, maar Lucky Ajax bleek met Bosman en Gerritsen twee doelgerichte spitsen in de gelederen te hebben. Een 2-3 combinatie tussen Bosman en Gerritsen kwam uiteindelijk bij de spits uit Almere terecht, die met een diagonaal schot de wedstrijd leek te beslissen: 1-3.

Opvallend genoeg bleek Zeerobben over een veerkrachtige instelling te beschikken, want wederom werd de marge snel teruggebracht naar één doelpunt. Willem Faasse wist in de 56e minuut de 2-3 te scoren, zodat er nog een spannend laatste kwartier zou volgen. Langs de zijlijn liepen Sander en Peter Vredeveld al warm, want zij mochten tien minuten voor tijd als gastspelers meedoen bij Lucky Ajax. Met de kleine marge op het scorebord werd vanaf de bank nog getwijfeld over het moment van de wissels en de spelers die er dan uit moesten. De twijfel leek iets te lang te duren, maar omdat de wedstrijd gewoon doorging en een kans door John Bosman feilloos werd benut, was de marge weer twee toen de broers Vredeveld in het veld kwamen. Sjaak Swart verliet als eerste het veld. Fred Grim werd als tweede verzocht gewisseld te worden, maar die rol werd uiteindelijk vrijwillig overgenomen door Dennis Gerritsen. De 4-2 stand leek in de laatste minuten niet meer in gevaar te komen. Opvallend genoeg voegden de gastspelers veel balvastheid toe aan het spel van Lucky Ajax en wisten zelfs enkele keren de bal af te pakken van ‘hun’ collega-leden van Zeerobben.

Drie minuten vóór het einde wist Zeerobben wederom te scoren. Cees Smaal passeerde Stanley Menzo  Helaas voor de thuisclub was er te weinig tijd om nog serieus op zoek te gaan naar de gelijkmaker, die wel verdiend zou zijn gezien de hoeveelheid kansen die de thuisclub onbenut had gelaten. Na het laatste fluitsignaal had Lucky Ajax de kans op een unieke mijlpaal in stand gehouden. Alle wedstrijden in het lopende kalenderjaar zijn tot dusver gewonnen. De serie bestaat nu uit 11 overwinningen op rij. In 2003 en 2005 had Lucky Ajax al langere series neergezet met respectievelijk 13 en 15 winstpartijen op rij. De serie uit 2003 begon overigens in Harlingen tegen Zeerobben. Nog niet eerder wist Lucky Ajax alle wedstrijden in één kalenderjaar te winnen. De mijlpaal kan pas echt behaald worden als BVV’31 volgende maand zal worden verslagen.

De derde helft in de bestuurskamer bestond uit veel gezelligheid met alle spelers, sponsoren en organisatoren. Sjaak Swart mocht het buffet openen waarna de overige Ajacieden snel volgden. Een lange terugreis naar het Amsterdamse lag nog in het verschiet. Alle complimenten overigens voor iedereen namens Zeerobben. We waren vandaag wederom geweldig ontvangen en de organisatie zat hele goed in elkaar. Speciale dank gaat uit naar onze contactpersoon Dirk Arends. Hopelijk ‘tot ziens’ in Harlingen…

 

Scoreverloop: 26. Aron Winter 0-1, 36. Dennis Gerritsen 0-2, 45. Gideon Vellinga 1-2, 53. Dennis Gerritsen 1-3, 56. Willem Faasse 2-3, 61. John Bosman 2-4, 67. Cees Smaal 3-4

Scheidsrechter: Hessel Steegstra
Assistent-scheidsrechters: Wabe Reinsma en Frans van Driesten

Toeschouwers: ca 1500

 

Zeerobben:

1. Arjen Veenstra, 2. Reinier van de Stap, 3. Erik Broekhuizen, 4. Johannes Deelstra, 5. Mitchel Laros, 6. Steffan Amels, 7. Keimpe Pols, 8. Albert Beuker, 9. Willem Faasse, 10. Cees Smaal, 11. Jordy Torenbeek

Reserves: 1. René van de Ploeg, 12. Niels Bakker, 13. Gideon Vellinga, 14. Ivo Reitsma, 15. Siebe Lutgendorff, 16. André Bambach, 17. Mark Schapelhouman

Trainers: Koos Heising en Gerrit Riem

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Dick Schoenaker, 3. John van den Brom, 4. Arno Splinter, 5. Michel Kreek, 6. Gerrie Mühren, 7. Aron Winter, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Dennis Gerritsen, 11. Fred Grim

Reserves: 15. Danny Muller, 16. Hannie Das, 17. Sander Vredeveld, 18. Peter Vredeveld

Leider: Werner Schaphok
Verzorger: Wolther Kooistra